Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare pastorală

"Iubirea nu încetează niciodată" (1Cor 13,8)

La începutul lunii iunie calendarul bisericesc ne invită să ne îndreptăm atenția spre misterul Inimii lui Isus și al Inimii Neprihănite a Mariei, adică în zilele de 3 și 4 iunie 2016, celebrări care sunt în strânsă legătură cu misterul celebrării sărbătorii Trupul și Sângele Domnului (Joia Verde).

În tradiția Bisericii Catolice întreaga lună iunie este dedicată și închinată iubirii inimii lui Isus, care constituie nucleul central al misterului mântuirii, plănuit din veșnicie de către Tatăl și realizat în timp în Cristos Isus, care a venit să confirme prin opera sa adevărul că, "Deus caritas est", despre care apostolul neamurilor avea să declare în Scrisoarea sa către Corinteni: "Iubirea nu încetează niciodată" (1Cor 13,8).

Am putea spune, fără să uităm că nimic nu s-a întâmplat și nu se întâmplă în anul bisericesc fără iubire, că în luna iunie focul iubirii divine arde mai mult și razele soarelui ceresc, care este Isus euharisticul, cu inima sa, întrec infinit mai mult razele soarelui de pe bolta cerească.

În alți ani, potrivit cu ritmul calendaristic al datei Paștelui, sărbătoarea misterului iubirii variază într-o parte sau alta a lunii, dar tot în luna iubirii, luna iunie, luna inimii lui Isus.

Dacă în fiecare an trăim cu bucurie misterul iubirii divine făcând sărbătoare și admirăm condescendența Părintelui ceresc față de omenire prin Cristos, anul acesta, voit de Sfântul Părinte papa Francisc drept An Jubiliar al Milostivirii, acest mister dumnezeiesc reprezintă pentru noi momentul central al trăirii iubirii divine și al apropierii noastre de tronul harului, așa cum ne îndeamnă autorul Scrisorii către Evrei (cf. Evr 4,16). La acest adevăr făceam referință, la deschiderea anului jubiliar, din decembrie trecut, încercând astfel să-l ascultăm pe papa Francisc, și să ne facem conștienți de faptul că Dumnezeu nu încetează să deschidă larg "poarta inimii sale", și că din inima Sfintei Treimi, din interiorul cel mai profund al misterului lui Dumnezeu, izvorăște și curge fără încetare marele fluviu al milostivirii către noi, oamenii, opera mâinilor și a iubirii sale.

Înscriindu-ne pe linia tradițională a Bisericii, celebrăm cu viu interes bucuria experienței milostivirii divine așa cum ne-o revelează și ne-o transmite inima preasfântă a lui Isus din taina altarului și cum ne-o arată Maria cea plină de iubire și milostivire, prin inima ei iubitoare, spunându-ne fără încetare: Iubiți cum el ne-a iubit și ne iubește; Faceți ceea ce vă va spune el (cf. In 2,5).

Nu uităm că tocmai în această lună iunie, în prima zi din calendar, gândul se îndreaptă către copiii care își sărbătoresc ziua lor în atmosfera fericită și frumoasă a părinților și a întregii comunități. Ei reprezintă florile iubirii și speranța societății și a Bisericii. De ei depinde viitorul omenirii și continuitatea iubirii adevărate.

Notăm, de asemenea, că în aceeași lună iunie, Biserica locală trăiește, an de an, un moment de o mare și intensă iubire, când absolvenții institutelor noastre teologice spun "da-ul" dăruirii și angajării lor definitive, îmbrăcat în aura iubirii generoase: "Iată vin, Doamne, să împlinesc voința ta" (Evr 10,7); "Iată-mă, trimite-mă pe mine" (Is 6,8).

Este adevărat că fiecare creștin, care intră în Biserică, are drept crez și deviză acest program: "Iată, vin!", dar nu trebuie să uităm că acest act de iubire și dăruire îl fac cei ce primesc consacrarea definitivă prin profesiunea voturilor sfinte și prin taina sfintei Preoții.

În acest spirit de comuniune și de transmitere a mesajului iubirii, ne îndreptăm spre dragii noștri aspiranți la sfânta Preoție cu un apel de suflet ca să facă din "da-ul" lor un adevărat imn de preamărire a Dumnezeului iubirii și milostivirii și să ducă până la marginile pământului mandatul încredințat și garanția că iubirea nu încetează niciodată" (1Cor 13,8).

Nu trebuie să uităm că Isus, când i-a ales pe apostoli le-a spus: "Așa cum Tatăl m-a iubit pe mine, așa v-am iubit și eu pe voi. Rămâneți în iubirea mea. Dacă păziți poruncile mele, rămâneți în iubirea mea, așa cum eu am păzit poruncile Tatălui meu și rămân în iubirea lui. V-am spus acestea ca bucuria mea să fie în voi și bucuria mea să fie deplină" (In 15,9-11).

Iată bucuria celor consacrați, iată misiunea celor aleși pentru preoție, adică chemarea nobilă de a face ca iubirea inimii lui Isus și iubirea inimii neprihănite a Maicii noastre cerești să continue în lume și astfel să se confirme cuvântul apostolului neamurilor care ne-a asigurat că marele adevăr al iubirii nu va înceta niciodată, căci "Dragostea lui Dumnezeu a fost revărsată în inimile noastre prin Duhul Sfânt care ne-a fost dăruit" (Rom 5,5).

În această lună, luna inimii lui Isus, luna iubirii, să nu uităm să fim noi cei care facem vie și continuă iubirea lui Isus, care a venit să ne aleagă pentru a transmite mai departe adevărul veșnic al unui Dumnezeu care este iubire. Nu trebuie să uităm că fiecare dintre noi are o inimă, lăcaș creat pentru iubire și focar al acelui foc care menține lumea și o face frumoasă și nobilă.

Reflectând la iubirea inimii lui Isus și a Maicii Domnului, trecem la iubirea care trebuie să caracterizeze pe orice om, pe orice creștin creat după chipul și asemănarea cu Dumnezeu, și să ne oprim într-un chip deosebit la cei care sunt aleși și unși să poarte în lume misterul întrupat al iubirii și milostivirii divine, la tinerii diaconi ai Bisericii noastre locale care în această lună și în acest An Jubiliar al Milostivirii vor fi consacrați Preoți prin ungerea cu Duhul Sfânt și cu sfânta crismă.

Lumea are nevoie de lideri și maeștri în arta iubirii și a milostivirii și ne bucurăm că sunt și astăzi mulți îndrăgostiți de acest izvor de mângâieri și de dragoste care nu seacă niciodată pentru că pornește din inima prea plină de iubire a Sfintei Treimi.

Iași 1 iunie 2016

Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat