Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (24 iulie 2016)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia din această duminică (Lc 11,1-13) se deschide cu scena lui Isus care se roagă singur, deoparte; când termină, discipolii îi cer: "Doamne, învață-ne să ne rugăm" (v. 1); și El răspunde: "Când vă rugați, spuneți: «Tată...»" (v. 2). Acest cuvânt este "secretul" rugăciunii lui Isus, este cheia pe care El însuși ne-o dă pentru ca să putem intra și noi în acel raport de dialog confidențial cu Tatăl care a însoțit și a susținut toată viața sa.

La apelativul "Tată" Isus asociază două cereri: "sfințească-se numele tău, vie împărăția ta" (v. 2). Rugăciunea lui Isus, deci rugăciunea creștină, înseamnă înainte de toate a face loc lui Dumnezeu, lăsându-l să-și manifeste sfințenia în noi și făcând să înainteze împărăția sa, pornind de la posibilitatea de a exercita domnia sa iubire în viața noastră.

Alte trei cereri completează această rugăciune pe care Isus ne-o învață, "Tatăl Nostru". Sunt trei cereri care exprimă necesitățile noastre fundamentale: pâinea, iertarea și ajutorul în ispite (cf. v. 3-4). Nu se poate trăi fără pâine, nu se poate trăi fără iertare și nu se poate trăi fără ajutorul lui Dumnezeu în ispite. Pâinea pe care Isus ne face s-o cerem este cea necesară, nu superfluul; este pâinea pelerinilor, cea corectă, o pâine care nu se acumulează și nu se irosește, care nu îngreunează drumul nostru. Iertarea este, înainte de toate, aceea pe care noi înșine o primim de la Dumnezeu: numai conștiința că suntem păcătoși iertați de milostivirea divină infinită poate ne poate face capabili să săvârșim gesturi concrete de reconciliere fraternă. Dacă o persoană nu se simte păcătos iertat, niciodată nu va putea face un gest de iertare sau de reconciliere. Se începe de la inimă unde unul se simte păcătos iertat. Ultima cerere, "și nu ne duce în ispită", exprimă conștiința condiției noastre, mereu expusă curselor răului și corupției. Toți cunoaștem ce este o ispită!

Învățătura lui Isus despre rugăciune continuă cu două parabole, cu care El ia ca model atitudinea unui prieten față de un alt prieten și aceea a unui tată față de fiul său (cf. v. 5.12). Ambele vor să ne învețe să avem încredere deplină în Dumnezeu, care este Tată. El cunoaște mai bine decât noi înșine necesitățile noastre, dar vrea ca să i le prezentăm cu îndrăzneală și cu insistență, pentru că acesta este modul nostru de a participa la opera sa de mântuire. Rugăciunea este primul și principalul "instrument de lucru" în mâinile noastre! A insista cu Dumnezeu nu folosește pentru a-l convinge, ci pentru a întări credința noastră și răbdarea noastră, cu alte cuvinte capacitatea noastră de a lupta împreună cu Dumnezeu pentru lucrurile cu adevărat importante și necesare. În rugăciune suntem în doi: Dumnezeu și eu care luptăm împreună pentru lucrurile importante.

Între acestea, este unul, marele lucru important pe care Isus îl spune astăzi în Evanghelie, dar pe care noi aproape niciodată nu-l cerem, și este Duhul Sfânt. "Dăruiește-mi-l pe Duhul Sfânt!". Și Isus o spune: "Așadar, dacă voi, cei care sunteți aici, răi cum sunteți, știți să dați daruri bune copiilor voștri, cu cât mai mult Tatăl vostru din ceruri îl va da pe Duhul Sfânt celor care i-l cer?" (v. 13). Duhul Sfânt! Trebuie să cerem ca Duhul Sfânt să vină în noi. Dar la ce folosește Duhul Sfânt? Folosește pentru a trăi bine, pentru a trăi cu înțelepciune și iubire, făcând voința lui Dumnezeu. Ce rugăciune frumoasă ar fi, în această săptămână, ca fiecare dintre noi să-i ceară Tatălui: "Tată, dă-mi-l pe Duhul Sfânt!". Sfânta Fecioară Maria ne demonstrează asta cu existența sa, în întregime însuflețită de Duhul lui Dumnezeu. Să ne ajute ea să ne rugăm Tatălui uniți cu Isus, pentru a trăi nu în manieră lumească, ci după Evanghelie, conduși de Duhul Sfânt

____________________

APEL

În aceste ore sufletul nostru este încă o dată zdruncinat de știri triste referitoare la acte deplorabile de terorism și de violență, care au cauzat durere și moarte. Mă gândesc la evenimentele dramatice din München în Germania și din Kabul în Afganistan, unde și-au pierdut viața numeroase persoane nevinovate.

Sunt aproape de rudele victimelor și de răniți. Vă invit să vă uniți cu rugăciunea mea, pentru ca Domnul să inspire tuturor propuneri de bine și de fraternitate. Cu cât par mai insurmontabile dificultățile și întunecate perspectivele de siguranță și de pace, cu atât mai insistentă trebuie să devină rugăciunea noastră.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

În aceste zile atâția tineri, din orice parte a lumii, se îndreaptă spre Cracovia, unde va avea loc a treizeci și una Zi Mondială a Tineretului. Și eu voi pleca miercurea viitoare, pentru a-i întâlni pe acești tineri și tinere și a celebra cu ei și pentru ei Jubileul Milostivirii, cu mijlocirea sfântului Ioan Paul al II-lea. Vă cer să mă însoțiți cu rugăciunea. Încă de acum salut și mulțumesc celor care lucrează pentru a-i primi pe tinerii pelerini, cu numeroși episcopi, preoți, călugări și călugărițe, laici. Un gând special adresez foarte multor tineri care, neputând să fie prezenți personal, vor urmări evenimentul prin intermediul mijloacelor de comunicare. Vom fi uniți cu toți în rugăciune!

Și acum vă salut pe voi, dragi pelerini care proveniți din Italia și din alte țări. Îndeosebi pe cei din São Paulo și din SãJoão de Boa Vista din Brazilia; corul "Giuseppe Denti" din Cremona; și pe participanții la pelerinajul pe bicicletă de la Piumazzo la Roma, îmbogățit de angajarea de solidaritate. Salut tinerii din Valperga și Pertusio Canavese, Torino: continuați să încercați să trăiți și nu să vegetați, așa cum ați scris pe tricoul vostru.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Și vă rog nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat