Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mariapolis la Iași

La Iași a avut loc întâlnirea de vară a Mariapolisului în perioada 14-17 iulie 2016. Întâlnirea a fost organizată de Mișcarea Focolarelor (Opera Preasfintei Fecioare Maria). Tema întâlnirii a fost "Chemați la unitate - unitatea cu Dumnezeu și unitatea cu aproapele". Activitățile au avut loc la Colegiul "Vasile Lupu" (Școala Normală) din Copou.

Joi, 14 iulie 2016, în cursul dimineții aproximativ 200 de credincioși: romano-catolici, greco-catolici și ortodocși s-au întâlnit pe dealul Copoului pentru a petrece împreună patru zile plină de încărcătură spirituală. Participanții au venit din toată țară dornici să formeze unitatea fiilor lui Dumnezeu prin rugăciuni și activități împreună.

Programul acestor zile a cuprins mărturii, prelegeri, dialoguri, grupuri de discuții, vizionare de film, momente de sport, cântece, momente de rugăciune, sfinte Liturghii, vizitarea unor obiective din Iași etc. Copiii și tinerii (noua generație) au participat la programe specifice, adaptate fiecărei categorii de vârstă.

Vineri seara focolarinii s-au adunat în biserica "Sfântul Anton" din Iași pentru un moment de adorație în fața preasfântului sacrament.

Sâmbătă, 16 iulie, în cursul dimineții membrii Mișcării Focolare au primit vizita PS Petru Gherghel, care și-a manifestat bucuria că s-a organizat la Iași Mariapolisul. Organizatorii i-au pregătit o surpriză Excelenței sale invitându-l în față la un dialog cu tinerii. Printre întrebările adresate au fost cele referitoare la legătura Excelenței sale cu Mișcarea Focolară și legătura dintre motoul său episcopal "Ut unum sint" și tema acestui Mariapolis "Chemați la unitate".

Seara, la ora 18.30, Excelența sa a prezidat o sfântă Liturghie pontificală la care au participat mai mulți preoți focularini, alături de ceilalți membri ai Mișcării Focolare prezenți la Iași. La predică, Excelența sa a vorbit despre unitatea din Sfânta Treime care trebuie să fie model de unitate pentru fiecare dintre noi. Excelența sa a felicitat participanții la Mariapolis pentru mărturia pe care o dau în favoarea unității între toți fiii lui Dumnezeu.

După sfânta Liturghie a urmat "Concertul pentru Pace", susținut de tinerii din "Opera Mariei".

După patru zile de îmbogățire spirituală participanții la Mariapolis au pus punct acestei întâlniri de vară, dându-și întâlnire anul următor. Organizatorii adresează mulțumiri tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui proiect îndrăzneț, în special PS Petru Gherghel și Mihaelei Ungureanu, directoarea Colegiului "Vasile Lupu" (Școala Normală) din Iași.

Pr. Claudiu Bulai

* * *

Impresii

  • "Particip la Mariapolis de ani de zile și în fiecare an este o experiență nouă. Mereu simt o emoție puternică, deși particip la pregătirea programului și cunosc persoanele de aici, care sunt o mare familie. Pot spune că este orășelul perfect și ar trebui să purtăm aceasta și în casele noastre și acolo unde trăim". (Bianca)

  • "Mariapolis-ul de anul acesta care s-a desfășurat la Iași a avut ca titlu «Chemați la unitate». Acest îndemn este pentru fiecare dintre noi o chemare personală. Ne dorim să-l descoperim pe Isus în fiecare om pe care îl întâlnim astfel încât să ne apropiem unii de alții și să ajungem la această unitate. Personal m-a impresionat adorația de vineri seara pentru că a fost o seară a milostivirii, o seară a iertării. Au fost momente în care am simțit că pot să reînnoiesc această iubire față de aproapele meu și am simțit că am ieșit cu sufletul reînnoit". (Rozalia)

  • "Mariapolis 2016 a fost un moment plin de har, o binecuvântare continuă trăită în unitate, un prilej de a iubi și de a oferi iubire în mod constant tuturor celor din jurul meu. A fost, de asemenea, și un moment muzical, prin concertul pentru pace susținut de corul tinerilor din Opera Mariei". (Gabriel)

* * *

Iași (catedrală): Sfânta Liturghie cu membrii Mișcării Focolare (16 iulie 2016)

Catolici în Moldova: Mariapolis la Iași (14-17 iulie 2016)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 iulie: Mariapolis la Iași - Sfânta Liturghie cu membrii Mișcării Focolare


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat