Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Regina Coeli (15 mai 2016)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi celebrăm marea sărbătoare a Rusaliilor, care duce la împlinire timpul pascal, la cincizeci de zile după Învierea lui Cristos. Liturgia ne invită să deschidem mintea noastră și inima noastră la darul Duhului Sfânt, pe care Isus l-a promis în mai multe rânduri discipolilor săi, primul și principalul dar pe care El ni l-a dobândit cu Învierea sa. Acest dar, Isus însuși l-a implorat de la Tatăl, așa cum atestă Evanghelia de astăzi, care este localizată la Ultima Cină. Isus le spune discipolilor săi: "Dacă mă iubiți, veți păzi poruncile mele și eu îl voi ruga pe Tatăl, iar el vă va da un alt Mângâietor ca să fie cu voi pentru totdeauna" (In 14,15-16).

Aceste cuvinte ne amintesc înainte de toate că iubirea față de o persoană, și chiar față de Domnul, nu se demonstrează prin cuvinte, ci prin fapte; și "a păzi poruncile" trebuie înțeles în sens existențial, în așa fel încât toată viața să fie implicată. De fapt, a fi creștini nu înseamnă îndeosebi a aparține unei anumite culturi sau a adera la o anumită învățătură, ci mai degrabă a lega propria viață, în fiecare aspect al său, de persoana lui Isus și, prin intermediul Lui, de Tatăl. Pentru acest scop Isus promite discipolilor săi revărsarea Duhului Sfânt. Tocmai grație Duhului Sfânt, Iubire care unește pe Tatăl și pe Fiul și din ei purcede, putem trăi toți însăși viața lui Isus. De fapt, Duhul ne învață toate, adică singurul lucru indispensabil: a iubi așa cum iubește Dumnezeu.

Promițându-l pe Duhul Sfânt, Isus îl definește "un alt Mângâietor" (v. 16), care înseamnă Consolator, Avocat, Mijlocitor, adică Acela care ne asistă, ne apără, stă lângă noi pe drumul vieții și în lupta pentru bine și împotriva răului. Isus spune "un alt Mângâietor" pentru că primul este El, El însuși, care s-a făcut trup tocmai pentru a asuma asupra sa condiția noastră umană și a o elibera de sclavia păcatului.

În afară de asta, Duhul Sfânt exercită o funcție de învățătură și de amintire. Învățătură și amintire. Ne-a spus Isus: "Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe care îl va trimite Tatăl în numele meu, vă va învăța toate și vă va aminti toate câte vi le-am spus eu" (v. 26). Duhul Sfânt nu aduce o învățătură diferită, ci face vie, face activă învățătura lui Isus, pentru ca timpul care trece să n-o șteargă sau să n-o slăbească. Duhul Sfânt altoiește această învățătură în inima noastră, ne ajută s-o interiorizăm, făcând-o să devină parte din noi, carne din carnea noastră. În același timp, pregătește inima noastră pentru ca să fie capabilă cu adevărat să primească cuvintele și exemplele Domnului. De fiecare dată când cuvântul lui Isus este primit cu bucurie în inima noastră, aceasta este lucrare a Duhului Sfânt.

Acum să ne rugăm împreună Regina coeli - pentru ultima dat anul acesta - invocând mijlocirea maternă a Fecioarei Maria. Ea să ne dobândească harul de a fi puternic însuflețiți de Duhul Sfânt pentru a-l mărturisi pe Cristos cu franchețe evanghelică și a ne deschide tot mai mult la plinătatea iubirii sale.

______________________________

După Regina coeli

Iubiți frați și surori,

Astăzi, în contextul foarte potrivit al Rusaliilor, este publicat Mesajul meu pentru următoarea Zi Misionară Mondială, care se celebrează în fiecare an în luna octombrie. Duhul Sfânt să dea forță tuturor misionarilor ad gentes și să susțină misiunea Bisericii în lumea întreagă. Și Duhul Sfânt să ne dea tineri - băieți și fete - puternici, care au voința să meargă ca să vestească Evanghelia. Să cerem asta, azi, Duhului Sfânt.

Vă salut pe voi toți, familii, grupuri parohiale, asociații, pelerini care provin din Italia și din atâtea părți ale lumii, îndeosebi din Madrid, din Praga și din Thailanda; precum și membrii Comunității catolice coreene din Londra.

Salut credincioșii din Casalbuttano, Cortona, Terni, Ragusa; tinerii din Romagnano di Massa; și "Sacrul Cor Jonica" din provincia Taranto.

Salut în mod deosebit pe toți cei care participa astăzi la "Sărbătoarea Popoarelor", la a 25-a aniversare, în Piața "Sfântul Ioan din Lateran". Fie ca această sărbătoare, semn al unității și al diversității culturilor, să ne ajute să înțelegem că drumul spre pace este acesta: a face unitatea, respectând diversitățile.

Un gând special adresez alpinilor, reuniți la Asti pentru Adunarea Națională. Îi îndemn să fie martori ai milostivirii și ai speranței, imitând exemplul fericitului preot Carlo Gnocchi, al fericitului frate Luigi Bordino și al venerabilului Teresio Olivelli, care au onorat Corpul Alpinilor cu sfințenia vieții lor.

Și tuturor urez o sărbătoare frumoasă a Rusaliilor. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Francisc

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat