Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Episcopesa luterană Margot Kässmann: "Papa Francisc? Spune lumii cine sunt creștinii"

De M. Chiara Biagioni

Reforma lui Luther? La 500 de ani distanță, catolicii și luteranii sunt chemați din nou de istorie să repună în discuție stiluri de viață și practici consolidate pentru a se întreba dacă astăzi Biserica a rămas fidelă față de rădăcinile sale evanghelice și este în măsură să repropună chestiunea lui Dumnezeu în societățile secularizate din Occident. Episcopesa luterană Margot Kässmann, ambasadoare pentru Anul luteran al Bisericii evanghelice din Germania, lansează provocarea indicând în papa Francisc un model de "reformator" al celui de-al treilea mileniu. Margot Kässmann este la Roma pentru a participa la o întâlnire internațională catolico-luterană promovată de Ateneul Pontifical "Sfântul Anselm", în vederea comemorării a celor 500 de ani ai Reformei lui Luter (1517-2017). "Martin Luther - spune episcopesa - voia să reformeze Biserica și nu s-o dezbine. Motiv pentru care n-ar avea un sens un jubileu al reformei care să marcheze niște demarcații". Apoi întreabă: "Suntem în măsură să îndrăznim în 2017 o revizuire critică și să considerăm Reforma ca fapt de ansamblu în orizontul internațional și ecumenic?".

Ce așteaptă luteranii de la catolici în acest an de comemorare a Reformei lui Luther?

Ar fi foarte important ca Biserica Catolică să facă parte din această comemorare pentru că Reforma este parte din istoria noastră comună. Nu este pare numai din lumea protestantă ci este o istorie care ne interpelează pe toți. În Germania mulți catolici vor participa la program.

Ce semnificație are astăzi a-l comemora pe Luther?

El voia să reformeze Biserica, Biserica Romană Catolică. Noi toți știm că Biserica dar și societatea au nevoie încontinuu să fie reformate. Și dacă-l privim pe papa Francisc, el astăzi reformează Biserica Catolică. Luther a început Reforma sa pornind de la Biblie. Cred că și astăzi este important ca orice reformă să pornească din nou de la Biblie.

Ce înseamnă? Spre ce direcție ar trebui să meargă astăzi o Reformă a Bisericii?

Cred că orice proces de Reformă pune o întrebare: ne cere să verificăm dacă astăzi Biserica a rămas fidelă față de rădăcinile sale evanghelice. Și asta e tocmai ceea ce a voit să facă Luther. Rădăcina criticii sale aduse Bisericii din secolul al XVI-lea se năștea din această perspectivă. În acea epocă, Luther critica modul în care Biserica aduna bani pentru a da iertare de păcate, însă această practică nu era scrisă în Biblie, deci Luther voia să pornească din nou de la o Biserică în acord cu Biblia. Biserica se îndepărtase de Biblie. Este întrebarea pe care luteranii și-o pun și astăzi: ce anume ne spune Biblia astăzi?

Și ce anume ne spune?

Cere Bisericilor să fie semn de iertare. Ne cere să mărturisim că fiecare dintre noi poate să-l ierte pe celălalt pentru vina sa pentru că toți avem o vină pentru care să cerem iertare. Mai ales Europa occidentală astăzi este vinovată pentru modul în care se comportă cu refugiații. Suntem vinovați față de persoanele care mor în Marea Mediterană pur și simplu pentru că fug de o situație fără speranță în căutarea unui viitor posibil. Suntem vinovați pentru că am contrazis cuvintele lui Isus care în Evanghelia lui Matei spune: "Cine vă primește pe voi, pe mine mă primește". Nu e ceea ce face Europa astăzi.

Dumneavoastră sunteți femeie, dumneavoastră sunteți un episcop și astăzi ați fost aleasă pentru a fi ambasadoare pentru Anul luteran al Bisericii evanghelice din Germania. Care este rolul femeii în Biserică?

În Biserica luterană noi spunem că fiecare persoană care este botezată poate să fie preot, episcop și papă. și noi ca luterani avem o mare experiență. Un semn al acestui lucru este faptul că Biserica luterană din lume are femei episcop.

Cine este papa Francisc?

Ceea ce face, gesturile pe care le face într-o lume secularizată care l-a exclus pe Dumnezeu din ea, sunt mărturia a ceea ce înseamnă a fi creștini astăzi. A spăla picioarele deținuților într-o închisoare; a duce cu el familii musulmane; a merge la Lampedusa, la Lesbo și pretutindeni pentru a întâlni și a vizita persoanele care se află mai mult în nevoie. Acestea sunt semne de creștinism ecumenic autentic.

(După agenția SIR, 10 mai 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat