Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Campus pentru copii "Fiul risipitor din noi"

În perioada 4-9 iulie 2016 în Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași s-a desfășurat campusul tradițional pentru copii cu tema: "Fiul risipitor din noi", și povestea "Din Țara lui Eu-Împărat în Țara lui Tu-Împărat", având 209 copii participanți, fondul săptămânii fiind asigurat de părintele Pavel Beșleagă în colaborare cu Congregația "Surorile Providenței" și cu sprijinul a 41 de animatori bine pregătiți în decursul anului premergător campusului.

Anul 2016 a adus copiilor în prim plan povestea unui tânăr, Încăpățânatul, care parcurge un drum de novice, având dorința interioară de a-și părăsi țara natală, o țară în care primează răutatea, vanitatea, orgoliul - Țara lui Eu-Împărat pentru a descoperi exact opusul acestui tărâm , și anume - Țara lui Tu-Împărat în care după cum și titlul dă de înțeles "celălalt" se află pe primul loc, locuitorii acelui ținut fiind necontenit înconjurați de intenții bune, de bunătate și de iubire.

Deoarece mulți copii catolici și ortodocși ieșeni participă an de an la campusul catedralei, participanții s-au obișnuit deja cu structura săptămânii.

În fiecare zi a campusului, animatorii se întâlneau la ora 8:30 pentru rugăciunea zilei urmând apoi ca surorile să lanseze planul fiecărei zile.

De la ora 9.00, copiii erau întâmpinați cu bansuri și multă energie pentru a putea fi pregătiți de o nouă zi plină de surprize. Urma apoi rugăciunea în biserică pentru a-i cere lui Dumnezeu binecuvântarea unei noi zile și cateheza pe tema zilei din parabola fiul risipitor, iar după acest moment copiii aflau ce se mai întâmpla cu Încăpățânatul, urmărind piesa de teatru, pe care animatorii au pregătit-o cu mare entuziasm și atenție. Pornind apoi în grupe organizate pe clase, copiii aprofundau mesajul zilei respective în cadrul activității formative și se jucau împreună cu animatorii lor jocuri educative sau strict cu scop de destindere.

La ora 12.00 urma mult așteptatul prânz, înghețata ce nu a lipsit în nicio zi, momente ce îi pregăteau mai bine pe copii pentru a doua parte a zilei ce era compusă strict din jocuri și laboratoare.

Au fost pregătite multe jocuri, cum ar fi proiectul la nivel de presă "Comoara ascunsă" desfășurat în Complexul Muzeal Național Moldova Iași, în perioada 5-6 iulie, proiect pilot care a avut ca scop transmiterea unor valori morale și verosimile din punct de vedere etic pentru copiii participanți, dar care a constituit și o încercare a Palatului Culturii de a-și deschide porțile pentru un număr atât de mare de copii.

De asemenea, jocurile cu apă, jocurile ștafetă sau Jocul Galaxiilor au reușit cu mare ușurință să îi aducă pe copii în pragul oboselii.

În acest an, participanții au avut ocazia de a lucra la un laborator special numit "Laborator de Clown", activitate derulată cu ajutorul a trei tineri italieni specializați în domeniul circului, oferind și un spectacol de o oră pentru copii, aceștia fiind cu adevărat atrași de momentul recreativ.

Ziua de campus se termina în jurul orei 15.30-15.45, fiind anunțată echipa câștigătoare în cadrul jocului din acea zi și retragerea inevitabilă a animatorilor pentru a pregăti următoarele surprize, aceștia fiind bucuroși să mai petreacă câteva ore în plus spre bucuria copiilor.

Sâmbătă, 9 iulie, a avut loc încheierea oficială a campusului 2016, printr-un spectacol final la ora 12.00. Părinții au avut ocazia de a-și privi copiii pe scenă, interpretând un dans sau un cântec învățat cu animatorul pe timpul celor cinci zile de campus. Materialele confecționate la laboratoare de creație, coșulețe din ziare, pânză de păianjen, rame decorative, lucrări din paste au fost scoase la vânzare, fiecare copil putând să admire propria lucrarea la un stand amenajat special de animatorii responsabili de laborator.

Atmosfera din cadrul campusului a fost una specială fiind trăită atât de animatori, cât și de copiii care au fost veseli, dornici de a participa la orice acțiune, de a experimenta sau exersa. Noi, animatorii, am fost dispuși să socializăm cu ei și să ne distrăm împreună.

Fiind primul an în care am participat la campus nu știam că va fi atât de interesant, ba chiar mai mult, atât de distractiv. Inițial am vrut să îmi ocup timpul liber cu ceva util, iar această activitate a îmbinat utilul cu plăcutul.

Una peste alta, săptămâna a fost extrem de plină și educativă, am avut parte de activități deosebite, și atât noi cât și copii nu am avut timp să ne plictisim.

"Aștept cu nerăbdare campusul de anul viitor!" (Adelina Lungu)

"Surorile și părintele Pavel ne-au sprijinit și ne-au încurajat să continuăm, să dăm tot ce avem mai bun în noi. Ne aminteau adesea că, la campus, suntem educatori. Așa ne și simțeam: știam cu toții că, pentru câteva zile, avem în mâinile noastre copii pe care să îi formăm, să le împărtășim din valorile morale și spirituale în care noi credem; am încercat să fim pentru ei un model, un exemplu viu de dedicație și dăruire. Pentru mine aceasta a fost a doua experiență ca și animator și, la fel ca anul trecut, am fost surprinsă de cât de multe putem învăța de la copii. Aceștia ne-au împărtășit din energia și din zâmbetele lor necondiționate, ne-au reamintit cum să ne bucurăm de lucrurile mărunte. Chiar dacă, pe lângă râsete și jocuri, campusul înseamnă oboseala și, uneori, stres, am reușit, plini de energie și entuziasm, să creăm o experiență bogată, de neuitat, atât pentru copii, cât și pentru noi, animatorii. (Andreea Rediu)

Cu siguranță anul 2016 a adus copiilor un campus extraordinar, plin de surprize plăcute copiilor, de dăruire, de iubire și cu toată dedicarea depusă de părintele, de surori și de animatori, mulțumirile se îndreaptă mereu spre Cel ce ne-a dăruit totul: Dumnezeu.

Animatorii


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat