Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Amoris laetitia

Editura "Presa Bună" anunță apariția cărții Amoris laetitia ("Bucuria iubirii"). Exortația apostolică despre iubirea în familie, scrisă de papa Francisc și tradusă în limba română de pr. dr. Mihai Pătrașcu, a apărut în colecția "Documente", nr. 88, în formatul 14x20 cm, are 214 pagini și poate fi procurată de la librăria "Presa Bună, precum și de la celelalte librării catolice din țară, la prețul de 10 lei.

Redăm prezentarea acestei exortații așa cum a apărut în numărul din luna mai 2016 al revista "Lumina creștinului".

Textul a fost semnat de papa Francisc la 19 martie, în solemnitatea Sfântul Iosif, soțul sfintei Fecioare Maria și tatăl purtător de grijă al lui Isus, și este a doua sa exortație apostolică, după Evangelii gaudium "Bucuria evangheliei", din anul 2013.

Exortația este "postsinodală", fiind un document pastoral elaborat de suveranul pontif pornind de la rapoartele finale ale celor două sinoade organizate de Biserica Catolică în anii 2014 și 2015, dedicate familiei. Așa cum s-a întâmplat și cu alte documente magisteriale, papa s-a folosit și de contribuțiile diferitelor conferințe ale episcopilor din lume (Kenya, Australia, Argentina etc.) și a citat personalități semnificative, precum Martin Luther King sau Erich Fromm. Un caracter aparte îl are citarea din filmul "Prânzul lui Babette" ("Babette's Feast", din 1987), pe care papa a voit să o evoce pentru a explica ideea de gratuitate.

Documentul a fost prezentat oficial la Vatican, în cadrul unei conferințe de presă la care au luat cuvântul cardinalul Lorenzo Baldisseri, secretar general al Sinodului Episcopilor; cardinalul Christoph Schönborn, O.P., arhiepiscop de Viena; soții Francesco Miano, profesor de filozofie morală la Universitatea de Studii din Roma Tor Vergata, și Giuseppina De Simone in Miano, profesor de filozofie la Facultatea de Teologie a Italiei Meridionale, din Napoli.

În partea introductivă a textului, papa Francisc oferă o scurtă prezentare: "Această exortație dobândește o semnificație specială în contextul acestui An Jubiliar al Milostivirii. În primul rând, pentru că o intenționez ca o propunere pentru familiile creștine, care să le stimuleze să stimeze darurile căsătoriei și familiei și să mențină o iubire puternică și plină de valori, precum generozitatea, angajarea, fidelitatea și răbdarea. În al doilea rând, pentru că își propune să-i încurajeze pe toți să fie semne de milostivire și de apropiere acolo unde viața familială nu se realizează perfect sau nu se desfășoară cu pace și bucurie" (AL 5).

Textul este structurat în nouă capitole și se încheie cu o rugăciune către sfânta familie de la Nazaret: 1. În lumina cuvântului; 2. Realitățile și provocările familiilor; 3. Privirea îndreptată spre Isus: vocația familiei; 4. Iubirea în căsătorie; 5. Iubirea care devine rodnică; 6. Câteva perspective pastorale; 7. A întări educația copiilor; 8. A însoți, a discerne și a integra fragilitatea; 9. Spiritualitatea conjugală și familială.

Exortația apostolică Amoris laetitia dorește să repete cu tărie nu "idealul" familiei, ci realitatea sa bogată și complexă. În paginile ei se regăsește o privire lărgită, foarte pozitivă, care se alimentează nu din lucruri abstracte sau proiectări ideale, ci dintr-o atenție pastorală față de realitate. Documentul este o lectură bogată în idei spirituale și înțelepciune practică, utilă pentru toate cuplurile și persoanele care doresc să întemeieze o familie.

Documentul este important pentru viața Bisericii deoarece oferă o viziune de ansamblu asupra vieții de familie, dar vorbește și despre "logica milostivirii pastorale" pe care trebuie să o aibă preotul.

* * *

Amoris laetitia
Francisc, Ed. "Presa Bună", 2016, ISBN 978-606-8116-59-4, 14x20 cm, 214 p., 10 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro

* * *

Rocco Buttiglione: "Amoris laetitia face un pas în direcția marcată de Wojtyła"

Magisteriu de caritate pastorală: Cardinalii Wuerl și Nichols citesc "Amoris laetitia"

Milostivirea în exortația "Amoris laetitia"

Încurajarea din "Amoris laetitia"

Amoris laetitia (Bucuria iubirii), despre iubirea în familie. Sinteză

Amoris laetitia (Bucuria iubirii), noua exortație apostolică a papei Francisc


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat