Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Mariapolis - Orașul Mariei

Pentru patru zile (14-17 iulie 2016) membrii Mișcării Focolarelor (Opera Mariei) din Dieceza de Iași și Arhidieceza de București, de diferite confesiuni: romano-catolici, greco-catolici și ortodocși, cât și simpatizanți ai mișcării, s-au întâlnit la Iași pentru a trăi momente de har la școala iubirii. Gazdele exemplare ale acestei întâlniri au fost Liceul Pedagogic "Vasile Lupu" și Căminul "Xaverianum".

Cei aproximativ 200 de participanți au aprofundat tema întâlnirii Chemați la unitate, atât ascultând meditațiile propuse, unele răspunsuri ale Chiarei Lubich pe această temă, cât și în grupele de comuniune, prin împărtășirea experiențelor proprii din familie, de la școală sau de la locul de muncă.

Pe parcursul celor patru zile cetățenii orașului Mariei au fost însoțiți de două personaje de benzi desenate: Gibi și DoppiaW care au adus zâmbetul pe buzele participanților și le-au arătat că provocările vieții de zi cu zi se rezolvă cu iubire reciprocă. Motourile care ne-au însoțit aceste zile și pe care am căutat să le punem în practică au fost: Să creăm reciprocitate prin dialog, să iertăm și să uităm, milostivirea dărâmă zidurile, să ne privim mereu cu ochi noi. Tinerii și adolescenții din mișcare într-un timp record au închegat un cor care ne-a încântat pe parcursul acestor zile atât la sfintele Liturghii, în rit romano-catolic și în rit greco-catolic, cât și trecerea de la un moment al întâlnirii la celălalt.

Au fost organizate ateliere de spiritualitate, dulciuri, sport, ecologie și sănătate care au oferit ocazia de a cunoaște perspectiva mișcării asupra acestor realități și de comuniune între cei prezenți.

În cadrul unei mesei rotunde s-au prezentat persoane având diferite vocații în operă: preoții, tinerii, voluntarii, focolarinii cât și modul cum trăiesc spiritualitatea unității în viața de zi cu zi. Moderatorii mesei rotunde nu au pierdut ocazia de a-l provoca și pe Preasfințitul Petru Gherghel la o discuție în cadrul vizitei pe care a făcut-o orașului temporar al Mariei, care a evocat primii pași făcuți de Mișcarea Focolarelor în România, încă din perioada comunistă.

Familiile și adulții prezenți au aprofundat tema Cum putem gestiona conflictele în viața noastră și au dat mărturii puternice pe această temă în grupul de comuniune format despre cum să construim unitatea în jurul nostru: în familie, la muncă, în societate.

Copii au jucat un joc foarte serios și ingenios la care i-au invitat și pe cei mari, învățând unii de la alții, ajutându-se unii pe alții: În căutarea comorii care s-a bazat pe faptele de milostivire. Adolescenții au pus în practică milostivirea vizitând, dialogând și jucându-se cu tinerii din centrul de plasament al Fraților Școlilor Creștine din Iași.

Adorația și seara iertării din biserica "Sfântul Anton de Padova" din Iași - momente emoționante - ne-a făcut să aducem în fața lui Isus persoanele cărora le cerem iertare pentru greșelile pe care noi le-am făcut, știute și neștiute, cât și persoanele pe care le iertăm din toată inima, numele acestor persoane fiind trecute pe hârtii și arse în foc - simbolul iubirii lui Dumnezeu.

Preoții voluntari din Moldova au prezentat modul de trăire a unității în nucleu pe care îl formează împreună, iar într-un alt moment focolarinii din România prezenți la acest Mariapolis au prezent viața de focolar. Nu au lipsit prezentarea evenimentelor ecumenice, naționale și internaționale, care au avut în acest an cât și mărturii ale participanților la acestea.

Sâmbătă seara participanții la Mariapolis au trecut prin poarta sfântă conduși în procesiune de Preasfințitul Petru Gherghel și preoții prezenți la sfânta Liturghie din catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" și au animat cu cântecele și participarea lor această Liturghie. Concertul pentru pace care a urmat, presărat de imagini din zonele de conflict ale lumii, experiențe, mărturii ne-a făcut mai conștienți că toți trebuie și putem fi constructori ai păcii în sufletele noastre, în familiile noastre, la școală și la locurile de muncă, acolo unde trăim pentru ca ea să se răsfrângă asupra lumii întregi.

Programul s-a încheiat duminică, după sfânta Liturghie - persoanele de confesiune ortodoxă participând la Liturghie într-o biserica ortodoxă din apropierea liceului - cu impresiile participanților și dorința de a ne revedea la Iași pentru un nou Mariapolis. Cel care a condus aceste zile de har a fost Isus prezent în mijlocul participanților, toți aducându-și contribuția la reușita acestui Mariapolis.

Câteva impresii:

"Cunosc mișcarea de pe la început, am participat la mai multe Mariapolis-uri. M-a mișcat întotdeauna iubirea, comuniunea, seninătatea. Împrejurările vieții m-au îndreptat și spre alte mișcări și am întrerupt contactul cu Mișcarea Focolarelor, dar am rămas cu un dor nespus. Infirmă în urma unui accident nu am mai putut călători. Milostivirea divină a făcut să avem Mariapolis în orașul meu. Din prima zi am retrăit istoricul mișcării și viața care pulsează în ea. M-a marcat ideea că nu putem ajunge singuri la sfințenie, că trebuie să o căutăm împreună, sprijinindu-ne reciproc. Aici la Mariapolis am retrăim universalitatea mântuirii. Semințele de adevăr și iubire încolțesc și cresc în orice inimi. Mișcarea face unitate cu toți, creștini și necreștini, oricât de diferiți am fi. E un punct de speranță universală". (Cecilia - Iași)

"Plec cu gândul de a mă reîntoarce și la anul, aici mă regăsesc și îmi doresc foarte mult această unitate și iubire de care s-a vorbit în toate aceste zile să se concretizeze chiar în noi și pentru noi, iar apoi în fratele de lângă noi. Ce m-a atins? Totul m-a atins, dar în special adorația care mi-a dat ocazia de a cere iertare și de a ierta, mărturii de la grupe care m-au eliberat și mi-au dat curajul să merg mai departe". (Maria - Roman)

Iuliana Petruț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14-17 iulie: Iași: Mariapolis - Orașul Mariei

* * *

Mariapolis la Iași (cu video)


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat