Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Dobrogea: Impresii de călătorie (I)

Cu scopul de a descoperi câte ceva din urmele începuturilor creștinismului din vechea Scyithia Minor, în perioada 4-9 iulie 2016, împreună cu pr. Isidor Gheorghieș și pr. Damian Frunză, am fost în Dobrogea. Ne-am cazat, prin bunăvoința părintelui paroh, în Constanța, într-o fostă casă "Caritas" (construită după 1996, unde a funcționat și un cabinet medical). Pe parcursul zilelor au stat în centrul atenției noastre: Tomis-Constanța (biserica catolică, catedrala ortodoxă, cetatea și bazilicile vechi, moscheea, muzeul, faleza...), Histria, Elisala, Niculițel, Noviodunum, Dinogetia, Balcic, cetatea Kaliakra, ultimele două din Bulgaria. Ghid la cele mai importante obiective ne-a fost pr. Ieronim Iacob.

Biserica catolică din Constanța

Aproape de moscheea "Carol I" și catedrala ortodoxă "Sfinții Petru și Pavel" se află biserica catolică "Sfântul Anton de Padova" (Strada Nicolae Titulescu, nr. 11). Construită din cărămidă roșie aparentă, în stil romanic, atrage atenția prin mărime, prin simplitatea liniilor exterioare și interioare, prin sobrietatea interiorului, prin arcurile de cerc din partea concavă a bolților și prin prezența elementelor decorative geometrice de tip rozetă sau fronton. Sus în față poate fi admirată o rozeta de mari dimensiuni și mozaicul reprezentând patronul bisericii (sfințit la 17 noiembrie 2013). În interior sunt trei navate. Ferestrele rotunde și altarul în formă de barcă executat din marmură îți atrag privirea.

Pr. Ieronim Iacob ne-a spus povestea acestei biserici. A fost ridicată între anii 1938 și 1939 pe locul unei capele (construită în anul 1886 și mărită în 1898, pe locul primei capele care data din anul 1869). Odată cu începerea construirii căii ferate și a portului în oraș au ajuns mai mulți catolici. Capela existentă a devenit neîncăpătoare. Proiectul noii biserici aparține arhitectului Romano de Simon (1900-1981) din București, care a avut ca model lăcașurile de cult din nordul Italiei în stil romanic specific sec. al XIII-lea. La 19 iunie 1938 a avut loc sfințirea pietrei de temelie a actualei biserici, construită din cărămidă aparentă, prin strădania pr. Emanoil Kreis (1894-1964), paroh de Constanța (1935-1951). Biserica a fost construită cu contribuția enoriașilor, binefăcătorilor și a unor instituții și întreprinderi din Constanța și din alte localități ale Dobrogei. Părintele Kreis a adunat mai întâi fonduri în anii 1936-1937, a căutat un alt amplasament, dar a renunțat. În aprilie-decembrie 1938 a demolat vechea biserică. În decembrie 1938 s-a celebrat prima Liturghie în biserica neterminată. În decursul anilor, încetul cu încetul s-a finalizat. A fost reparată în anii 1950-1951, 1955 și următorii, 1984-1985, 2010, 2012-2013. Ca atare altarul încă nu a fost consacrat, iar biserica nu s-a bucurat de o adevărată sfințire.

La început acoperișul bisericii era din olane turcești, acum este din țiglă. Biserica are 25 m lungime, 14 m lățime; 16 m înălțime; turnul, 32 m înălțime; absida bisericii, la interior - 7 m; rozeta, diametru - 5 m. Pe crucieră se ridică cupola, hexagonală la exterior, cu interiorul circular având un diametru de 7 m.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial biserica a fost preluată (20 septembrie 1944) de trupele sovietice care au transformat-o în depozit pentru muniție, iar din turn supravegheau zona portuară. Obiectele sacre au fost distruse sau au dispărut. După 7 octombrie 1947 biserica a fost redobândită, după aprobarea Biroului de Rechiziții al Primăriei Constanța și avizul comandantului trupelor sovietice de ocupație, dar nu s-a putut celebra din cauza stării degradante în care se afla. De-abia la 15 august 1955 s-a celebrat Liturghia, după o întrerupere de 11 ani.

La 17 martie 1995 biserica a fost declarată monument de arhitectură.

În afară de pr. Emanoil Kreis la biserică au lucrat și preoții parohi: Emil Hausotter, Constantin Hausner, Iosif Gonciu, Ștefan Ghența, Ieronim Iacob.

Pr. Constantin Hausner (paroh de Constanța între 1964-1979) s-a născut la 9 mai 1912 în Iași (casa părintească era undeva în Târgu Cucu, aproape de sinagogă), a murit la Constanța la 5 martie 2001 și a fost înmormântat lângă biserică. La mormânt i s-a pus o placă de marmură neagră cu o cruce în vârf. Pe placa de marmură are și o fotografie.

Casa parohială este nouă și a fost construită între anii 1992 și 1995.

Parohia are 650 de familii catolice, cu circa 1.700 de credincioși. În întreg orașul Constanța sunt 1.000 de familii catolice, cu aproape 4.000 de credincioși. Ceilalți depind de parohia nouă, "Sfântul Pius din Pietrelcina". Unii pot merge pentru Liturgie și la capela Congregației Preoților Salezieni.

Cât despre biserica veche și despre casa parohială, acestea sunt descrise de arhiep. Raymund Netzhammer în anul 1908 ("Din România. Incursiuni prin această țară și istoria ei", vol I, Ed. "Humanitas", București, p. 220-222): "Căruța opri acum la o curte despărțită de stradă de un zid de înălțimea unui om. Imediat după ce am trecut poarta, domnul preot Bibiella se înfățișă ca să ne întâmpine. (...) Prima vizită o făcurăm la micuța, dar frumoasa și curat întreținuta biserică, unde te impresionează destul de plăcut altarele sale sculptate de triolezul Stuflesser. Locuința preotului, situată în aceeași curte cu biserica, nu îndeplinește nici pe departe cerințele modeste ale unei clădiri de lux, fiind o căsuță cu un singur nivel, cu patru încăperi micuțe. Bucătăria este undeva mai în spate, în curte, constând dintr-o baracă de scânduri". Despre catolici notează că nu se știe numărul; cu un an înainte au fost 62 de botezuri. Centrul parohial era din 1871, fiind deschis de părinții capucini, ținând de prefectura apostolică de Trapezunt (Asia Mică) până în momentul când Dobrogea a devenit teritoriu românesc. Cu mult timp înainte catolicii au fost păstoriți de centre situate în Bulgaria. Arhiepiscopul Netzhammer citează un raport din 1659 al ep. Filip Stanislavov din Nicopolis care spune că "40 de catolici din omis nu posedă nicio capelă, dar că el însuși le citește, într-o casă particulară, slujba religioasă, aducând în acest scop potirul și odăjdiile. Pe vremea aceea, populația Constanței se compunea din 2.000 de bulgari, greci și români și din 6.000 de turci".

Am celebrat în biserica "Sfântul Anton" din Constanța în fiecare zi. Am avut vreme să privim și să contemplăm frumusețea bisericii. Icoanele din mozaic sfințite de paroh în ziua 8 iulie 2016 (fericiții Anton Durcovici și Vladimir Ghica, sfinții Bretanion, Epictet și Astion), chiar în ziua în care erau comemorați sfinții Epictet și Astion, vorbesc despre istoria mai nouă și mai veche a Tomisului. Dar despre aceasta voi nota în celelalte episoade.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4-9 iulie: Dobrogea: Impresii de călătorie (I)

* * *

Dobrogea: Impresii de călătorie (II)


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat