Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerini din Decanatul de Trotuș la Poarta Sfântă din Bacău

Sâmbătă, 11 iunie 2016, credincioși din parohiile Decanatului de Trotuș împreună cu păstorii lor sufletești au mers în pelerinaj la Poarta Sfântă din biserica "Sfinții Petru și Paul" din Bacău.

Atunci când papa Francisc a declarat anul Jubiliar al Milostivirii, și-a exprimat dorința ca acest an să fie un an al harului Domnului în care cât mai mulți oameni să-l experimenteze pe Dumnezeu, care își arată milostivirea mai ales prin milă și iertare.

Răspunzând la această inițiativă, părintele decan Toma Rediu, împreună cu preoții și credincioșii din Decanatul de Trotuș, au organizat un pelerinaj la Poarta Sfântă a Milostivirii din Bacău.

La ora 10.30, pelerinii erau adunați pe treptele bisericii "Sfinții Petru și Paul", așteptând cu emoție și bucurie să intre împreună cu păstorii lor pe Poarta Milostivirii. În biserică ne-a întâmpinat părintele pensionar Dumitru Farcaș, care ne-a explicat care sunt condițiile necesare pentru a obține indulgența plenară în Anul Jubiliar al Milostivirii. A urmat un moment de rugăciune, incluzând și rugăciunile recerute după intenția Sfântului părinte papa, după care preoții s-au pus la dispoziția credincioșilor pentru a le oferi iertarea și împăcarea lui Dumnezeu prin sacramentul Spovezii.

După ce o bună parte din credincioși s-au spovedit, la ora 11.30 a început celebrarea sfintei Liturghii, celebrată de părintele decan Toma Rediu împreună cu preoții din Decanatul de Trotuș. Părintele Marian Gașpal, paroh al comunității din Stufu, a ținut cuvântul de învățătură. Pornind de la experiența femeii prinsă în adulter (In 8,1-11), părintele Marian ne-a ajutat să înțelegem modul cum acționează milostivirea lui Dumnezeu, în contrast cu acțiunile noastre, părintele enumerând exemple concrete când și noi ne asemănăm cu fariseii și cărturarii. Cine a experimentat cu adevărat Milostivirea lui Dumnezeu trebuie să împărtășească la rândul său iertare, iubire și milostivire.

Imaginea unei biserici pline de credincioși care participă cu entuziasm la sfânta Liturghie și îl primesc toți pe Dumnezeu în sfânta Împărtășanie, este imaginea autentică a milostivirii divine.

Au fost momente de har pentru toți pelerinii, momente în care am putut citi bucuria deschiderii spre milostivirea lui Dumnezeu, bucuria reînnoirii sufletești și a angajamentului de a fi mai buni, mai atenți și milostivi, așa cum este Tatăl nostru ceresc.

Pr. Marius Adam, jr.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 iunie: Pelerini din Decanatul de Trotuș la Poarta Sfântă din Bacău


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat