Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Doi ani de la beatificarea episcopului martir Anton Durcovici

S-au împlinit, la 17 mai 2016, doi ani de când episcopul martir Anton Durcovici a fost ridicat la cinstea altarelor, fiind declarat fericit al Bisericii Catolice. Acest eveniment a fost marcat la Iași prin celebrarea unei Liturghii pontificale, la ora 18.30, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", urmată de o scurtă procesiune în interiorul catedralei. Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel, avându-i alături pe PS Aurel Percă, 22 de preoți, un diacon, seminariștii Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, precum și numeroși credincioși.

În cuvântul de la începutul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel i-a salutat pe cei prezenți la sărbătoare, adăugând: "Acesta este un adevărat martir căci și-a vărsat sângele pentru numele lui Cristos, de amenințările judecătorilor nu s-a temut și a ajuns în împărăția cerească".

În cadrul cuvântului de învățătură, pr. dr. Alois Fechet, primul postulator al cauzei de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici, ne-a explicat care sunt motivele pentru care "suntem adunați aici: primul este acela de a ne aminti ce am trăit cu doi ani în urmă (...); al doilea este acela ca noi să ne amintim de preotul, rectorul, profesorul, vicarul general și apoi episcopul de Iași, Anton Durcovici". Deoarece "cuvintele zboară și se pierd, iar exemplele ne atrag", pr. Alois a încercat să schițeze câteva linii mai importante din viața fericitului. "Episcopul Durcovici, prin viața sa de creștin, de seminarist, de preot, și de păstor al poporului lui Dumnezeu, dar mai apoi ca și episcop, a fost un exemplu pentru toți. Fiecare, privind la imaginea episcopului Anton, poate să tragă pentru sine o învățătură".

"Păstorul cel bun rămâne mereu cu oile sale. Păstorul nostru va rămâne mereu acela care și-a dat viața pentru noi mijlocind la Dumnezeu pentru a-și arăta fața milostivă față de noi". Cu aceste cuvinte PS Petru Gherghel a mulțumit lui Dumnezeu pentru prezența episcopului martir Anton Durcovici în mijlocul nostru și i-a îndemnat pe toți la rugăciune.

A urmat procesiunea cu relicva fericitului Anton Durcovici în interiorul catedralei, după care PS Petru a împărțit binecuvântarea finală.

"Fericit poporul al cărui Dumnezeu este Domnul" - sunt cuvintele fericitului episcop Anton Durcovici, care au răsunat din nou, după doi ani, în catedrala din Iași, dar mai ales în sufletele cinstitorilor memoriei acestui episcop martir.

Fericite Anton Durcovici, roagă-te pentru noi!

Andrei Gherghel

* * *

Înregistrarea video a Liturghiei:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 mai: Iași: Liturghie la împlinirea a doi ani de la beatificarea episcopului Anton Durcovici

* * *

Secțiunea "Ep. Anton Durcovici" (in memoriam) pe www.ercis.ro


 

lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat