Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

Iași: Administrarea Mirului în Parohia "Adormirea Maicii Domnului"

PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă au administrat sacramentul sfântului Mir celor 84 de tineri din Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, duminică, 15 mai 2016, în sărbătoarea Coborârii Duhului Sfânt, în cadrul Liturghiei pontificale de la ora 11.00. Candidații pentru Mir au fost pregătiți de pr. Pavel Beșleagă, ajutat fiind de încă trei cateheți. Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel, având-i alături pe PS Aurel Percă, pr. dr. Benone Lucaci, paroh și decan de Iași, 12 preoți, doi diaconi, precum și numeroși credincioși.

PS Aurel Percă a ales, în cadrul omiliei, șapte candidați la Mir cărora le-a adresat diferite întrebări. În felul acesta i-a făcut conștienți pe toți cei prezenți de importanța și de rolul pe care îl are Duhul Sfânt în viața bisericii. A mai subliniat faptul că momentul Rusaliilor reprezintă și momentul în care Biserica a luat viață. Lecturile din ziua de Rusalii au fost un prilej bun pentru ca Excelența Sa să amintească despre cele șapte daruri ale Duhului Sfânt și despre roadele lor.

Duhul vine și întărește creștinul în greutățile vieții ajutând ca mărturia de credință să fie autentică. Creștinul care l-a primit pe Duhul Sfânt este asemenea unei flori: dacă floarea are lumina, apă, căldură și îngrijirea necesară atunci este frumoasă, atrage oamenii, miroase frumos. Dacă nu are aceste condiții floarea se ofilește, devine respingătoare.

Liturgia sacramentului Mirului a avut loc după predica episcopului. Astfel, a urmat reînnoirea solemnă a făgăduințelor de la Botez, pe care candidații au făcut-o cu lumânări aprinse în mâini. Prin reînnoirea promisiunilor făcute la Botez nu se evidențiază numai faptul că Mirul se află în succesiune cu Botezul, ci și faptul că îl angajează pe cel ce trebuie miruit să ia cunoștință de demnitatea sa de creștin.

A urmat apoi momentul central al Liturghiei: "Rugăciunea de invocare a Duhului Sfânt", rostită de episcop:

Dumnezeule atotputernic, Tatăl Domnului nostru Isus Cristos, care din apă și Duh Sfânt ai dat viață nouă acestor copii ai tăi eliberându-i de jugul păcatului, Doamne, tu însuți trimite asupra lor pe Duhul Sfânt, mângâietorul. Dăruiește-le lor Duhul înțelepciunii și al înțelegerii, Duhul sfatului și al puterii, Duhul cunoștinței și al pietății și umple-i pe ei cu Duhul temerii de Dumnezeu, prin Cristos Domnul nostru. Amin.

După celebrarea ritului esențial al sacramentului, ungerea cu sfântul Mir, a urmat Rugăciunea credincioșilor, ale cărei intenții au fost rostite de către șapte copiii nou miruiți.

La ofertoriu s-au adus un ciboliu cu ostii, pâine, vin, o lumânare, Sfânta Scriptură, o amintire făcută special cu ocazia primirii sacramentului Mirului, un tablou cu Duhul Sfânt și un buchet de flori.

La sfârșitul Liturghiei cei de curând miruiți au mulțumit, prin intermediul unui reprezentant, pentru harurile pe care le-au primit dar și episcopilor Petru Gherghel și PS Aurel Percă, preoților Benone Lucaci, paroh, și Pavel Beșleagă, vicar, părinților, nașilor, corului, cateheților și tuturor celor care au participat la această sărbătoare.

Înainte de binecuvântarea finală PS Petru i-a încurajat pe cei de curând miruiți dar i-a felicitat și pe cei care s-au ocupat de pregătirea candidaților, părinților, nașilor, corului, voluntarilor, precum și tuturor celor care au contribuit la reușita sărbătorii.

Andrei Gherghel

* * *


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat