Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

ZMTCracovia2016:

Papa Francisc în Polonia, nu numai ZMT

De Andrea Tornielli

De la 27 la 31 iulie 2016, papa Francisc face o călătorie de cinci zile în Polonia motivată de Ziua Mondială a Tineretului. Este a doua ZMT pentru papa Francisc, care a început călătoriile în străinătate din pontificatul său cu Ziua tinerilor la Rio de Janeiro. Dar dacă întâlnirea de la Cracovia cu sute de mii de tineri care provin din toată lumea va reprezenta inima unei călătorii determinate de figura sfântului Ioan Paul al II-lea, există alte teme pe fundal care privesc Polonia în ansamblul său și îndeosebi Biserica poloneză.

Invitațiile papei Bergoglio la primirea refugiaților și a imigraților, cererile de a deschide parohiile, tentativele sale de a construi încontinuu punți, chemările sale cu privire la urgența reprezentată de cel care fuge de războaie și terorism alimentate de traficurile de arme și de complicități la care adesea Occidentul se preface că nu privește pentru a păstra sigure alianțele sale, privirea sa evanghelică în a recunoaște în cel care fuge de persecuție și de mizerie fața acelui Dumnezeu care făcându-se om s-a născut într-o familie de migranți și refugiați, vor forma cadrul călătoriei în Polonia. O țară care a manifestat opoziție deschisă față de politicile de primire ale Uniunii Europene.

Este adevărat că adesea atitudinea unor guverne din țările din estul european cu profunde rădăcini creștine este batjocorită pe baza unor prejudecăți ușoare. Dar este la fel de adevărat că în acele țări, și nu numai în acelea, suflă vânturi îngrijorătoare. Se află asta dintr-un rezultat despre dezbaterea prezentă în mass-media, îngrijit de purtătorul de cuvânt al episcopatului, părintele Pawel Rytel-Andrianik și difuzat de Sala de Presă a Vaticanului la 23 iulie 2016, în care se înregistrează existența de temeri nejustificate într-o țară în care imigrații reprezintă abia 0,4% din întreaga populație.

"Motivul acestor temeri, se citește în notă, trebuie căutat în lipsa dezbaterii publice, în materia complicată a legii și a procedurilor de migrațiune, într-o implicare insuficientă a organelor de guvern publice, a organizațiilor neguvernamentale". Și "din nefericire aceste temeri sunt alimentate de unele partide politice și de declarații nepotrivite făcute de politicieni". Există "o frică de musulmani creată artificial". Preotul în rezumat prezintă recente incidente "neplăcute" petrecute în Polonia în ultimele luni, cu atacuri la adresa celor care cer azil, grupuri militare de voluntari care-i închid pe refugiați și atacuri la adresa studenților străini cu pielea închisă la culoare prezenți în țară în cadrul Proiectului Erasmus".

În discursurile și intervențiile sale în timpul celor cinci zile poloneze ale sale, Papa Francisc va ține cont de asta? Probabil că da, chiar dacă se poate prevedea că o va face cu aceeași atitudine pozitivă avută în timpul călătoriei din septembrie 2015 în Statele Unite, unde era așteptat cu trepidație de cel care-și imagina că va veni ca să biciuiască țara simbol al capitalismului în timp ce, în schimb, a intrat pe vârful picioarelor, comunicând mesajul său chiar pornind de la valorile transmise de părinții fondatori ai Americii.

Acest lucru este valabil și din punctul de vedere al raporturilor din interiorul Bisericii. nu este un mister că tocmai în cadrul episcopatului și al clerului polonez există obiecții și rezistențe mai mult sau mai puțin evidente față de mesajul și de stilul papei Francisc. Chemările la sobrietate și la dezlipirea de putere, atenția față de imigrați și refugiați, drumul lung și zbuciumat al celor două Sinoade despre familie încheiat cu exortația Amoris laetitia care deschide la noi posibilități în pastorație și în disciplina sacramentală, n-au întâlnit mereu consensuri în cadrul eclezial.

Cardinalul Kazimierz Nycz, arhiepiscop de Varșovia, într-un interviu la Vatican Insider din luna mai, cu profundă onestitate intelectuală a admis existența acestor dificultăți. Prezente în episcopat și în cler mult mai mult decât în laici. "Nu este îndoială - a spus el - că papa Francisc este primit în mod diferit de laici și în mod diferit de clar. Mă gândesc că există diferite motive pentru asta. În ultima vreme citesc mult despre Papa Francisc și America Latină și mi-a venit în minte o analogie: după patru ani de pontificat al Papei Francisc există o situație - dacă e vorba de acceptare - asemănătoare cu aceea a sfântului Ioan Paul al II-lea. Spun asta în modul cel mai delicat posibil: în America Latină Ioan Paul al II-lea era primit de laici în mod entuziast, însă din cauza teologiei eliberării și a altor motive, de către episcopi și de către preoți era primit... în mod diferit!".

Pentru aceasta asumă o importanță deosebită întâlnirea papei cu episcopii din Polonia, care va avea loc, la începutul călătoriei, la puține ore după sosirea sa în după-amiaza zilei de miercuri 27 iulie. Se va ține cu ușile închise și se va desfășura în forma dialogului. Biserica poloneză trăiește în mod deosebit amintirea lui Ioan Paul al II-lea. Dar nu se poate uita că tocmai în magisteriul și în gesturile acelui pontif se regăsește, și după teribilele atentate din septembrie 2001, respingerea absolută a ciocnirii de civilizații și prietenia față de musulmani, primirea față de migranți și respingerea față de orice identitate care degenerează în naționalism. Riscul acesta din urmă prezent astăzi în diferite țări europene.

(După Vatican Insider, 26 iulie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat