Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ratzinger: "Comuniune profundă și prietenie cu Francisc"

De Andrea Tornielli

"Ascultarea față de succesorul meu n-a fost pusă în discuție niciodată. Dar este apoi sentimentul de comuniune profundă și de prietenie". Sunt cuvintele papei emerit. Peste câteva zile va fi publicată cartea-interviu a lui Peter Seewald cu Benedict al XVI-lea, conversații care au avut loc după istorica decizie de renunțare la papalitate. Cartea se intitulează "Ultime conversații". Dar ca "pregustare" a acelor colocvii, cotidianul "La Repubblica" a pus în pagină un dialog dintre Ratzinger și Elio Guerriero, cel care se îngrijește de ediția italiană a operelor ratzingeriene, care a avut ocazia să se întrețină cu fostul pontif.

Sunt semnificative confirmările cu privire la timpurile în care s-a format decizia renunțării și rolul determinant al călătoriilor intercontinentale, îndeosebi cea prevăzută la Rio de Janeiro în iulie 2013 pentru ZMT, pe care Benedict nu se simțea în stare s-o facă. "Erau numeroase angajamente pe care consideram că nu le mai pot duce la capăt - a relatat Ratzinger -. Îndeosebi fusese deja fixată data Zilei Mondiale a Tineretului care trebuia să se desfășoare în vara anului 2013 la Rio de Janeiro în Brazilia. Or, în această privință, eu aveam două convingeri foarte precise. După experiența călătoriei în Mexic și în Cuba, nu mă mai simțeam în stare să fac o călătorie așa de angajantă. În afară de asta, cu direcția dată de Ioan Paul al II-lea acestor zile, prezența fizică a papei era indispensabilă. Nu se putea gândi la o legătură televizată sau la alte forme garantate de tehnologie. Și aceasta era o circumstanță pentru care renunțarea era o obligație pentru mine".

"Călătoria în Mexic și în Cuba - a continuat Papa emerit referindu-se la călătoria din martie 2012 - a fost pentru mine frumoasă și emoționantă din multe puncte de vedere. În Mexic am rămas uimit întâlnind credința profundă a atâtor tineri, experimentând pasiunea lor bucuroasă pentru Dumnezeu. La fel am fost uimit de marile probleme ale societății mexicane și de angajarea Bisericii de a găsi, pornind de la credință, un răspuns la provocarea sărăciei și a violenței. În schimb, nu este nevoie de amintit în mod expres că în Cuba am rămas uimit să văd modul în care Raul Castro vrea să conducă țara sa pe un nou drum fără a rupe continuitatea cu trecutul imediat. Și aici am fost foarte impresionat de modul în care frații mei întru episcopat încearcă să găsească orientarea în acest proces dificil pornind de la credință. Totuși, în aceleași zile am experimentat cu mare forță limitele rezistenței mele fizice. Mai ales mi-am dat seama că nu mai sunt în măsură să înfrunt în viitor zboruri transoceanice datorită problemei fusului orar. Desigur am vorbit despre aceste probleme și cu medicul meu, profesorul Patrizio Polisca. În acest mod devenea clar că nu voi mai fi în stare să iau parte la Ziua Mondială a Tineretului la Rio de Janeiro în vara lui 2013, se opunea în mod clar problema fusului orar. De atunci a trebuit să decid într-un timp relativ scurt cu privire la data retragerii mele".

În partea finală a colocviului, Benedict al XVI-lea vorbește despre succesorul Francisc. "Ascultarea față de succesorul meu n-a fost pusă în discuție niciodată. Dar apoi este sentimentul de comuniune profundă și de prietenie. În momentul alegerii sale eu am simțit, ca mulți, un spontan sentiment de recunoștință față de Providență. După doi pontifi care proveneau din Europa centrală, Domnul își îndrepta privirea ca să spunem așa spre Biserica universală și ne invita la o comuniune mai extinsă, mai catolică. Personal eu am rămas profund uimit încă din primul moment de disponibilitatea umană extraordinară a papei Francisc față de mine. Imediat după alegerea sa a încercat să-mi dea telefon. Nereușind această tentativă, mi-a telefonat încă o dată imediat după întâlnirea cu Biserica universală din balconul de la Sfântul Petru și mi-a vorbit cu mare cordialitate. De atunci mi-a dăruit un raport minunat de patern-fratern. Adesea ajung aici la mine mici daruri, scrisori scrise personal. Înainte de a întreprinde mari călătorii, papa mă vizitează mereu. Bunăvoința umană cu care mă tratează este pentru mine un har deosebit al acestei ultime faze a vieții mele pentru care pot să fiu doar recunoscător. Ceea ce spune despre disponibilitatea față de ceilalți oameni nu sunt numai cuvinte. Pune în practică asta cu mine. Domnul la rândul său să-l facă să simtă în fiecare zi bunăvoința sa. Pentru această mă rog Domnului pentru el".

(După Vatican Insider, 24 august 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat