Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica: Liturghia de numire și de mulțumire

Un proverb chinezesc spune că recunoștința deschide noi drumuri. Aceste drumuri conduc de cele mai multe ori la o întâlnire cu persoana iubită. Cu acest gând în suflet 14 neo-prezbiteri în cadrul unei sfinte Liturghii, prezidată de PS Petru Gherghel, care a avut loc la basilica minor "Adormirea Maicii Domnului" din Cacica, luni, 25 iulie 2016, au adus gândul lor de mulțumire față de bunul Dumnezeu pentru darul neprețuit pe care l-au primit cu o lună în urmă. În cadrul acestei sfinte Liturghii preoții nou-sfințiți au primit și prima lor numire.

Drumurile sfinte pe care Biserica le propune noilor preoți sunt drumuri care conduc către o autentică întâlnire cu cel pe care îl slujesc. Cristos este pentru fiecare dintre ei persoana iubită. Cristos este pentru fiecare dintre ei persoana care îi va călăuzi în purtarea jugului dulce și ușor.

Procesiunea s-a oprit pentru moment în fața porții milostivirii. După cum Sfântul Părinte papa Francisc ne îndeamnă de nenumărate ori și sugerează preoților să devină sanctuare ale milostivirii, acest moment a însemnat pentru fiecare preot calea care trebuie să devină pentru ei acea deschidere față de oameni dar mai ales față de Cristos, Marele Preot.

Liturghia a început printr-o procesiune solemnă care a simbolizat parcursul lor vocațional către sfânta Preoție. În sărbătoarea Sfântului Iacob, apostol, PS Petru Gherghel a asemănat misiunea lor cu dragostea pe care ucenicul lui Isus a purtat-o pentru Biserică și pentru mântuirea sufletelor.

Celebrarea sacră a sfintei Liturghii a avut și un aspect de profundă recunoștință, fiecare dintre cei care au săvârșit misterul Euharistiei, aducând o laudă neîncetată Creatorului în primul rând pentru darul vieții, iar mai apoi pentru darul sfintei Preoții.

Au fost prezenți alături de preoții nou-sfințiți și părintele rector al Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași, părintele rector al sanctuarului de la Cacica, patru colegi care au fost sfințiți și aparțin de Arhidieceza de București, numeroși preoți, precum și mulțimea credincioșilor care s-au rugat cu înflăcărare și au înălțat cântece spre gloria lui Dumnezeu.

La finalul sfintei Liturghii într-o atmosferă de emoție și entuziasm fiecare nou prezbiter a primit din partea episcopului diecezei prima lor numire. Ne rugăm milostivului Dumnezeu ca recunoștința lor să îi apropie cât mai mult și să-i conducă neîncetat către brațele Celui care nu îi mai numește servitori ci prieteni, oameni de casă, concetățeni ai sfinților.

Comunitatea din Cacica

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 iulie: Cacica: Liturghia de numire și de mulțumire


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat