Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

ZMTCracovia2016:

Călătoria apostolică a Sfântului Părinte Francisc în Polonia
cu ocazia celei de-a XXXI-a Zi Mondială a Tineretului

(27-31 iulie 2016)

Vizita la Spitalul Pediatric Universitar (UCH)

Prokocim, Cracovia, vineri, 29 iulie 2016

Iubiți frați și surori,

Nu putea lipsi, în această vizită a mea la Cracovia, întâlnirea cu micii pacienți din acest spital. Vă salut pe toți și mulțumesc din inimă primului ministru pentru cuvintele respectuoase pe care mi le-a adresat. Aș vrea să stau un pic mai aproape de fiecare copil bolnav, alături de patul său, să-i îmbrățișez pe fiecare, să ascult chiar și numai un moment pe fiecare dintre voi și împreună să facem tăcere în fața întrebărilor pentru care nu sunt răspunsuri imediate. Și să ne rugăm.

Evanghelia ni-l arată în mai multe rânduri pe Domnul Isus care-i întâlnește pe bolnavi, în primește și merge cu plăcere să-i viziteze. El mereu își dă seama de ei, îi privește așa cum o mamă privește copilul care nu se simte bine și simte mișcându-se înlăuntrul ei compasiunea.

Cât aș vrea ca noi, creștini fiind, să fim capabili să stăm alături de bolnavi în maniera lui Isus, cu tăcerea, cu o mângâiere, cu rugăciunea. Din păcate societatea noastră este poluată de cultura "rebutului", care este contrariul culturii primirii. Și victimele culturii rebutului sunt chiar persoanele mai slabe, mai fragile; și aceasta este o cruzime. În schimb este frumos a vedea că în acest spital cei mai mici și nevoiași sunt primiți și îngrijiți. Mulțumesc pentru acest semn de iubire pe care-l oferiți! Acesta este semnul adevăratei civilizații, umane și creștine: a pune în centrul atenției sociale și politice persoanele mai dezavantajate.

Uneori familiile sunt singure în îngrijirea lor. Ce-i de făcut? Din acest loc în care se vede iubirea concret, aș vrea să spun: să înmulțim faptele culturii primirii, fapte animate de iubirea creștină, iubire față de Isus răstignit, față de trupul lui Cristos. A sluji cu iubire și duioșie persoanele care au nevoie de ajutor ne face pe toți să creștem în umanitate; și ne deschide trecerea la viața veșnică: cine face fapte de milostenie, nu-i este frică de moarte.

Îi încurajez pe toți cei care au făcut din invitația evanghelică de "a vizita pe cei bolnavi" o alegere personală de viață: medici, infirmieri, toți lucrătorii sanitari, precum și capelanii și voluntarii. Domnul să vă ajute să faceți bine munca voastră, în acest spital ca și în orice alt spital din lume. N-aș vrea să uit, aici, munca surorilor, atâtea surori, care-și dedică viața în spitale. Fie ca Domnul să vă răsplătească dăruindu-vă pace interioară și o inimă mereu capabilă de duioșie.

Mulțumesc tuturor pentru această întâlnire! Vă port cu mine, în afect și în rugăciune. Și voi, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat