Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pustiana: Sărbătoarea bolnavilor și a comunității

În Parohia Romano-Catolică "Sfântul Ștefan, Rege" din Pustiana a avut loc Ziua Bolnavilor, vineri, 13 mai 2016. A fost nu doar o zi a celor bolnavi, care au avut prilejul, pentru unii unic pe an, de a participa la sfânta Liturghie, ci a întregii comunități care a făcut mai facilă organizarea acestei zile prin transportul celor bolnavi și prin pregătirea mesei de după sfânta Liturghie.

În jurul orei 9 frații noștri aflați în dificultate (în jur de 40 de persoane) au început să sosească în casa lui Dumnezeu având bucuria că pot participa la sfântul Rozariu și sfânta Liturghie ce a început la ora 10, fiind celebrată de pr. paroh Augustin Benchea.

După ce în prealabil preoții comunității au reamintit credincioșilor necesitatea pregătirii pentru această zi și printr-o spovadă bună, de la ora 9.30 până la finalul sfintei Liturghii un mare număr de bolnavi sufletește și trupește au primit sacramentul milostivirii divine și s-au dispus a fi un templu spiritual bineplăcut lui Isus euharisticul.

În cadrul predicii, părintele paroh a insistat asupra valorii vieții în ochii lui Dumnezeu. Viața are prioritate, indiferent de situația în care s-ar afla: viața copilului nenăscut sau viața celui aflat în suferință trupească. Bolnavii nu sunt o povară, ci o parte importantă a societății care au un rol important în fața lui Dumnezeu și a Bisericii sale. Aceștia, unind suferința și rugăciunea lor cu Isus, obțin haruri de la Dumnezeu pentru noi toți. Asistența sau indiferența noastră față de cei bolnavi arată gradul de umanitate dintre noi. De aceea, responsabilitatea față ei nu cade doar pe umerii copiilor și a rudelor, care, din păcate, uneori ajung la neînțelegeri, ci asupra noastră a tuturor. Trebuie să ne reamintim cuvintele lui Isus: "Am fost flămând și mi-ați dat să mănânc, am fost însetat și mi-ați dat să beau, am fost străin și m-ați primit, gol și m-ați îmbrăcat, bolnav și m-ați vizitat, am fost în închisoare și ați venit la mine" Mt 25, 35-36.

După binecuvântarea finală, părintele paroh a reamintit credincioșilor că sacramentul Maslului nu este sacramentul muribunzilor, ci al celor suferinzi; de aceea, toți bătrânii și bolnavii, care s-au spovedit și s-au împărtășit, au avut posibilitatea să primească sacramentul Ungerii Bolnavilor.

Ziua s-a încheiat cu o masă festivă în casa parohială la care au luat parte bolnavii și însoțitorii lor și cu împărțirea a peste 40 de pachete pentru bolnavii care, din motive medicale, nu au putut participa. Bucuria noastră și a celor care ne-au ajutat a fost umplută de zâmbetul fraților și surorilor suferinzi, care ne-au dat dovadă de eroism în lupta cu boala și anii.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această zi și-l rugăm să-i răsplătească pe toți binefăcătorii, iar celor bolnavi să le dea alinare și răbdare.

Pr. Tiberiu Budău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 mai: Pustiana: Sărbătoarea bolnavilor și a comunității


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat