Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica: Pelerinajul absolvenților de liceu

"Cu Maica Milostivirii la începutul maturității noastre" a fost tema pelerinajului la care au participat aproximativ 150 de elevi de clasa a XII-a, sâmbătă, 14 mai 2016 la sanctuarul de la Cacica, ediția a patra. În mijlocul pelerinilor s-a aflat și PS Petru Gherghel.

Maica Milostivirii la începutul maturității noastre".

După parcurgerea unor distanțe apreciabile, cu diferite mijloace de transport, grupurile, însoțite de preoți și profesori, s-au întâlnit la intrarea în Cacica. Aici, pelerinii, au fost întâmpinați de Preasfințitul Petru Gherghel cu un cuvânt de salut. Cu rozariul în mână, grupul a pornit spre Sanctuar, invocând-o pe Maria în misterele de bucurie ale Rozariului și în cântări alese. La intrarea în sanctuar am fost întâmpinați de rectorul sanctuarului, pr. Daniel Lucaci OFMConv., însoțit de mai mulți preoți.

Grupul de pelerini a trecut cu pietate, căință și umilință prin Poarta Sfântă a Milostivirii.

A urmat un moment de cateheză susținut de părintele Iulian Misariu de la Liceul Franciscan din Roman. În tot acest timp fiecare a avut posibilitatea de a primi iertarea milostivă a Tatălui în sacramentul Spovezii.

La ora 12.00, pelerinii au participat la sfânta Liturghie prezidată de Preasfințitul Petru Gherghel, care a avut alături preoții însoțitori ai grupului și preoții de la sanctuar.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Petru Gherghel a exprimat grija Bisericii pentru tineri și încrederea acesteia în ei. A afirmat că Dumnezeu și credința în el dă sens și împlinire oricărei alegeri mature și drepte. Sfânta Fecioară însoțește, orientează și veghează pe orice tânăr în alegerile făcute. Viața fără Dumnezeu își pierde sensul, este goală. Pentru fiecare tânăr este vital să respecte în viață valorile învățăturii creștine.

După-amiază, tinerii pelerini s-au unit cu Isus din Euharistie în timpul unei ore de adorație. Cu simplitate și sinceritate și-au deschis inimile lui Isus și i-au încredințat prezentul și viitorul lor, l-au adorat și i s-au închinat, uniți cu sfânta Fecioară, prin invocații și cântări înălțătoare.

Tinerii au venit la Maica Milostivirii de la Cacica în luna mai, luna florilor, închinată Sfintei Fecioare. Ei au pus la picioarele Mariei de la Cacica buchetul inimilor lor, ale cărui flori sunt: încredere, speranță, angajare, discernământ, fermitate, cutezanță, entuziasm, exuberanță etc. Au pus în brațele Mamei Milostive năzuințele și planurile lor de viitor, s-au angajat ca în aceste planuri identitatea de creștin catolic și credința în Dumnezeu să constituie fundament și temelie pentru întreaga viață.

De asemenea, pelerinajul a avut loc în ajunul Rusaliilor. Tinerii pelerini au cerut Duhului Sfânt să reverse asupra lor înțelepciune, știință, putere și tot belșugul de haruri, pentru a promova cu bine bacalaureatul și a porni în viață maturi și responsabili.

Tinerii pelerini, finaliști ai liceului, candidați la examenul maturității, s-au întors în localitățile lor copleșiți de dragostea Tatălui ceresc, hrăniți de Euharistie, luminați și învăluiți de Duhul Sfânt și ocrotiți de grija Mamei Milostive de la Cacica.

Iată câteva impresii ale participanților:

  • "Experiența de sâmbătă de la Cacica a fost una frumoasă și nouă prin prisma faptului că mă aflam pentru prima dată în acel loc. Am avut ocazia de a mă întâlni cu absolvenți de clasa a XII-a din diferite regiuni ale Diecezei de Iași. Prezența Preasfințitului Petru Gherghel a făcut ca această zi să fie una cu adevărat specială. Mesajul predicii a fost unul de încurajare pentru noi cei prezenți, Preasfințitul urându-ne succes la examenul de Bacalaureat și la celelalte examene la care viața ne va supune" (Rozina-Larisa Lucaci, Pralea).

  • "Pentru mine pelerinajul la Cacica împreună cu absolvenții de liceul, promoția 2016, a reprezentat o experiență foarte frumoasă și unică. Cât de minunat este să te întâlnești cu tineri din aceeași generație și sa te unești în rugăciune! Pelerinajul m-a ajutat să mă apropii de Dumnezeu, de sfânta Fecioară Maria, mama noastră cerească, și să mă descopăr mai bine pe mine și drumul pe care vreau să îl urmez. Am cunoscut mulți tineri de o vârstă cu mine din licee și localități diferite și am învățat câte ceva bun de la fiecare. De mare ajutor în trăirea momentelor frumoase de la Cacica au fost și preoții, atât din comunitate cât și cei din afară. Datorită lor am reușit să trăiesc cu mai multă evlavie și credință pelerinajul începând cu rozariul, sfânta Liturghie și adorația. Aceștia ne-au «deschis ochii» și ne-au ajutat să înțelegem cât de important este viitorul nostru și cât de ușor putem dobândi de la Dumnezeu harurile de care avem nevoie. Acum sunt mult mai sigură pe mine la examenele ce urmează, și cu siguranță Domnul și sfânta Fecioară Maria îmi vor lumina mintea pentru a putea trece cu bine de acestea. Ca o concluzie, pot spune că această zi m-a ajutat foarte mult, atât pe mine cât și pe ceilalți tineri prezenți, și cu un lucru sigur am rămas: În orice moment al vieții Dumnezeu îmi este alături și mă ajută să pot trece peste orice greutate. Trebuie doar să cred în el și să îi cer să mă ajute" (Raluca Bogdan, Luizi-Călugăra).

  • "Atmosfera de la Cacica mi-a oferit împăcarea sufletească. Am vorbit cu mine însămi, gândindu-mă la viitorul meu, la prezentul pe care încerc să-l trăiesc intens și să profit de fiecare clipă a tinereții mele. În sanctuarul din Cacica am simțit cu drag prezența Domnului, deoarece am primit de la el speranțe pentru viitorul apropiat cu privire la carieră și la mulțumirea de sine. Am speranța că la examen va fi bine, iar viața mea va avea roade în urma celor patru ani de liceu, implicit în urma formării mele spirituale" (Oana-Marilena Asofiei, Sprânceana).

  • "Pelerinajul absolvenților de la Cacica a fost pentru mine unul special deoarece am reușit să mă regăsesc și să înțeleg anumite aspecte din viața mea, care erau încă neclare. Sfânta Liturghie, predica, meditația și adorația euharistică m-au făcut să îl simt pe Dumnezeu mult mai aproape de mine și să înțeleg planul pe care l-a pregătit pentru mine. Cuvintele Preasfințitului mi-au dat mai multă speranță și mai multă încredere pentru viitor" (Alexandra Ciubotaru, Sagna).

  • "Pelerinajul a început cu rostirea rozariului care ne-a introdus în momentele care au urmat. Sfânta Liturghie, la fel și adorația le-am simțit și le-am trăit cu mare intensitate. Am stat în liniște rugându-ne Maicii Domnului, fiind siguri că nu ne va lăsa la greu. Pot spune că am simțit în adâncul sufletului că a fost cu mine, că mi-a ascultat strigătul" (Diana Butacu, Luizi-Călugăra).

  • "Ziua de sâmbătă a fost unică și rodnică din punct de vedere spiritual, deoarece prin intermediul încurajărilor Preasfințitului Petru Gherghel și a părintelui Iulian Misariu ne-a fost transmis un mesaj, care ne va ajuta să trecem cu bine peste susținerea examenului de Bacalaureat. Preasfințitul ne-a spus că nu examenul în sine este unul al maturității, ci întâlnirea cu Dumnezeu necesită o mai amplă pregătire a sufletului. Această experiență mi-a oferit o stare de liniște și ordine sufletească, stare pe care îmi doresc să o păstrez la același nivel pentru a-mi oferi sprijin în momentele cele mai importante ale vieții" (Georgiana-Agnana Vizitiu, Pralea).

Prof. Tereza Herciu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 mai: Cacica: Pelerinajul absolvenților de liceu


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat