Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

Galați: Familia la izvorul milostivirii

În perioada 5-8 mai 2016, în Parohia Galați "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul" au avut loc misiuni populare sau "Zilele familiei și ale milostivirii". Temele au fost propuse de către pr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Familii, din cadrul Episcopiei de Iași.

Zilele familiei și ale milostivirii, ținute de părintele Felician Tiba, repede integrat spiritual în comunitatea parohiei noastre, au fost așteptate cu nerăbdare și interes. Deschiderea sufletească a invitatului a captat fără probleme atenția credincioșilor, mai ales prin apropierea sfinției sale de preocupările vieții cotidiene pentru fiecare dintre noi. Cu deosebită simplitate și modestie părintele predicator ne-a dezvăluit pe ce se bazează învățătura și autoritatea sa duhovnicească în ceea ce privește familia: Sfânta Scriptură, Magisteriul și o viață care este străbătută de bucurie, dar și de momentele grele ale încercărilor inerente și comune tuturor acestor "celule" de la baza societății. Temele propuse au avut la bază atât pe studiul, cât și observarea concretă a realității familiale din interiorul ei, cu toți făcând parte dintr-o familie, inclusiv preotul care provine la rândul său dintr-o familie și întâlnește atâtea familii.

Drumul străbătut de bărbat și femeie este un drum ales de Dumnezeu, un drum cu încercări, dar care, străbătut cu încredere și dârzenie, va deveni spre sfârșitul lui neted, ușor și plăcut de parcurs în direcția mult visată a "grădinii" fericirii veșnice, care ne așteaptă pe toți.

Prima condiție este iubirea, de aici rezultă respectarea a ceea ce este sacru în ființa omenească, a demnității ei, a egalității în drepturi. Apoi vine bucuria, care crește prin însoțirea în familie și încrederea în ajutorul lui Dumnezeu, prin "vin", simbol al bucuriei și al harului, care încălzește inimile, aducându-le seninătate și curaj, așa cum s-a întâmplat la nunta din Cana Galileei. Iubirea, care este Dumnezeu, este cea care îi unește pe cei doi, susține părintele. Atunci, la Cana Galileei, prin transformarea apei în vin, izvor de bucurie și de har, Isus ridică căsătoria la rang de sacrament. Cei doi își pot spune: "Cu cât te iubesc mai mult, cu atât ți-l dau pe Dumnezeu!". Iubirea este vocație, ceva ce te atrage la celălalt. Din spate "te împinge" cineva. Este Domnul! Iubirea se construiește, iubirea se învață și nu este ceva mai frumos, dar și mai greu de învățat, decât iubirea. Iubirea trebuie împărtășită de cei doi. Numai astfel se trece peste greutăți, neajunsuri și urâtul împrejurărilor sociale. Nu este suficient că suntem oameni, că ne bucurăm de viața pe care am primit-o în dar, ci trebuie s-o fructificăm, să sporim bucuria trăind-o în familie.

Părintele ne-a mai îndemnat apoi să nu uităm fericirea de a ne ține de mână, de a ne îmbrățișa, de a trăi în liniștea căminului prezenți permanent împreună cu copiii noștri și avându-l alături permanent pe Isus.

Cristos ne-a iubit prin gesturi concrete și ne îndeamnă și pe noi să le făptuim după exemplul lui. Să ne păstrăm candoarea gesturilor și vorbelor de la începutul dragostei, să nu urmăm modelele negative și dizgrațioase, pe care le putem vedea zilnic prin tribunale la divorțuri, unde răbufnesc cele mai josnice porniri, nedemne pentru o creatură, voită după "chipul și asemănarea lui Dumnezeu". Să fim semne ale milostivirii și în momentele de încercare prin care trece inevitabil familia, să prețuim darul căsătoriei de la început până la sfârșit, prin generozitate" printr-o continuă angajare, fidelitate și răbdare.

Aceasta a fost în sinteză "provocarea" părintelui predicator Felician pentru comunitatea noastră.

"Dragi creștini - a fost apelul final al părintelui Felician - poate nu ați mai stat de mult împreună la masă în familia voastră. Faceți un lucru simplu: așezați-vă față în față, și întrebați-vă unul pe celălalt dacă vă mai iubiți ca la început, apoi, ținându-vă de mână, spuneți "Tatăl nostru"!

Îi mulțumim din suflet părintelui predicator pentru însuflețitele îndemnuri și învățături transmise cu multă deschidere, și care ne-au ajutat să simțim prezența lui Dumnezeu în viața noastră, să reconsiderăm viața de familie, să descoperim și să îndreptăm în viitor căile greșite.

Prof. Ionel Gheorghiu

*

Duminică, 8 mai 2016, la Liturghia comunitară a Parohiei "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul" din Galați s-au încheiat misiunile populare desfășurate în perioada 5-8 mai 2016 sub genericul "Zilele familiei și ale milostivirii", predicator fiind pr. dr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru familii din cadrul Diecezei de Iași.

În acest An Jubiliar, în parohia noastră prin predici, rugăciuni și meditații se urmărește în special conștientizarea credincioșilor săi asupra temei milostivirii, mister profund al lui Dumnezeu, cu scopul de a deveni noi înșine semne eficace ale acțiunii pline de îndurare a Tatălui ceresc.

Invitatul parohiei noastre, părintele predicator Felician Tiba, prin prezența sa, a dat notă solemnă și plină de har sfințitor îndreptării meditației noastre spre descoperirea vocației familiei și a misterului chipului milostivirii în viața noastră. După ce și-a arătat bucuria de a se afla pentru întâia oară la Galați, precum și aprecierea confraților și a interesului manifestat de numărul mare de credincioși prezenți, în cuvântul de învățătură introductiv privitor la "Crearea omului din iubirea și milostivirea lui Dumnezeu", Sfinția Sa s-a oprit asupra semnificației sentimentului de iubire care a stat la temelia creației universale, a pământului și a omului, sentiment care animă întreaga existență și o ajută să se dezvolte. Ca atare, trăirea acestui minunat sentiment trebuie să fie pentru noi, credincioșii, o mărturie vie a identității de fii ai lui Dumnezeu și de creștini autentici.

"Înălțați la comuniune prin iubire" a fost tema prin care s-a explicat motivul pentru care suntem chemați de Dumnezeu să împlinim acest țel. S-a pus accentul asupra "uitării" făgăduințelor, înainte și după întemeierea unei familii, lucru care conduce la o viață familială precară și predispusă păcatului. În pofida momentelor de criză prin care trece o familie, trebuie să rămână în sufletele membrilor ei dorința de restabilire a unei stări de bunătate, curajul de a deveni semne ale apropierii și iubirii acolo, unde viața conjugală nu se împlinește prin pace și armonie.

"Provocarea" părintelui Felician a continuat prin incitarea interesului asistenței cu subiecte precum: "Isus este Iubire", "Calea milostivirii pentru familie", "Noi suntem fericiți în familie?", "Omul - Fiul risipitor întors acasă", "Generozitate, angajare, fidelitate și răbdare", care, printr-o simțire pastorală plină de sinceritate, au prilejuit faptul de a sublinia mesajul lui Isus pentru familiile noastre, sporirea înțelepciunii în înțelegerea și acceptarea "darului iubirii" pe calea vieții, motivațiile pentru care trebuie să fim milostivi și să recunoaștem momentele de infidelitate pe care le-am trăit personal sau le-am observat în familie. Descoperind faptele minunate ale milostivirii lui Dumnezeu, viața noastră de fiecare zi, prin comportamentul și gesturile noastre, trebuie să exprime o oglindire a milostivirii lui Dumnezeu, să transmită energia acestui har în familiile noastre și în afara ei, să devină pentru noi un stil de viață. Să intrăm, după cum ne învață Sfântul Părinte, "în logica divină a darului, a iubirii gratuite", pentru a fi cu adevărat fericiți.

A fost un timp benefic pentru revigorarea simțămintelor de credință creștină catolică, o cale de reconvertire personală și comunitară. O prezență numeroasă și o susținută participare la sfintele Liturghii au arătat existența aici, la Galați, a unei comunități vii care împărtășește comuniunea credinței.

Îndreptățiți de acest sentiment de încredere, am primit cu multă speranță binecuvântarea cu obținerea indulgenței plenare de la încheierea misiunilor populare. Mulțumim din suflet părintelui predicator Felician Tiba, părintelui paroh Cristian Blăjuț, precum și părinților parohiei noastre, pentru învățătura spirituală pe care au transmis-o comunității noastre în acest timp de har, printr-o logică a milostivirii lor pastorale plină de sfințenie. Așa să ne ajute Dumnezeu cel milostiv!

Prof. Ionel Gheorghiu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5-8 mai: Galați: Familia la izvorul milostivirii

* * *


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat