Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Paloma García Ovejero: "Sper să am înțelepciunea și umilința părintelui Lombardi. Chiar și numai 5%"

De Salvatore Cernuzio

"Frumoasă și pricepută" ne-ar veni să spunem. Însă Paloma García Ovejero, tânăra vaticanistă spaniolă numită lunea trecută vice-directoare a Sălii de Presă a Sfântului Scaun, nu este tipul de a se lăsa încadrată în fraze făcute sau în etichete. Pentru ea această numire așa de importantă, care nu are precedent în istorie, face parte din acea "logică de normalitate" care impregnează pontificatul lui Francisc, Papa argentinian pe care atât de mult îl admiră și pe care l-a urmat în acești trei ani în toate călătoriile sale internaționale.

Până la urmă e vorba despre "o slujire adusă Bisericii" pe care jurnalista se pregătește s-o aducă având un pic de teamă dar cu mare tenacitate și un puternic simț de responsabilitate. Același cu care a înfruntat în ultimii patru ani munca sa de corespondent la Roma pentru Cope, radioul episcopilor spanioli. O profesionistă mereu "pe bucată", cum se spune în jargonul jurnalist, mereu gata la orice oră din zi să răspundă la celular și să relateze în puține secunde în direct, cu extremă fidelitate și precizie, ceea ce se întâmplă în Sfintele Palate sau să facă ea însăși știri prin account-ul său Twitter urmărit de 14900 de persoane.

Dar Palomei - al cărei nume vine de la Virgen de la Paloma din orașul său, Madrid - nu-i place nici să i se țese laude. În colocviu cu agenția Zenit preferă să vorbească despre această "nouă aventură" pe care o va începe de la 1 august alături de Greg Burke, jurnalistul nord-american care îi urmează părintelui Federico Lombardi în rolul de purtător de cuvânt al Vaticanului. Iată în continuare interviul.

Shock sau surpriză? Cum vrem să definim această numire pentru toți neașteptată?

Pentru mine a fost o surpriză, dar mi se pare că este un moment în care Biserica dă atâtea surprize. Numirea lui Burke și a mea sunt numai o mică parte a acestei reforme a comunicării vaticane începută în urmă cu mai multe luni și care va mai merge înainte câțiva ani. Partea cea mai vizibilă, să spunem.

Este mai puternică bucuria sau teama pentru această nouă misiune?

Jumătate-jumătate... Actualmente sunt în echilibru.

Și când ai aflat despre numire? Povestește-ne ce s-a întâmplat.

Am aflat cu trei zile înainte ca să fie comunicată oficial, adică vineri 8 iulie. Am primit dimineața un telefon anonim. Sunt de obicei acelea din Vatican. De fapt era secretarul monseniorului Angelo Becciu care m-a convocat la Secretariatul de Stat. În acel moment nu m-am gândit nici nu mi-am imaginat nimic. Am mers acolo și mi s-a spus că Papa voia să-mi facă o cerere... Desigur acest lucru m-a lăsat sub șoc, însă în același timp m-a umplut de bucurie și de un puternic simț de responsabilitate.

Apoi ai mers acasă, în Spania, să le spui părinților tăi...

Da, ziua următoare. Am aflat vineri dimineața, seara am vorbit cu șeful meu, președintele de la Cadena Cope, care mi-a adresat felicitări și mi-a dat tot sprijinul său. Apoi sâmbătă am luat primul avion și am mers acasă, la Madrid, ca să le spun părinților mei și fraților și surorilor mele. Eu sunt prima născută din șapte copii și mătușă a 9 nepoți, dintre care doi trebuie să vină. Am luat masa toți împreună, le-am comunicat această veste frumoasă și seara m-am întors la Roma...

Și cum a reacționat familia ta?

Au rămas foarte uimiți dar în același timp erau bucuroși pentru că au înțeles că aceasta este pur și simplu o schimbare de misiune. Este o slujire diferită adusă Bisericii: înainte era adusă celei spaniole prin radioul episcopilor, acum adusă Bisericii universale, dar este mereu o slujire.

Vorbeam despre simț de responsabilitate. Această formulă cu care toți te definesc acum, "prima femeie la vârfurile Sălii de Presă a Vaticanului", îți creează presiune? În fond deschizi drumul pentru o nouă categorie...

Nu, deloc. Pentru mine a fi femeie nu înseamnă a simți asupra mea o responsabilitate mai mare. Niciodată n-a fost așa, atât acasă cu frații mei cât și la muncă unde niciodată n-am fost favorizată sau discriminată pentru faptul că sunt o femeie. Când am ajuns în Sala de Presă a Vaticanului în 2012 am găsit multe femei, jurnaliste sau angajate, care lucrau acolo de mulți ani. Pentru mine mai mult decât a vorbi despre categorii este corect ca să se vorbească despre normalitate, sau mai bine zis despre o logică a normalității care cred că este logica pe care o urmează Sfântul Părinte.

Ești deja operativă în aceste zile în Sala de Presă? Ai lăsat deja munca ta iubită la Cope?

Însă sunt într-o fază de tranziție. Lucrez încă un pic pentru Cope și un pic pentru Vatican. Este straniu, pentru că până la 1 august nu am funcțiuni de vice-directoare, fiind încă în acel rol Greg Burke, alături de părintele Lombardi. Să spunem că încet-încet închei un capitol fundamental pentru viața mea. Asta înseamnă să termin atâtea practici birocratice, să dau atâtea telefoane (de fapt celularul său este veșnic ocupat) și mai ales să le mulțumesc persoanelor care m-au ajutat până acum și care mi-au permis să fiu așa de fericită drept corespondent, apoi colegilor și conducătorilor de la Cope.

Tu l-ai urmat pe Papa Francisc în toate călătoriile sale, unde era mereu prezent părintele Federico Lombardi. Ce ai învățat de la el cu privire la comunicarea vaticană?

Am admirat mereu la părintele Federico înțelepciunea, umilința, discreția și mai ales capacitatea de a rămâne liniștit în fața oricărei situații care i se prezenta în față. Eu aș vrea într-adevăr să am, sau oricum să învăț în timp, cel puțin 5% din multele sale calități.

Părintele Lombardi, printre altele, în cei 10 ani ai săi ca director al Sălii de Presă a trebuit să înfrunte cazuri complexe care n-au existat niciodată înainte în istoria Bisericii: pedofilie, Vatileaks, renunțarea lui Benedict, ca să amintim câteva. Dacă ți s-ar întâmpla situații de acest gen cum te gândești să le înfrunți?

Viitorul este imprevizibil. Când ne vom afla în fața unui fluviu vom încerca să-l traversăm cu o punte. Sau ca s-o spun în engleză: "Don't cross the bridge until you come to it".

Până acum câteva zile erai "de cealaltă parte", adică aceea a jurnaliștilor. Ce contribuție crezi că poți aduce în acest nou rol al tău?

Cu siguranță experiența mea, privirea mea ca jurnalistă. Am fost aici în Sala de Presă în această poziție timp de patru ani și am înțeles care sunt adevăratele exigențe ale tuturor colegilor mei. Există un proverb în spaniolă care spune: Hemos sidos cocineros antes de frailes; în românește: am fost bucătari înainte de a fi călugări. Ceea ce înseamnă că știm cum se desfășoară lucrurile în bucătărie mai înainte ca să ajungă pe masă. Pentru mine acum este contrariul: Hemos sidos frailes antes de cocineros.

Deci, cu alte cuvinte, trebuie să înveți să gătești?

Eu gătesc foarte bine. Nu ți-au vorbit niciodată despre paella mea? (Râde).

(După Zenit, 16 iulie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat