Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

ZMTCracovia2016:

Dziwisz deschide ZMT: "Aprindeți flacăra milostivirii pentru a învinge egoismul și violența"

De Salvatore Cernuzio

Nici ploaia puternică venită asupra Cracoviei astăzi, nici frica de posibile atentate după tragedia de astăzi de la Rouen, n-au putut să-i descurajeze pe tinerii veniți în Polonia pentru a 31-a Zi Mondială a Tineretului 2016. Erau 400.000, toți în sărbătoare, provenind din 187 de țări, astăzi după-amiază în parcul Blonia, la puțini pași de centrul orașului, unde cardinalul Stanisław Dziwisz, istoricul secretar al sfântului Ioan Paul al II-lea, a celebrat Liturghia de deschidere a evenimentului al cărui creator a fost Papa polonez și acum patron al evenimentului.

În picioare sub umbrele sau așezați pe pământ pe covorașele colorate - element de nelipsit din orice rucsac al pelerinului - tinerii au cântat și au aplaudat în timpul prezentărilor muzicale care s-au desfășurat după-amiază, s-au rugat la sosirea pe scenă a relicvelor sfintei Faustina Kowalska și ale lui Karol Wojtyła și au plâns când cardinalul, înainte de a începe celebrarea, a spus: "Să ne rugăm pentru toate victimele terorismului și îndeosebi pentru preotul care astăzi în Franța a fost ucis în timpul celebrării Euharistiei".

"A sunat ora așteptată de trei ani. Bine ați venit la Cracovia!", a afirmat apoi Dziwisz, care cu această ZMT a văzut realizându-se un vis al său și al Pontifului pe care l-a slujit timp de douăzeci de ani. "Fiți bineveniți cu toții în orașul lui Karol Wojtyła - sfântul Ioan Paul al II-lea", a continuat el, "în acest oraș el s-a format pentru slujirea Bisericii și de aici a pornit pe cărările lumii pentru a vesti Evanghelia lui Isus".

În același mod tinerii au venit aici în Polonia pentru a da o mărturie creștină de iubire și unitate: în spatele lor au "secole și secole de vestire a Evangheliei" și în mâini au "bogăția propriilor culturi, tradiții și limbi". "Venim din regiuni ale lumii unde oamenii trăiesc în pace, unde familiile sunt comunități de iubire și de viață și unde tinerii pot să-și realizeze visele lor", a subliniat cardinalul.

Dar printre atâția tineri și tinere prezenți - a afirmat el - sunt și cei care provin "din țări în care oamenii suferă din cauza conflictelor și războaielor, în care copiii mor de foame, în care creștinii sunt persecutați cu cruzime". Zone ale lumii "unde există violențe și terorism orb în care guvernanții își arogă drepturi asupra oamenilor și asupra națiunilor, lăsându-se conduși de ideologii nebune".

Cardinalul a îndemnat să se încredințeze lui Isus toate aceste experiențe negative în timpul acestei călătorii pentru care mulți "au investit mult", într-o națiune în care "în urmă cu 1050 de ani a venit lumina credinței". "Întâlnindu-ne cu Isus, experimentăm că toți împreună formăm o mare comunitate, adică Biserica, ce depășește granițele trasate de oameni și care despart persoanele", a afirmat arhiepiscopul de Cracovia, exclamând: "Toți suntem copii ai lui Dumnezeu".

De aici îndemnul de a împărtăși în aceste zile ale ZMT propriile experiențe, propriile speranțe, propria credință. "Ascultați glasul Papei Francisc", a spus Dziwisz, "participați cu emoție la sfânta liturgie. Experimentați iubirea milostivă a Domnului în sacramentul Reconcilierii". Mai ales, "duceți celorlalți flacăra credinței voastre și aprindeți cu ea alte flăcări, pentru ca inimile umane să bată în ritmul Inimii lui Isus, care este izvor «arzător de caritate»".

"Fie ca flacăra iubirii - este auspiciul conclusiv al cardinalului - să învăluie toată lumea noastră, pentru ca în ea să nu mai fie egoism, violență și nedreptate, ci pe pământul nostru să se întărească civilizația binelui, a reconcilierii, a iubirii și a păcii".

(După Zenit, 27 iulie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Liturghia de deschidere a ZMT Cracovia 2016 (comentarii în limba engleză):


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat