Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Atâtea sărăcii, un răspuns

Cardinalul Stella la Lourdes trasează un portret al preotului

Preotul trebuie să fie "om de milostivire", chemat să meargă în întâmpinarea multelor "sărăcii" care chinuiesc omul de astăzi: "a fi milostivi precum Tatăl înseamnă a simți o bucurie cu totul specială coborând în drojdia umanității pentru a duce acolo iubirea sa gratuită care iubește, iartă, mângâie". Este portretul preotului trasat de cardinalul Beniamino Stella care, în cadrul recentului jubileu al preoților celebrat la Lourdes, a intervenit la o întâlnire dedicată întocmai temei milostivirii în viața sacerdotală.

O invitație, aceea la atenția față de cei din urmă și la "iubirea față de cei mai săraci", care nu admite compromisuri: de fapt, a spus prefectul Congregației pentru Cler, este "o prioritate pe care papa Francisc vrea s-o dea Bisericii". Dar la care sărăcii este chemat preotul să răspundă astăzi? Înainte de toate, a explicat cardinalul, cea "materială, concretă, aceea pe care Isus o pune pe primul loc în criteriile judecății universale: am fost flămând, am fost însetat, am fost gol". Tot ceea ce "batjocorește demnitatea umană" nu trebuie să lase indiferenți. Fiecare preot, a adăugat el, "este chemat să se lase înduioșat de «Lazării» care zac în fața ușii casei sale", fără a se lăsa "absorbit de îndatoririle de asistență socială", ci mai degrabă organizând cum se cuvine activitatea diaconilor și a laicilor.

Însă sărăcia nu este una singură. "Și bogăția materială", a spus prefectul dicasterului vatican, "poate cuprinde o mare tristețe", chiar aceea pe care Isus a recunoscut-o în tânărul bogat invitat să-l urmeze. Este apoi o sărăcie care se referă la sănătate: "fiecare viață care suferă atinge inima unei mame" și acest lucru, a subliniat cardinalul, "este adevărat pentru Biserică și este adevărat pentru preoții săi: de la zămislirea până la sfârșitul vieții umane, fiecare situație de fragilitate are drept la atenție iubitoare și la sprijinul respectuos al creștinilor". Atenție față de suferința care nu trebuie să neglijeze nici suferința morală atât de "prezentă în societatea contemporană, îndeosebi sub formă de singurătate". De aici îndemnul cardinalului care a fost și o provocare: "E posibil ca această căldură a comunităților să fie o caracteristică ce se găsește numai în anumite secte?". Și a amintit cum "Papa Francisc ne invită la primirea binevoitoare, la primirea care nu judecă, ci și să ieșim din noi înșine pentru a merge spre celălalt, mai ales dacă suferința sa îl face să se închidă în sine".

În sfârșit, există o "sărăcie mai radicală", care este cea înnăscută în inima fiecărui om și este legată de fragilitate și de păcat. Iată așadar că "vine în mod inevitabil o zi în care trebuie să ne confruntăm cu limitele noastre, cu rănile noastre". Și sfinții, a explicat cardinalul, "știu din experiență că, fără Isus, nu pot să facă nimic". Aici se află rolul preotului ca "educator în credință", care știe să însoțească persoanele și să le ajute să accepte sărăcia lor, ba chiar s-o ofere, pentru a se deschide la milostivire.

Deci există o singură trăsătură care cuprinde profilul sacerdotal trasat de cardinalul Stella: preotul trebuie să fie cel care revelează "lumii noastre rănite duioșia milostivă a lui Dumnezeu".

Aproape ca un corolar al temelor tratate, prefectul Congregației pentru Cler, în timpul liturghiei celebrate după întâlnire, a voit să amintească faptul că pentru a trăi bine slujirea prezbiterală între oameni, preotul trebuie să știe să trăiască pe deplin și fraternitatea sacerdotală: "în misterul Bisericii, misiunea și comuniunea trebuie să se întărească reciproc". Iată pentru ce întâlnirile diecezane, momentele comune de reflecție, de rugăciune sau de odihnă, sunt fundamentale pentru a putea construi o adevărată "fraternitate sacramentală" în care să se poată și "lua asupră-și fragilitatea celor mai slabi".

În ținutul francez cardinalul a prezidat și celebrarea de la 15 august, sărbătoarea Fecioarei Maria ridicată la cer, la încheierea jubileului Notre-Dame du Puy-en-Velay, unul dintre cele mai vechi din istorie, care este de fiecare dată la 25 martie, sărbătoarea Bunei Vestiri, a coincis cu Vinerea Sfântă. Cu acea ocazie cardinalul s-a unit la rugăciunea înălțată în toată țara în amintirea părintelui Jacques Hamel, asasinat la 26 iulie, și a tuturor victimelor terorismului. "A ierta este dificil - a spus printre altele - mai ales dacă rana a fost profundă". Nu e vorba "de a-l uita ci de a-l privi pe celălalt cu o privire nouă"; pentru aceasta, a îndemnat el, "să nu-l închidem în ceea ce a făcut ci, de fiecare dată când amintirea rănii revine în noi, putem mereu să-i cerem Domnului să-l umple pe celălalt pentru ca el să cunoască bucuria fiilor lui Dumnezeu iertați". Cardinalul a dus celor prezenți și salutul papei Francisc, cu asigurarea "comuniunii sale cu noi în acest moment de har".

(După L'Osservatore Romano, 24 august 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat