Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Bacău: Cu logodnicii la izvorul iubirii

Sâmbătă, 14 mai 2016, a avut loc în Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău prima ediție a cursului pentru logodnici de anul acesta. Cursul, intitulat "De la eu la noi", este organizat de Oficiul pentru Pastorația Familiei și a Laicilor din Dieceza de Iași și coordonat de pr. dr. Felician Tiba. Au participat 12 perechi de tineri din Decanatul de Bacău, care au arătat prin deschiderea lor că sunt gata să pășească în necunoscuta, dar minunata viață de familie.

Ziua de formare a început cu prima tematică: "Paternitate și maternitate responsabile". Doamna Maria Gherghel, din partea Asociației "Familia și Viața", le-a prezentat logodnicilor metodele naturale de reglementare a sarcinilor atingând astfel dimensiunea afectivă și biologică a lor ca oameni. S-a subliniat responsabilitatea părinților în a conlucra cu Dumnezeu care este creatorul vieții.

A urmat apoi tema propusă de doamna Eugenia Dămătăr, în calitate de persoană căsătorită: "Chemarea la iubire și la comuniune - Căsătoria ca vocație". Logodnicii au fost invitați să înțeleagă căsătoria lor ca un drum pe care aleg să îl parcurgă ei doi împreună cu Dumnezeu. Soțul are vocația de a-și iubi soția și de a o face fericită, iar soția are vocația de a-și iubi soțul și de a-l face fericit.

Tema despre care pr. dr. Felician Tiba le-a vorbit logodnicilor a fost "Creați de Dumnezeu-Iubire". A subliniat astfel că fiecare este un dar pentru celălalt: soțul pentru soție și soția pentru soț, un dar venit din partea lui Dumnezeu. Așa cum în rai Dumnezeu i-a dăruit-o lui Adam pe Eva, tot la fel fiecare logodnic a primit un dar în persoana iubită. Pr. Felician a discutat cu tinerii prezenți deschis despre probleme concrete care pot apărea în familie, răspunzând și la întrebările lor.

După prânz a urmat tema "Căsătoria - aspecte psihologice și pedagogice" pregătită de domnișoara Genoveva Burcă, psiholog. Prin exemplele concrete și exercițiile pe care i-a îndemnat pe logodnici să le facă împreună, tinerii au înțeles că deși sunt diferiți, prin comunicare și sinceritate se pot completa reciproc. Este important ca viitorii soți să nu trăiască într-o competiție, să nu se aștepte să îl schimbe pe celălalt după căsătorie, dar să se încarce cu răbdare și capacitatea de a-și exprima întotdeauna trăirile și sentimentele.

Toți tinerii participanți au primit la finalul zilei de formare un atestat de participare, informații prețioase și îndemnul de a nu ezita să ceară îndrumare atunci când va fi nevoie și după căsătorie. Logodnicii au mulțumit echipei care a contribuit la realizarea cursului și au precizat că au nevoie de astfel de zile de formare umană și de oameni care să le vorbească deschis despre adevăratele provocări ale vieții de familie.

Unul dintre participanți

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 mai: Bacău: Cu logodnicii la izvorul iubirii


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat