Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

Atentatul la Ioan Paul al II-lea: relatarea unui martor

De Antonio Gaspari

La 13 mai 1981 toată lumea se oprește. Papa Ioan Paul al II-lea a fost victimă a unui atentat în piața "Sfântul Petru". Nimeni nu știe dacă este muribund sau dacă va supraviețui, nici cine a tras împotriva lui și de ce. Restul este istorie.

Despre acel moment dramatic pentru istoria Bisericii și a omenirii a dat mărturie pentru agenția Zenit, Włodzimierz Rêdzioch, jurnalist și scriitor polonez, de aproape patruzeci de ani rezident la Roma. Redactor al săptămânalului Niedziela, Rêdzioch este autor al Alături de Ioan Paul al II-lea (Ares, 2014), culegere de interviuri luate personalităților ilustre care l-au cunoscut de aproape pe pontiful polonez. Între aceștia papa emerit Benedict al XVI-lea, ale cărui declarații unice nepublicate vreodată într-o carte după renunțarea sa, au fost prezentat chiar în cartea lui Rêdzioch.

Ce făceai la 13 mai 1981?

La 13 mai 1981 pentru mine era o zi de muncă normală în birourile de la L'Osservatore romano. Stând în ziarul vatican urmăream și activitatea papei. În schimb pentru el era o zi intensă: în acea zi Ioan Paul al II-lea a instituit Institutul Pontifical pentru Studii despre Căsătorie și Familie și a primit în audiență privată pe geneticianul francez foarte vestit Jérôme Lejeune cu soția, cu care s-a întreținut cu prietenie la prânz.

Unde erai când a fost făcut atentatul la papa?

În după-amiaza zilei de 13 mai i-am însoțit pe prietenii mei polonezi în Piața "Sfântul Petru" pentru audiența generală de miercuri, dar n-am rămas cu ei: a stat la umbră sub coloanele din stânga, pentru a mă bucura de spectacolul pieței aglomerate de oameni în sărbătoare care îl așteptau pe Ioan Paul al II-lea. La ora 17, din Arcul Clopotelor, sub fațada bazilicii "Sfântul Petru", a ieșit jeepul alb al papei și a început să meargă prin piață. Pontiful se mișca lent prin pădurea de brațe ridicate ale credincioșilor înarmate cu stegulețe, batiste și aparate de fotografiat. La un moment dat Ioan Paul al II-lea a luat în brațe o fetiță cu un balon: a sărutat-o și a dat-o înapoi părinților. În acel moment s-a întâmplat un lucru straniu: toți porumbeii care erau în piață s-au ridicat în zbor; imediat după aceea am văzut o agitație în jurul mașinii papei care a virat și a început să se întoarcă înapoi spre Arcul Clopotelor.

La ce te-ai gândit?

Eu, ca toți credincioșii adunați în piață, nu știam exact ce anume s-a întâmplat în Piața "Sfântul Petru". Dar din gură în gură trecea un glas teribil: "Atentat! Atentat!". Oamenii au plâns, s-au disperat, sau au rămas amuțiți. Se vedeau persoane îngenuncheate în rugăciune, pentru că mulți credeau că papa a murit. În timpul audienței acelei zile fatale de 13 mai 1981, Ioan Paul al II-lea ar fi trebuit să rostească o cateheză, în care, vorbind despre Maria, afirma: "Ea a cunoscut bucuria cea mai intimă și profundă unită cu tristețea și încercarea cea mai teribilă. Așa se întâmplă fiecăruia dintre noi; și bucuria se alternează cu durerea, amestecând în viața noastră spinii cu trandafirii". Mă gândeam în acea zi că și în viața mea a venit momentul dramatic și de încercare teribilă: părăsisem țara mea, familia mea, cariera mea profesională pentru a veni în Roma lui Ioan Paul al II-lea ca să dau contribuția mea foarte mică la acest "pontificat polonez", dar în acel moment mi s-a părut că s-a terminat totul.

Ce se întâmpla în piață după atentat?

Oamenii nu primeau nicio știre pentru că toți organizatorii audienței și supraveghetorii vaticani au dispărut. Din fericire în acele momente dramatice, în piață se afla părintele Cazimir Przydatek, responsabil al Centrului pentru Pelerinii Polonezi, care s-a apropiat de microfon și a început rugăciunea rozariului: oamenii s-au rugat și au cântat. Unul dintre cei prezenți a adus din Polonia în dar pentru Ioan Paul al II-lea o copie a icoanei Sfintei Fecioare Maria de la Czestochowa. Părintele Cazimir a luat-o și a așezat-o pe fotoliul gol al papei. După aceea m-am dus la Casa pentru Pelerinii Polonezi la doi pași de "Sfântul Petru", pe via Pfeiffer. Mergând într-acolo m-am oprit puțin în Sala de Presă vaticană, deja plină de jurnaliști. Toți erau foarte preocupați, și pentru că inițial părintele Panciroli, responsabil al Sălii de Presă, a vorbit despre posibilitatea perforării pancreasului Sfântului Părinte. La Casa Polonă m-am așezat în fața televizorului care transmitea în direct de la Spitalul Policlinic Gemelli. De la televizor am aflat că ambulanța a ajuns la spital în timp record, de aceea operația a început deja la ora 17.55. Condițiile pontifului erau disperate, de aceea părintele Stanislav a dat papei dezlegarea și ungerea bolnavilor. Am rămas în fața televizorului până la 23.30, când a venit comunicatul medicului prof. Castiglioni, care i-a informat pe jurnaliști că operația a avut rezultat pozitiv, adăugând: "Am făcut tot ceea ce se putea face. Acum trebuie să așteptăm". Totuși prognoza a rămas rezervată. A fost o noapte lungă de așteptare marcată de rugăciune și de reflecții.

După părerea ta cine a organizat atentatul și cine a înarmat mâna lui Ali Agca?

Desigur, urmăream procesul lui Ali Agca și, ca toți, mă întrebam cine erau mandatarii săi. Vorbeam despre această temă cu atâtea persoane. Într-o zi l-am întâlnit pe cardinalul Andrzej Maria Deskur și l-am întrebat ce crede despre diferite "piste" referitoare la mandatarii atentatului. Cardinalul, prieten fratern al lui Ioan Paul al II-lea, mi-a răspuns: "Știi că în seara zilei de 12 mai, papa, ca toți preoții, în timpul rugăciunii de seară citea pasajul din Scrisoarea sfântului Petru: «Fiți cumpătați, vegheați! Dușmanul vostru, diavolul, ca un leu care rage, dă târcoale căutând pe cine să înghită». Așadar este clar că diavolul a fost cel care voia «să-l înghită» pe Ioan Paul al II-lea, dar pentru mine este complet indiferent ce «mână» a folosit".

În acea perioadă tu erai foarte aproape de grupuri de colaboratori ai lui Ioan Paul al II-lea. Ce credeau? Ce spuneau?

Cuvintele cardinalului Deskur dau de înțeles că papa și colaboratorii săi priveau la atentat din perspectiva escatologică. Ioan Paul al II-lea în timpul celei de-a doua internări la Spitalul Policlinic Gemelli, în luna iulie, a cerut să i se aducă plicul cu textul original al celui de-al "treilea secret" de la Fatima scris de sora Lucia, pentru că și-a dat seama că în ziua în care au încercat să-l ucidă era aniversarea primei apariții a Fecioarei. Din acea zi papa, vorbind despre atentat spunea mereu: "O mână a tras și o altă mână a condus glonțul". Într-o zi, cardinalul Dziwisz a spus: "Atentatul este misterul, pe care în pofida dramei pe care am trăit-o, încercăm să-l vedem în perspectiva planurilor de mântuire ale Providenței Divine". De aceea nu putem separa evenimentul atentatului de aparițiile Sfintei Fecioare Maria la Fatima care au început întocmai la 13 mai. Pentru acest motiv Ioan Paul al II-lea a voit ca glonțul din pistolul lui Agca care ar fi trebuit să schimbe istoria Bisericii și a lumii să fie prins în coroana statuii Sfintei Fecioare Maria la Fatima.

Ce părere ai despre procesul lui Ali Agca?

Investigațiile au fost făcute rău, toți recunosc asta. De exemplu, se vorbește oficial despre două împușcături, în schimb Arturo Mari, fotograful papei, este convins că a auzit patru împușcături. Și procesul a clarificat puțin cu privire la mandatarii atentatorului. Pentru acest motiv judecătorul Ferdinando Imposimato a spus că procesul a fost ruinat înadins. În schimb nu toți știu că în Polonia Institutul Memoriei Naționale a desfășurat propriile investigații. Procurorul Michal Skwara și istoricul Andrzej Grajewski au publicat o carte cu rezultatele investigațiilor și cercetărilor lor. Din ele rezultă că mandatarii direcți ai lui Ali Agca au fost serviciile secrete din Bulgaria comunistă. Ei i-au dat atentatorului fie pistolul, fie banii. Investigatorii polonezi au ascultat un fost oficial al Ministerului Siguranței Publice din Germania comunistă, Günter Bohnsack, care i-a informat că în martie 1983 colonelul Jordan Ormankov de la serviciile bulgare i-a vizitat pe tovarășii germani pentru a organiza o acțiune de dezinformare pentru a acoperi "pista bulgară" a atentatului. Serviciile germane i-au mobilizat pe oamenii lor în Germania Federală și în Austria: ei, dându-se drept naționaliști turci au început să inunde agențiile de presă și consulatele italiene cu amenințări cerând eliberarea lui Ali Agca. Se făcea orice pentru a lega persoana atentatorului de mediile extremismului turc în Germania Federală și Turcia. Însă investigatorii polonezi nu au îndoieli că serviciile secrete bulgare nu putea să acționeze pe cont propriu, fără consensul puternicului KGB rus. Aș vrea să amintesc un document al Comitetului Central al Partidului Comunist din Uniunea Sovietică din 1978 unde ordonează KGB-ului să contrasteze politica "papei polonez" cu toate mijloacele, în afară de acțiunile de dezinformare și discreditare.

Vom descoperi într-o zi cine au fost principalii mandatari ai lui Ali Agca?

Probabil în 10, 20 sau 50 de ani când se va putea avea acces la anumite arhive, astăzi inaccesibile.

(După Zenit, 12 mai 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat