Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Huși-Corni: Sărbătoare în Parohia "Nașterea Sfintei Fecioare Maria"

Într-o atmosferă de profundă recunoștință, părintele Serafim Romila, profesor la Seminarul Teologic din Bacău, împreună cu întreaga comunitate aduce mulțumire lui Dumnezeu pentru cei 25 de ani de preoție.

În seara zilei de duminică, 19 iunie 2016, părintele Serafim Romila a celebrat în comunitatea sa natală o Liturghie de mulțumire pentru misiunea de a fi preot. Alături de Sfinția sa au fost colegul său, părintele Petru Sescu, paroh la Parohia "Sfânta Tereza" din Iași, și alți confrați preoți: pr. Egidiu Condac, director al Centrului Diecezan Caritas Iași, pr. Anton Săboanu, director al Colegiului și Seminarului Teologic "Sfântul Iosif" din Bacău, pr. Cristian Ignat, pr. Cătălin Farcaș și pr. Tarciziu Grădinaru, profesori la Seminarul din Bacău, și preoți din parohia vecină, "Sfântul Anton" din Huși. Organizatorul principal a fost pr. Benone Butacu, jr., împreună cu pr. Marcel Roșu, pr. Rafael Sumănaru și pr. diacon Mihai-Ciprian Hortolomei.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Egidiu care ne-a invitat să-l privim pe Isus "față în față" și să medităm asupra relației și importanței ce i-o dăm lui Isus în viața noastră; să facem un bilanț asupra vieții noastre interioare să vedem ce valorează mai mult pentru noi: realizările din viața noastră, numărul lor sau calitatea acestora, impregnarea lor cu valoarea ce o dă persoana lui Cristos vieții noastre. Asemenea "vulpii neîmblânzite", în relație cu "Micul Prinț ", am dorit și noi să ne apropiem de divin, ne-am lăsat și noi modelați și educați de Cuvântul lui Cristos transmis prin preoții săi?

În cuvântul de mulțumire de la finalul celebrării, pr. Serafim a mulțumit lui Dumnezeu pentru darul de a fi preot: "M-a făcut o săgeată preaiubită și m-a pus în tolba sa", cum spune psalmistul, și a rostit câteva definiri ale preotului.

Preotul:

- poate înțelege nevoile tuturor, dar nu poate stăpâni nevoia sa de Dumnezeu;

- are dorința de a deveni sfânt, dar în el doar Cristos trebuie să strălucească;

- este răpit la Dumnezeu în adorație, dar nu poate explica toate trăirile sale;

- trăiește pe înălțimile tăcerii, dar locuiește în zgomotul păcatelor;

- este un vas de lut... fragil și plăpând, dar conține o flacără dumnezeiască.

A mulțumit mamei, tatălui care l-au educat, tuturor rudelor prezente, nașilor de la botez și de la mir. A mulțumit preoților care i-au fost exemplu și modele în viață: pr. † Isidor Mocanu, pr. † Ioan Pârțac, † pr. Anton Pârțac și † pr. Iosif Simon, pr. Ioan Gherman, pr. Ieronim Budulai etc.

A mulțumit profesorilor care l-au format la Liceul "Cuza-Vodă " din Huși, dintre care cinci au fost prezenți: doamna dirigintă Veronica Vrabie împreună cu domnul prof. Iulian Vrabie, profesorii de limba română și scriitori: domnii Lina și Teodor Codreanu, doamna Vornicu, care a fost prezentă și la primiția sa din anul 1991.

A mulțumit profesorilor-preoți formatori din seminar care, cu multă delicatețe l-au format pe plan spiritual arătându-i-l pe Cristos: calea, adevărul și viața.

Părintele a mulțumit părintelui paroh Benone care a organizat cu multă bucurie această celebrare, corului și tuturor persoanelor anonime care au contribuit la reușita sărbătorii, dar și tuturor credincioșilor prezenți care au lăudat pe Dumnezeu împreună cu părintele și s-au rugat pentru el ani, chiar decenii.

Părintele Serafim este recunoscător lui Dumnezeu și imploră har și binecuvântare de la Dumnezeu pentru a duce cu demnitate și până la sfârșit misiunea încredințată lui pe acest pământ, reînnoită fiind prin ascultare față de misiunile conferite de către episcopul diecezei noastre, Preasfințitul Petru Gherghel, sau de către episcopul auxiliar, Preasfințitul Aurel Percă.

Domnul să binecuvânteze dieceza și parohia noastră cu noi vocații la sfânta Preoție și la viața consacrată.

Edith-Tereza Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 iunie: Huși-Corni: Sărbătoare în Parohia "Nașterea Sfintei Fecioare Maria"


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat