Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (29 iunie 2016)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Celebrăm astăzi sărbătoarea sfinților apostoli Petru și Paul, lăudându-l pe Dumnezeu pentru predica lor și mărturia lor. Pe credința acestor doi apostoli se întemeiază Biserica din Roma, care din totdeauna îi venerează ca patroni. Totuși, întreaga Biserică universală privește la ei cu admirație, considerându-i două coloane și două mari lumini care strălucesc nu numai pe cerul din Roma, ci în inima credincioșilor din Orient și Occident.

În relatarea misiunii apostolilor, Evanghelia ne spune că Isus i-a trimis doi câte doi (cf. Mt 10,1; Lc 10,1). Într-un anumit sens și Petru și Paul, din Țara Sfântă, au fost trimiși până la Roma pentru a predica Evanghelia. Erau doi oameni foarte diferiți unul de celălalt: Petru un "pescar umil", Paul "maestru și învățător", așa cum recită liturgia de astăzi. Dar dacă aici la Roma îl cunoaștem pe Isus și dacă credința creștină este parte vie și fundamentală a patrimoniului spiritual și a culturii acestui teritoriu, se datorează curajului apostolic al acestor doi fii din Orientul Apropiat. Ei, din iubire față de Cristos, și-au părăsit patria și, neținând cont de dificultățile călătoriei lungi și de riscurile și de neîncrederile pe care le vor întâlni, au ajuns la Roma. Aici au devenit vestitori și martori ai Evangheliei printre oameni și au pecetluit cu martiriul misiunea lor de credință și de caritate.

Petru și Paul astăzi se întorc în mod ideal printre noi, reparcurg străzile din acest oraș, bat la ușa caselor noastre, dar mai ales a inimilor noastre. Vor să-l aducă încă o dată pe Isus, iubirea sa milostivă, mângâierea sa, pacea sa. Avem atâta nevoie de asta! Să primim mesajul lor! Să prețuim mărturia lor! Credința sinceră și trainică a lui Petru, inima mare și universală a lui Paul ne vor ajuta să fim creștini bucuroși, fideli față de Evanghelie și deschiși la întâlnirea cu toți.

În timpul Sfintei Liturghii în bazilica "Sfântul Petru", astăzi, am binecuvântat pallium-urile arhiepiscopilor mitropoliți numiți în acest ultim an, care provin din diferite țări. Reînnoiesc salutul meu și urarea mea pentru ei, pentru rude și pentru cei care i-au însoțit în acest pelerinaj; și îi încurajez să continue cu bucurie misiunea lor în slujba Evangheliei, în comuniune cu toată Biserica și în special cu Scaunul lui Petru, așa cum exprimă tocmai semnul pallium-ului.

În aceeași celebrare am primit cu bucurie și afect pe membrii Delegației venite la Roma în numele patriarhului ecumenic, preaiubitul frate Bartolomeu. Și această prezență este semn al legăturilor fraterne existente între Bisericile noastre. Să ne rugăm pentru ca să se întărească tot mai mult legăturile de comuniune și mărturia comună.

Fecioarei Maria, Salus Populi Romani, încredințăm astăzi întreaga lume și îndeosebi acest oraș Roma, pentru ca să poată găsi mereu în valorile spirituale și morale de care este bogat fundamentul vieții sale sociale și al misiunii sale în Italia, în Europa și în lume.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Aseară, la Istanbul, a fost săvârșit un atac terorist feroce, care a ucis și a rănit multe persoane. Să ne rugăm pentru victime, pentru rude și pentru iubitul popor turc. Domnul să convertească inimile celor violenți și să susțină pașii noștri pe calea păcii. Să ne rugăm cu toții în tăcere.

[Un moment de tăcere]

Bucură-te, Marie...

S-a încheiat de puțin timp, la Roma, Conferința Internațională despre investițiile responsabile cu impact social intitulată: "A face din Anul Milostivirii un an de impact pentru săraci". Fie ca investițiile private, împreună cu cele publice, să favorizeze depășirea sărăciei atâtor persoane marginalizate.

Adresez un salut cordial vouă tuturor, familii, grupuri parohiale, asociații și credincioși veniți din Italia și din atâtea părți ale lumii, în special din Spania, din Ucraina și din China. Îi salut pe elevii din școlile catolice din Londra și din Statele Unite al Americii, și surorile de la USMI din Lombardia.

Salutul meu astăzi se îndreaptă mai ales către credincioșii din Roma, în sărbătoarea sfinților Petru și Paul, patroni ai orașului! Pentru această dată "Pro Loco" din Roma a promovat tradiționala Infiorata (Înflorita), realizată de diferiți artiști și de voluntari din Serviciul Civil. Mulțumesc pentru această inițiativă și pentru frumoasele reprezentații florale! Și doresc să amintesc și spectacolul pirotehnic care va avea loc în această seară la Piazza del Popolo, ale cărui fonduri vor sprijini opere de caritate din Țara Sfântă și din țările din Orientul Mijlociu.

Vouă tuturor vă urez o sărbătoare frumoasă, sărbătoarea patronilor Romei. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat