Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

Martirii din San Salvador: stagnează canonizarea lui Romero, Rutilio Grande în curând fericit

Încă stagnează procesul de canonizare a fericitului Oscar Romero, deși arhiepiscopul de San Salvador este universal recunoscut ca martor al credinței. De fapt, se așteaptă găsirea unei minuni care să poată fi recunoscută că a avut loc prin mijlocirea fericitului. Dimpotrivă, înaintează zvelt, deși deocamdată la nivel diecezan, procesul de beatificare tot ca martir a unui alt prelat salvadorian: iezuitul Rutilio Grande García care a fost colaborat și prieten apropiat al lui Romero când era arhiepiscop de San Salvador.

Cel care a furnizat aceste informații detaliate este monseniorul Vincenzo Paglia, președinte al Consiliului Pontifical pentru Familie și postulator al cauzei lui Romero, la cunoscutul blog al lui Alver Metalli Terre d'America. "Nu este îndoială că Romero este martor al unui creștinism puternic, popular în sensul profund al termenului, și în zilele noastre", subliniază Paglia, "a intuit asta Biserica anglicană când în 2000 l-a pus pe Romero printre cei 10 martiri din secolul al XX-lea; au intuit asta Națiunile Unite care au făcut din ziua de 24 martie [data morții sale] ziua apărării libertății și a drepturilor; au intuit asta milioanele de creștini care pretutindeni în lume l-au considerat sfântul martir contemporan".

"Romero este semnul unei Evanghelii pentru zilele noastre care este impregnată de martiriu", afirmă prelatul, el "este primul dintre noii martiri pentru că a arătat calea Evangheliei care este aceea de a se dărui în întregime pe sine însuși pentru binele poporului. În acest sens Romero este fără îndoială o figură universală, pe deplin salvadoriană".

"Ca și cubanezul Felix Varela - continuă monseniorul Paglia - este vorba despre figuri care sunt în fața noastră și trasează calea: și Romero, ca Varela, este pe deplin franciscan [în sensul Papei Francisc]. Sunt sigur că Romero și Varela sunt «suporteri» ai Papei Francisc în paradis. Romeră rămâne foarte important pentru El Salvador astăzi distrus nu numai de gherilă ca atunci, ci și datorită tragediei lui maras, grupurile criminale care sfâșie viața țării. Biserica din Salvador trebuie să se întoarcă la Romero pentru a porni din nou".

La întrebarea dacă procesul de canonizare va înregistra pași înainte anul viitor, cu ocazia centenarului nașterii arhiepiscopului, președintele dicasterului pentru familie explică: "deja procesul pentru beatificare a fost un miracol. A fost foarte greu de depășit obiecțiile, cele mai diversificate și toate convergente în împiedicarea procesului. Papa Francisc a ajuns să spună că Romero a fost martirizat și după moarte. A învins adevărul iubirii, a învins mărturia unui om care nu s-a cruțat în nimic pentru binele poporului său și care cu simplitate, desigur nu banalitate, a arătat ce înseamnă a fi episcop, discipol al lui Isus și om până la capăt".

Problema rămâne totuși aceea a minunii, și pentru că Romero a fost beatificat în virtutea martiriului său. "Am examinat câteva propuneri de vindecări dar nu pot fi propuse, motiv pentru care nici nu le-am prezentat: am considerat oportun să evităm picările", relatează postulatorul.

Care în schimb se declară sigur că "merge înainte mai zvelt cu procesul părintelui Rutilio Grande", a cărui fază diecezană a fost demarată acum. Mare prieten al lui Romero, profesor universitar care a coborât ca să locuiască împreună cu campesinos într-un sat, a suferit și el martiriul in odium fidei pe linia arhiepiscopului de San Salvador.

A fost asasinat la 12 martie 1977, cu trei ani înaintea lui Romero, în timp ce mergea în parohia sa pentru a celebra Liturghia. Rutilio Grande - conclude Paglia - "este desigur printre martorii care au atins inima arhiepiscopului de San Salvador. Îmi vine să spun că figura lui Romero, pasiunea sa față de săraci este minunea cea mai mare".

(După Zenit, 18 iulie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat