Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

ZMTCracovia2016:

Călătoria apostolică a Sfântului Părinte Francisc în Polonia
cu ocazia celei de-a XXXI-a Zi Mondială a Tineretului

(27-31 iulie 2016)

Întâlnire cu voluntarii ZMT și cu Comitetul de Organizare și Binefăcători

Tauron Arena, Cracovia, duminică, 31 iulie 2016

Preaiubiți voluntari,

Înainte de a mă întoarce la Roma, simt dorința de a vă întâlni și mai ales de a mulțumi fiecăruia dintre voi pentru angajarea, generozitatea și dedicarea cu care ați însoțit, ajutat și slujit miile de tineri pelerini. Mulțumesc și pentru mărturia voastră de credință care, unită cu aceea a foarte multor tineri care provin din toate părțile lumii, este un mare semn de speranță pentru Biserică și pentru lume. Dăruindu-vă din iubire față de Cristos, voi ați experimentat cât de frumos este a vă angaja pentru o cauză nobilă. Și astfel eu am scris acest discurs... Nu știu dacă este frumos sau urât... Cinci pagini... Un pic plictisitor!... Îl încredințez [îl încredințează episcopului responsabil al ZMT].

Îmi spun că eu pot să vorbesc în orice limbă, pentru că toți aveți traducătorul... Da? Da? Vorbesc în spaniolă? [Da!]

A pregăti o Zi a Tineretului este o totală aventură. Înseamnă a fi într-o aventură și... a ajunge: a ajunge, a sluji, a munci, a face și apoi a se saluta. Înainte de toate, aventura, generozitatea. Eu vrea să vă mulțumesc vouă tuturor, voluntari, binefăcători, pentru tot ceea ce ați făcut. Vreau să mulțumesc pentru orele de rugăciune pe care le-ați făcut. Pentru că eu știu că această Zi a fost pusă împreună cu atâta muncă, dar și cu atâta rugăciune. Mulțumesc voluntarilor care au dedicat timp rugăciunii pentru ca s-o putem duce înainte.

Mulțumesc preoților, preoților care v-au însoțit. Mulțumesc călugărițelor care v-au însoțit, consacraților. Și mulțumesc vouă, care v-ați pus în această aventură, cu speranța de a reuși să ajungeți la sfârșit.

Episcopul, când a făcut prezentarea, v-a spus - nu știu dacă veți înțelege acest cuvânt - "un piropo" [un compliment adulator]. Ați înțeles? V-a făcut un compliment: "Voi sunteți speranța viitorului". Și este adevărat. Însă cu două condiții. Vreți să fiți speranță viitor sau nu? [Da!] Sunteți siguri? [Da!] Atunci cu două condiții!... Nu, nu trebuie plătit biletul de intrare, nu, nu. Prima condiție este a avea amintire. Să mă întreb de unde vin: amintirea neamului meu, amintirea familiei mele, amintirea întregii mele istorii. Mărturia celei de-a doua voluntare era plină de amintire, plină de amintire! Amintirea unui drum parcurs, amintirea a ceea ce a primit de la adulți. Un tânăr fără amintire nu poate să fie speranță pentru viitor! Este clar? [Da!]

"Părinte, și cum să fac pentru a avea amintire?". Vorbește cu părinții tăi, vorbește cu adulții. Mai ales vorbește cu bunicii. Este clar? În așa fel încât dacă voi vreți să fiți speranță a viitorului, trebuie să primiți flacăra de la bunicul tău și de la bunica ta.

Îmi promiteți că pentru a pregăti Panama veți vorbi mai mult cu bunicii? [Da!] Și dacă bunicii au mers deja în cer, veți vorbi cu bătrânii? [Da!] Și îi veți întreba pe ei? Îi veți întreba pe ei? [Da!] Întrebați-i pe ei. Sunt înțelepciunea unui popor.

Deci, pentru a fi speranță, prima condiție este a avea amintire. "Voi sunteți speranța viitorului", v-a spus episcopul.

A doua condiție. Dacă pentru viitor sunt speranță și am amintire de trecut, îmi rămâne prezentul. Ce trebuie să fac în prezent? Să am curaj. Să am curaj! A fi curajos, a fi curajos, a nu se înspăimânta. Am ascultat mărturia, rămasul bun, mărturia de adio a acestui coleg al nostru care a fost învins de cancer. Voia să fie aici și n-a ajuns, dar a avut curaj: curaj de a înfrunta și curaj de a continua să lupte chiar și în cea mai rea dintre condiții. Acest tânăr astăzi nu este aici, dar acel tânăr a semănat speranță pentru viitor. Așadar, pentru prezent: curaj. Pentru prezent? [Curaj!] Îndrăzneală, curaj. Este clar?

Deci dacă aveți... Care era primul lucru? [Amintire!]... și dacă aveți... [răspund: "Curaj!"]... veți fi speranța... [viitorului!] Este clar totul? [Da!] Bine.

Eu nu știu dacă voi fi în Panama, dar vă pot asigura un lucru: că Petru va fi în Panama. Și Petru vă va întreba dacă ați vorbit cu bunicii, dacă ați vorbit cu bătrânii pentru a avea amintire; dacă ați avut curaj și îndrăzneală pentru a înfrunta situațiile și dacă ați semănat pentru viitor. Și lui Petru îi veți da răspunsul. Este clar? [Da!].

Dumnezeu să vă binecuvânteze mult! Mulțumesc. Mulțumesc pentru toate!

Și acum, toți împreună, fiecare în limba sa, s-o rugăm pe Fecioară.

Bucură-te Marie...

Și vă cer să vă rugați pentru mine. Nu uitați. Și vă dau binecuvântarea.

[Binecuvântarea]

Ah, uitam... Cum era?... [Amintire, curaj, viitor!]

____________________

Discurs pregătit de Sfântul Părinte

Preaiubiți voluntari,

Înainte de a mă întoarce la Roma, simt dorința de a vă întâlni și, mai ales, de a mulțumi fiecăruia dintre voi pentru angajarea, generozitatea și dedicarea cu care ați însoțit, ajutat și slujit miile de tineri pelerini. Mulțumesc și pentru mărturia voastră de credință care, unită cu aceea a foarte multor tineri care provin din toate părțile lumii, este un mare semn de speranță pentru Biserică și pentru lume. Dăruindu-vă din iubire față de Cristos, voi ați experimentat cât de frumos este să te angajezi pentru o cauză nobilă și cât de gratificator este a face, în compania atâtor prieteni și prietene, un parcurs chiar obositor, dar care răsplătește oboseala cu bucuria și dedicarea cu nouă bogăție de cunoaștere și de deschidere la Isus, la aproapele, la alegeri de viață importante.

Ca expresie a recunoștinței mele aș vrea să împărtășesc cu voi un dar care ne este oferit de Fecioara Maria, care astăzi a venit să ne viziteze în imaginea miraculoasă de la Kalwaria Zebrzydowska, atât de îndrăgită de inima sfântului Ioan Paul al II-lea. de fapt, chiar în misterul evanghelic al Vizitării (cf. Lc 1,39-45) putem găsi o icoană a voluntariatului creștin. De aici iau trei atitudini ale Mariei și vi le las, pentru ca să vă ajute să citiți experiența din aceste zile și să mergeți înainte pe drumul slujirii. Aceste trei atitudini sunt ascultarea, decizia și acțiunea.

Prima: ascultarea. Maria pornește la drum plecând de la un cuvânt al îngerului: "Elisabeta, ruda ta, la bătrânețea sa, a zămislit și ea un fiu..." (Lc 1,36). Maria știe să-l asculte pe Dumnezeu: nu e vorba de o simplă auzire, ci de ascultare, formată din atenție, din primire, din disponibilitate. Și să ne gândim de câte ori noi ne punem în mod distras în fața Domnului sau a altora și nu ascultăm cu adevărat. Maria ascultă și faptele, evenimentele vieții, este atentă la realitatea concretă și nu se oprește la suprafață, ci încearcă să-i perceapă semnificația. Maria a știut că Elisabeta, de acum bătrână, așteaptă un copil; și acolo vede mâna lui Dumnezeu, semnul milostivirii sale. Asta se întâmplă și în viața noastră: Domnul este la ușă și bate în multe moduri, pune semne pe drumul nostru și ne cheamă să le citim cu lumina Evangheliei.

A doua atitudine a Mariei este decizia. Maria ascultă, reflectează, dar știe să facă și un pas înainte: decide. Așa a fost în alegerea fundamentală a existenței sale: "Iată slujitoarea Domnului: fie mie după cuvântul tău" (Lc 1,38). Și tot așa și la nunta din Cana, când Maria își dă seama de problemă și decide să se adreseze lui Isus pentru ca să intervină: "Nu mai au vin" (In 2,3). În viață adesea este dificil să luăm decizii, așa că tindem să le amânăm, eventual să lăsăm ca alții să decidă în locul nostru; sau preferăm să ne lăsăm târâți de evenimente, să urmăm "tendința" momentului; uneori înțelegem ceea ce ar trebui să facem, dar nu avem curajul, pentru că ni se pare prea dificil să mergem împotriva curentului... Maria nu se teme să meargă împotriva curentului: cu inima tare în ascultare, decide, asumându-și toate riscurile, dar nu singură, împreună cu Dumnezeu!

Și în sfârșit acțiunea. Maria a pornit la drum și "a mers în grabă..." (Lc 1,39). În pofida dificultăților și criticilor pe care poate că le-a primit, nu întârzie, nu ezită, ci merge, și merge "în grabă", pentru că în ea este forța Cuvântului lui Dumnezeu. Și acțiunea sa este plină de caritate, plină de iubire: aceasta este amprenta lui Dumnezeu. Maria merge la Elisabeta pentru a nu auzi spunându-se că este bună, ci pentru a o ajuta, pentru a se face utilă, pentru a sluji. Și în această ieșire din casa sa, din ea însăși, din iubire, duce ceea ce are mai prețios: pe Isus, Fiul lui Dumnezeu, Domnul. Elisabeta percepe asta imediat: "De unde îmi este dată mie aceasta ca să vină mama Domnului meu la mine?" (Lc 1,43); Duhul Sfânt trezește în ea rezonanțe de credință și de bucurie: "Iată, când a ajuns glasul salutului tău la urechile mele, a tresăltat de bucurie copilul în sânul meu" (Lc 1,44).

Și în voluntariat orice slujire este importantă, chiar și cea mai simplă. Și sensul său ultim este deschiderea la prezența lui Isus; experiența iubirii care vine de sus este aceea care pune în mișcare și umple de bucurie. Voluntarul de la Zilele Mondiale ale Tineretului nu este numai un "operator", este mereu un evanghelizator, pentru că Biserica există și acționează pentru a evangheliza.

Maria, după ce și-a terminat slujirea la Elisabeta, s-a întors acasă, la Nazaret. Cu delicatețe și simplitate, așa cum a venit, pleacă. Și voi, preaiubiților, nu veți vedea toate roadele muncii făcute aici la Cracovia, sau în timpul "înfrățirilor". Le vor descoperi în viața lor și se vor bucura de ele surorile voastre și frații voștri pe care i-ați slujit. Este gratuitatea iubirii! Dar Dumnezeu cunoaște dedicarea voastră, angajarea voastră și generozitatea voastră. El - fiți siguri de asta - nu va întârzia să vă răsplătească pentru ceea ce ați făcut pentru această Biserică a tinerilor, care s-a adunat în aceste zile la Cracovia cu Succesorul lui Petru. Vă încredințez lui Dumnezeu și Cuvântului harului său (cf. Fap 20,32); vă încredințez Mamei noastre, model de voluntariat creștin; și vă cer, vă rog, să nu uitați să vă rugați pentru mine.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat