Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

ZMTCracovia2016:

"Europa să se întoarcă la spiritul creștin al lui De Gasperi și Schuman"

De Domenico Agasso jr.

"O Uniune Europeană bazată numai pe interesul economic dispare când nu funcționează economia. Este nevoie de o examinare a conștiinței. Trebuie să ne întoarcem la spiritul unificării promovat de adevărați creștini ca Alcide de Gasperi și Robert Schuman". "Îmi doresc ca în zilele Zilei Mondiale a Tineretului (ZMT) mulți tineri să-și pună întrebarea vocațională". Biserica a primit un "mare dar: continuitatea magisteriului dintre papa sfântul Ioan Paul al II-lea, Benedict al XVI-lea și Francisc". Migranții? "Este misiunea noastră, fiind creștini, să ne îngrijim de ei. În timp ce autoritățile publice trebuie să gestioneze urgențele, să asigure refugiaților un tratament demn și solidar și să evite riscuri de persoane care vor să folosească drumurile spre Europa pentru scopuri periculoase". La puține zile de la întâlnirea internațională de spiritualitate și cultură pentru tinerii de pe toată planeta, care se va desfășura de la 26 la 31 iulie 2016 la Cracovia, Vatican Insider l-a intervievat pe cardinalul Stanisław Dziwisz, arhiepiscop al orașului polonez, istoric secretar particular al Papei Wojtyła.

Eminență, Ziua Mondială a Tineretului (ZMT) este la ușă: ce așteptați de la zilele din Cracovia?

"Sunt sigur că ZMT de la Cracovia va fi o experiență de neuitat pentru foarte mulți tineri care vor veni din toată lumea. Sper foarte mult în această ZMT în orașul sfântului Ioan Paul al II-lea și al sfintei Faustina: îi cer Domnului ca mesajul milostivirii divine să coboare în profunzime în sufletele atâtor tineri, fie cei care sunt catolici practicanți și care desigur se pot apropia și mai mult de Isus, ca și în cei care încă nu cunosc credința, pentru ca să poată experimenta în aceste zile harul divin și să înceapă un drum creștin care să-i ducă la fericire.

Îndeosebi sper ca roadele spirituale ale ZMT să fie deosebit de îmbelșugate în tinerii din Cracovia. Ei vor fi ca amfitrionii celor de vârsta lor, și asta implică o muncă generoasă de pregătire, de dăruire pentru alții. Însă acest lucru este răsplătit mereu de Dumnezeu! Apoi îmi doresc ca mulți tineri să-și pună întrebarea vocațională în aceste zile și dacă Domnul le cere să-l urmeze, să-i spună da. Doresc apoi ca ZMT să fie un moment important pentru reînnoirea spirituală a Cracoviei, a Poloniei și a tineretului din toată lumea".

Cât va conta frica terorism? Dumneavoastră vă este frică?

"Cred că la Cracovia nu este frică. Desigur mediul internațional este zbuciumat, dar nu este prima dată când se organizează o ZMT în circumstanțe dificile: mă gândesc la Toronto 2002 la nouă luni după 11 septembrie. În afară de asta, guvernul polonez a mărit măsurile de securitate. Se poate spune că ZMT 2016 este un eveniment sigur".

Cum descrieți pontificatul Papei Francisc? Se poate lega direct cu acela al lui Ioan Paul al II-lea? Mai ales în ce anume?

"Pontificatul lui Francisc este motiv de mare bucurie și de har pentru toți. Este evident că Domnul ne trimite multe daruri prin exemplul Papei cu magisteriul său. Noi toți ne simțim determinați să facem mai mult, să-l urmăm pe Cristos mai îndeaproape în fiecare zi. Acest pontificat este legat în mod indisolubil de cel al Papei Benedict al XVI-lea și de cel al sfântului Ioan Paul al II-lea. Se vede asta în atâtea lucruri, mai ales în mesajul despre Milostivirea lui Dumnezeu. E suficient de amintit enciclica Dives in misericordia a lui Ioan Paul al II-lea și Deus caritas est a lui Benedict al XVI-lea. Trebuie să fim foarte mulțumiți și să-i mulțumim Domnului pentru un dar pe care l-a dăruit Bisericii catolice, care este continuitatea magisteriului".

Astăzi tema migranți este de strictă actualitate și este în centrul atenției mediatice în afară de polemica politică, datorită implicațiilor sociale și economice dar și religioase pe care le comportă și datorită posibilelor legături cu terorismul: dumneavoastră credeți că trebuie tratată, cu ce puncte ferme?

"Criza migranților este una dintre marile probleme ale timpului nostru. Eventual vedem asta în manieră mai neliniștitoare pentru că Europa este implicată în ea prin prim plan, dar probabil este vina noastră dacă nu ne-am dat seama de asta înainte, din cauza egoismului continentului nostru, dat fiind că migrațiile în masă au existat în ultimele decenii, în Africa, în Asia.

Cred că în această privință sunt două puncte ferme: persoanele vin înainte de orice. Papa ne amintește în mod repetat că toți au drepturi umane și că toți trebuie să fie tratați ca atare. Este misiunea noastră, fiind creștini, să ne îngrijim de ei, să-i ajutăm, să-i protejăm.

Al doilea punct se referă la autoritățile publice, care trebuie să gestioneze urgențele publice, și să gândească pe termen scurt și lung. Ele sunt cele care trebuie să le asigure refugiaților un tratament demn și solidar și să se evite riscurile de persoane care vor să folosească oportunitatea pentru a intra în Europa pentru scopuri periculoase. În afară de asta, sunt chemate să rezolve cauza acelor emigrații: a face în așa fel încât toți să poată trăi în propria țară în pace și liniște. Nu putem să ne preocupăm de ei numai pentru că vin și «ne creează» o problemă, ci trebuie să ne angajăm pentru ca să poată înainta în țara lor, care este ceea ce vrea orice ființă umană. Asta cere o angajare internațională care din nefericire nu se vede".

Cum vedeți viitorul Europei? Care sunt sugestiile dumneavoastră în această fază așa de delicată?

"Europa este în fața unei răscruci politice, dar nu numai atât. Am văzut asta cu Brexit. Trebuie să facem un pic de examinare a conștiinței: o uniune bazată numai pe interesul economic dispare când nu funcționează economia sau se dă mai mult decât se primește... Și mai rău încă atunci când sunt tentative de omogenizare culturală împotriva rădăcinilor creștine ale multor țări europene. Aceste momente de dificultate ne sugerează să ne întoarcem la spiritul unificării europene, promovat de adevărați creștini ca Alcide de Gasperi, Robert Schuman.

În acest sens, îmi amintesc de mesajul lui Ioan Paul al II-lea de la Santiago de Compostella în 1983: "Europa, fii tu însăți!". A spus asta foarte bine Francisc în urmă cu câteva luni la Strasbourg: numai întorcându-ne la valorile noastre Europa va putea da o contribuție valoroasă în primul rând locuitorilor săi, și apoi restului pământului".

Ce cuvinte ale Papei Wojtyła ați folosi îndeosebi pentru tinerii de astăzi?

"Cea mai mare parte a tinerilor care vin la Cracovia pentru ZMT n-au avut posibilitatea să-l cunoască personal. Sper că ei toți reuniți în jurul Papei Francisc, prin intermediul credinței noastre în comuniunea sfinților, îl vor întâlni și pe sfântul Ioan Paul al II-lea. Mi-a fost dat harul de a sta alături de el nu numai la întâlnirile mondiale ale tinerilor, ci și în timpul călătoriilor sale apostolice în diferite părți ale lumii. Deci pot da mărturie că el știa să găsească cuvintele de încurajare pentru tineri și să învețe să se ia deciziile înțelepte. Repeta: "Trebuie să cereți de la voi înșivă, chiar dacă alții nu ar cere de la voi". Explica: "Fiecare găsește în viață o dimensiune, misiuni pe care trebuie să le asume și să le împlinească. O cauză dreaptă, pentru care nu se poate să nu se lupte. Vreo îndatorire, vreo obligație, de la care unul nu se poate sustrage. De la care nu este posibil să se dezerteze. În sfârșit - o anumită ordine de adevăruri și de valori care trebuie 'menținute' și 'apărate': înlăuntrul nostru și în afara noastră. Da: a apăra pentru sine și pentru alții»".

(După Vatican Insider, 25 iulie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat