Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa în fântâna care a fost închisoare a sfântului Grigore

De Andrea Tornielli

Două mici rampe de scări duc la sala fântânii sfântului Grigore. Se încheie aici, într-unul din locurile cele mai sacre pentru Biserica armeană, călătoria lui Francisc în Armenia. Suntem la mai puțin de cincizeci de kilometri de Yerevan, aproape de granița - închisă - cu Turcia, la poalele biblicului Munte Ararat. Aici se găsea o citadelă fortificată în care sfântul Grigore Iluminătorul a fost arestat și închis într-o fântână timp de treisprezece ani de regele Tiridate al III-lea, persecutor al creștinilor.

Însă în 301 regele, după ce a fost lovit de o boală gravă și a fost vindecat cu mijlocirea lui Grigore, se convertește la creștinism cu întreaga familie și proclamă toată Armenia națiune creștină. Prima care a devenit creștină ca națiune. Locul închisorii sfântului Grigore se transformă în mănăstire, care în secolele XII-XIII găzduiește un seminar renumit și un important centru de studii și formare. Deasupra fântânii, adâncă de șase metri și jumătate sub pământ, a fost construită o biserică devenind țintă de pelerinaje din toată țara.

Complexul a fost devastat de un cutremur violent în 1679. Reconstruit în mai multe rânduri, a ajuns la structura actuală în secolul al XIX-lea și este sub jurisdicția directă a Sfintei Etchmiadzin. Ioan Paul al II-lea a vizitat-o la 27 septembrie 2001, la încheierea călătoriei sale de trei zile în Armenia.

Papa și catholicosul, după ce au fost primiți de superiorul mănăstirii, au pornit pe micile scări până în sala fântânii sfântului Grigore, unde au aprins o lumânare. Apoi în procesiune au mers în capela adiacentă unde au recitat o rugăciune în armeană și una în italiană. La sfârșit, Papa și Karekin au ieșit pe terasa belvedere, care dă spre Ararat, și aici au dat drumul la doi porumbei în direcția muntelui biblic, care astăzi se află dincolo de graniță, în Turcia. De aici, Francisc a mers direct la aeroportul din Yerevan pentru a se întoarce la Roma.

(După Vatican Insider, 26 iunie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 5.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat