Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Dziwisz: "Nu vă fie frică! Veniți la Cracovia!"

De Antonio Gaspari

"Sper că veți veni în Polonia pentru a-l întâlni pe papa Francisc". Astfel i-a primit cardinalul Stanislaw Dziwisz la 13 mai 2016 în palatul arhiepiscopal din Cracovia pe participanții la seminarul despre Ziua Mondială a Tineretului organizat de CCEE (Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa).

Cracovia este un oraș care are un puternic impact emotiv: dieceza sfântului Ioan Paul al II-lea, pontiful care a însuflețit cel mai mare număr dintre Zilele Mondiale ale Tineretului.

Cu privire la multele îngrijorări și temeri referitoare la eventuale atentate, arhiepiscopul de Cracovia i-a asigurat pe toți: "Nu vă fie frică să veniți în Polonia - a spus el - este o țară liniștită, serviciile de siguranță sunt eficiente și populația este atentă și primitoare. Este puternică dorința de a merge în orașul lui Wojtyła. ZMT va fi un moment de bucurie. Nu numai distracție, ci întâlnire în credința în Isus Cristos împreună cu papa Francisc".

Cardinalul a amintit că la început erau multe perplexități în Vatican. Nu se știa cum să se organizeze Zilele Mondiale ale Tineretului. Cardinalul Eduardo Francisco Pironio care le imaginase se gândea la întâlniri de grupuri mici în diferitele parohii. În timp ce Ioan Paul al II-lea își imagina întinderi enorme unde să fie primiți milioane de tineri.

Fiecare ZMT a fost mai bună decât cealaltă, fiecare întâlnire s-a îmbogățit cu noi inițiative, atmosfere tot mai sofisticate unde să se poată trăi credința cu bucurie împreună cu Cristos, cu papa și cu Biserica Universală.

În privința dezvoltărilor pe care evenimentul din Cracovia le-ar putea avea față de raporturile tot mai bune cu ortodocșii ruși, cardinalul Dziwisz a spus că, după întâlnirea dintre papa Francisc și patriarhul Kiril de Moscova, "obiectivul cel mai important este pacea. Pace nu numai între Rusia și Ucraina, pace nu numai pentru Europa, ci pace pentru întreaga lume". "Tinerii care participă la ZMT - a subliniat arhiepiscopul - vor veni la Cracovia pentru a duce și a răspândi pace și milostivire".

La întrebarea despre ce-și amintește din atentatul la Ioan Paul al II-lea la 13 mai 1981, cardinalul a afirmat: "Eram în spatele lui Ioan Paul al II-lea. Am auzit două împușcături, alții spun că au fost trei. Modul cu care papa a reacționat dau o idee despre sfințenia sa". "Încă de la început, rănit cu riscul de a muri, suferind, el se ruga pentru cel care a tras în el. Nu știa cine era, dar se ruga pentru el. Și atunci când am plecat în ambulanță, se ruga pentru atentator".

Când totul părea trecut, Ioan Paul al II-lea a mers să vorbească cu Ali Agca, cel care a tras în el. "Papa îi vorbea despre iertare, dar Agca era interesat numai de secretul de la Fatima. Nu a cerut niciodată scuze. În timp ce Ioan Paul al II-lea spunea că trebuie să iertăm și să iubim pentru a ne mântui".

"Când ni se întâmpla să ne oprim la mormintele pontifilor în bazilica «Sfântul Petru», Ioan Paul al II-lea reflecta că peste puțin timp și el va fi deja îngropat acolo", a spus Dziwisz. "Operația și rămânerea în spital a fost teribilă, dar papa polonez s-a încredințat Mariei, recunoscător Domnului a înfruntat toate suferințele invitând să nu ne fie frică".

Interpelat despre chestiunea acțiunii Bisericii poloneze față de refugiați și migranți care se află la granițe, cardinalul a amintit că în Polonia sunt deja găzduiți peste un milion de persoane fugite din Ucraina, din Bielorusia și din regiunile unde s-au desfășurat ciocniri. "Biserica poloneză este deschisă pentru a-i găzdui pe cei nevoiași, însă modalitățile în care trebuie reglementat fenomenul revine statului", a subliniat el; "Polonia nu a construit ziduri, dimpotrivă a găzduit pe cel care fugea din zone în care aveau loc ciocniri militare".

Înainte de a-și lua rămas bun, arhiepiscopul a reafirmat: "Nu vă fie frică! Aduceți oameni la Cracovia orașul lui Ioan Paul al II-lea".

(După Zenit, 16 mai 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat