Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Încheierea primului an de activitate a grupului de laici guanellieni cooperatori

Grupul laicilor guanelieni cooperatori a luat ființă în România anul trecut, la 22 mai 2015, din dorința celor două congregații guanelliene, Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe și Slujitorii Carității, de a aduna în jurul lor, după exemplul fondatorului lor, sfântul Alois Guanella, laicii care colaborează cu opera lor în diferite moduri, pentru a le oferi o formare potrivită care să le dea posibilitatea de a-l cunoaște mai bine pe fondator, spiritul și carisma lui, pentru a le putea trăi la rândul lor în viața zilnică. Pr. Alphonse Bakthis Walagan, SDC, și sr. Victoria Pop, FSMP, se ocupă în mod direct de acești laici, care sunt organizați încă de la înființare, în trei grupuri: Iași, Sagna și Șcheia.

Pentru a marca în mod special încheierea sau, mai bine zis, sărbătorirea primului an de activitate a grupului guanellienilor cooperatori din Iași, ne-am întâlnit dis-de-dimineață, sâmbătă, 25 iunie 2016, la Casa Providenței din Iași. Pr. Bakthis ne-a întâmpinat cu un cuvânt de salut și de mulțumire, iar după ce am vizionat un filmuleț cu pozele de la întâlnirile precedente, ne-am îndreptat cu interes și curiozitate înspre Mănăstirea Hadâmbu. Am ales acest loc minunat, deoarece cunoaștem călugării locului de mult timp și, precum de fiecare dată ne-au primit cu bucurie, am dorit ca toți membrii grupului nostru, îndeosebi cei de confesiune ortodoxă, să se bucure de această primire și să guste minunățiile unui loc sfânt.

Peisajul din zona Hadâmbu ne-a introdus într-o atmosferă de liniște și pace, iar călugării ortodocși ne-au primit cu bucurie și mare deschidere. După ce am vizitat întreg complexul (mănăstirea veche, capela "Sfântul Ioan Botezătorul", biserica nouă etc.) ne-am retras pentru a servi câte ceva răcoritor, oferit de călugări.

Pr. Iosif Dorcu, răspunzând invitației organizatorilor, ne-a vorbit despre Anul Milostivirii și ne-a explicat parabola fiului risipitor și cea a samariteanului milostiv. Astfel am înțeles sintonia perfectă cu spiritul părintelui Alois Guanella care a fost, putem spune pe drept, profet al milostivirii.

În câteva cuvinte ne-am reamintit pașii pe care i-am făcut împreună de-a lungul acestui prim și unic an, începând cu 22 mai 2015, când pr. Ciro Atanasio, SDC, ne-a vorbit despre vocația, identitatea, formarea și contextul în care este chemat să trăiască spiritul guanellian un cooperator până la 27 mai 2016, când am prezentat carisma și spiritul sfântului Alois Guanella. Sr. Michella Carozzino, FSMP, ne-a vorbit la 12 iunie 2015 despre ceea ce pr. Guanella cerea laicilor care îl înconjurau, și anume, să iubească cu inima lui Cristos, în septembrie am redescoperit adevărata devoțiune către Maria, în octombrie pr. Francisc Bernardin, SDC, ne-a prezentat pilonii principali ai spiritualității guanelliene cuprinși în cărticica "Speră în Dumnezeu și trăiește fericită". În luna noiembrie 2015 trei dintre viitoarele cooperatoare au fost în pelerinaj la Roma cu prilejul încheierii anului centenar de la moartea fondatorului, iar la 27 noiembrie 2015, la Sagna, după ce pr. Iacob Stolnicu, parohul locului, ne-a vorbit despre Providența Divină, au împărtășit tuturor minunata experiență. La 19 decembrie 2015, fiecare grup ai cooperatorilior guanellieni, respectiv din Sagna, Iași și Șcheia, a sărbătorit ziua de naștere a fondatorului, iar în luna ianuarie 2016 am vorbit despre "laicul în Biserică". La 26 februarie 2016 am făcut prima zi de formare, moment istoric, iar în luna martie am trecut împreună prin Poarta Sfântă și am vizitat memorialul episcopului Anton Durcovici de la catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. La 24 aprilie am participat la sărbătoarea fericitei Clara la Șcheia, iar la 22 mai la profesiunea călugărească perpetuă a sorei Monica Pascaru la Sagna.

Am primit o imagine cu privirea pătrunzătoare a fondatorului care ne cunoaște și ne dorește printre ai săi.

După acest moment de formare, pr. Nicodim Gheorghiță, starețul mănăstirii ortodoxe de la Hadâmbu, ne-a însoțit în parcul mănăstirii unde am contemplat darul minunat al naturii și al creației.

Ne-am întors la casele noastre, viitori cooperatori guanellieni, organizatori și invitați, cu mare mulțumire în suflet, cu bucuria unei zile bogate și binecuvântate și mai ales cu dorința aprinsă de a trăi în viața zilnică iubirea milostivă a Tatălui, iubire prin care pr. Guanella a sfințit locurile prin care a trecut.

Mulțumim pr. Nicodim și călugărilor care ne-a primit cu mare deschidere și bucurie și mulțumim pr. Iosif Dorcu care a fost prezent de mai multe ori în mijlocul nostru. Mai ales, mulțumim laicilor care cu o deosebită dorință de bine au ales să se aproprie mai mult, într-un fel sau altul, de familia guanelliană.

Iată doar câteva impresii, bogate, minunate, unice:

"A fost încă o dată o demonstrație că omul sfințește locul și numai împreună putem fi fericiți. Am fost prezentă cu trupul și sufletul și milostivirea lui Dumnezeu este minunată." (Corina Veisa)

"M-am confruntat mereu cu pragmatismul, ca mod de viață și trăire, fie prin educație, fie prin formația profesională, dar și prin «vremurile» trăite. Deși cam târziu pentru vârsta mea, pot spune că acum mă bucur să trăiesc și să înțeleg că nu numai partea practică, ceea ce este util și avantajos e un criteriu al adevărului. Mă bucur să înțeleg că sfințenia, caritatea și consacrarea vieții unei idei, unui scop umanitar sunt criterii ale aceluiași adevăr... Acestea se îmbină și se completează extraordinar în cuvintele fondatorului Congregației «Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe», sfântul Alois Guanella: «Pâine și Paradis", e adevărul sub cele două criterii... Mă bucur să fi înțeles de ce fondatorul a fost numit «Il grande Signore della Carità", pentru că am simțit sfințenia aproape de mine prin însăși opera lui Don Guanella, case răspândite pe toate continentele pentru bătrâni, orfani sau pentru persoane cu dizabilități, e partea materială, practică a sfințeniei sale. Revenind la închiderea anului pentru colaboratorii laici la opera lui Don Guanella, întâlnirea grupului nostru cu călugării Mănăstirii Hadâmbu, completează într-o oarecare măsură și dintr-un alt unghi de vedere, criteriile adevărului. Întâlnirea noastră, prin diversitatea grupului, cu oameni diferiți, confesiuni și vârste diferite, profesii diverse, dar cel mai evident lucru întâlnirea dintre preoții catolici și ortodocși, a însemnat un pas spre înțelegere, spre comuniune și misiune comună, un pas mic, dar important spre toleranță și diversitate religioasă, spre ajutorare și implicare, deși noi, laicii cooperatori, nu ne-am demonstrat suficient eficiența sau implicarea. Primirea grupului de către părintele stareț Nicodim, împreună cu explicațiile detaliate asupra istoriei mănăstirii însoțite de povestiri ale călugărului ghid, cuvântul de învățătură al părintelui Dorcu, despre milostivire, susținut cu parabole elocvente, toate acestea cred că au fost sub ocrotirea Maicii Domnului. Cele trei icoane făcătoare de minuni din mănăstirea Hadâmbu au făcut minuni și pentru grupul nostru. Gândul meu se regăsește cumva și în cuvintele sfântului Alois Guanella, deși acestea au fost spuse în alt context, dar pot fi înțelese că definind și întâlnirea noastră chiar în sens pragmatic. Sfinții se întâlnesc și astăzi și își deschid sufletul în convorbiri sfinte. De unde rezultă că în adunările înțelepților se înfăptuiește mântuirea." (Veronica Panait)

"Cât de mare și de bun este Dumnezeul nostru că m-a făcut să-l cunosc mai bine pe părintele Guanella, că l-a trimis în mijlocul nostru pe pr. Bakthis care împreună cu sr. Victoria la încheierea unui an de colaborare ca și cooperatori ne-au dus să vizităm mănăstirea Hadâmbu care este un loc minunat, un colț de rai făcut de mâna omului." (Georgeta Tiba)

"Sâmbătă am cules roadele unui an plin de evenimente prin care cu pași mici devin un copil al Părintelui Guanella. E frumos cum devenim o familie frumoasă! Sper să fiu la înălțimea acestui sfânt. Privirea lui de tată să mă călăuzească pe acest drum, abia încep să merg ca un copil care tocmai a împlinit un anișor. Cuvântul cheie al acestui an de copil este subito la chemarea Tatălui și sub privirea sfântului Alois. Atmosfera mănăstirii de la Hadâmbu ... acolo pe deal m-am întâlnit cu Mama noastră cerească, cu privirea sfântului Alois, împreună cu cuvintele pr. Dorcu și ale sr. Victoria și prin prezența pr. Bakthis m-am simțit un copil mic, apoi animalele, leagănul de pe lac, lacul cu lebede au fost completate de persoanele din grup și de mărturia de viață a pr. Nicodim" (Marta Bejan)

Sr. Victoria Pop, FSMP

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 iunie: Iași: Încheierea primului an de activitate a grupului de laici guanellieni cooperatori. Foto: Ovidiu V. Bișog


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat