Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Arini: Sfințirea bisericii și consacrarea altarului

Duminică, 10 iulie 2016, credincioșii comunității din Arini au avut bucuria de a participa la un eveniment unic pentru viața satului lor, și anume consacrarea altarului și sfințirea bisericii "Nașterea Sfintei Fecioare Maria". Acest lucru s-a putut realiza datorită preocupărilor susținute din partea părinților parohi din ultimii ani de renovare și de consolidarea a acestui locaș de cult. Preasfințitul Aurel Percă a fost episcopul consacrator. Alături de el, au mai fost prezenți la această celebrare 16 preoți din parohiile învecinate.

Celebrarea a început la 11.00 cu primirea Preasfințitului Aurel de către părintele paroh, Emanuel Lucaci, însoțit de întreaga comunitate, și a continuat cu procesiunea de la casa parohială spre biserica ce urma să fie sfințită. În fața bisericii, a fost binecuvântată apa cu care au fost stropiți atât pereții edificiului, cât și întregul popor.

Intrarea oficială în biserică a fost făcută de către Preasfințitul, care a continuat să stropească cu apă sfințită pereții. După ce credincioșii au intrat, s-a intonat imnul "Mărire". Corul, după o pregătire îndelungată de către părintele paroh, a făcut, prin cântările intonate, ca această celebrare să fie mai frumoasă și unică în același timp. Datorită numărului mare de participanți a fost instalat afară și un ecran pentru a se putea urmări celebrarea și din curtea bisericii.

La predică, Preasfințitul Aurel Percă a subliniat importanța acestui eveniment pentru viața satului nostru și faptul că pretutindeni este nevoie de un efort de redescoperire a centralității altarului. Dacă deseori vedem că o biserică este construită în centrul unei comunități nu este un lucru întâmplător, ci, acest lucru, dorește să scoată în evidență faptul că acest edificiu ar trebui să reprezinte izvorul care alimentează viața de zi cu zi a credincioșilor.

Înainte de a proceda la ritualul propriu-zis de consacrare a altarului, credincioșii și-au mărturisit credința, recitând Crezul și cântând Litania tuturor sfinților.

Ritualul a început cu depunerea relicvelor în altar. Au fost depuse patru relicve: a sfântului Anton de Padova, a sfântului Pius de Pietrelcina, a fericitului Ieremia și a fericitului Anton Durcovici. După rugăciunea de consacrare, a urmat momentul emoționant al ungerii altarului cu sfânta Crismă și al tămâierii lui.

A urmat momentul ofertoriului, unde, un grup de opt persoane, îmbrăcate în costume naționale cu specific local, au prezentat Preasfințitului darurile. Celebrarea a continuat în mod obișnuit.

La sfârșit s-a dat citire unui decret emis de către Preasfințitul Aurel Percă cu ocazia evenimentului consacrării altarului și sfințirii bisericii "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Arini, în care s-a insistat din nou pe importanța acestui moment pentru viața comunității.

A urmat cuvântul de mulțumire din partea părintelui paroh, Lucaci Emanuel, care și-a arătat recunoștința pentru toți aceia care au contribuit, într-un fel sau altul, ca acest eveniment să fie posibil.

Se cuvine să îi mulțumim și noi, membrii comunității din Arini, părintelui paroh, care și-a dedicat toate forțele ca acest eveniment să-și capete adevărata lui importanță.

Laurențiu Turbuc

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 iulie: Arini: Sfințirea bisericii și consacrarea altarului


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat