Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfințirea antenei Radio Maria de la Rotunda

PS Aurel Percă, în Ziua Comunicațiilor Sociale, duminică, 8 mai 2016, a sfințit la Rotunda noua antena Radio Maria, intrată în funcție la 10 decembrie 2015. Este a doua antenă din Moldova după cea de la Bacău inaugurată la 17 octombrie 2014.

La Liturghia de la ora 11.00, prezidată de PS Aurel Percă, au participat pr. Doru Popovici, director Radio Maria din România, pr. Cornel Cadar, responsabil al Oficiului pentru Comunicații Sociale, pr. Iosif Dorcu, responsabil cu programele Radio Maria în Moldova, pr. Carmil Duma, paroh de Rotunda, pr. Cristinel Fodor, decan, preoți din împrejurimi, credincioși din Rotunda și 30 de credincioși din Cleja, ascultători fideli ai Radio Maria, autorități locale. Au fost prezenți și câțiva lucrători Radio Maria de la studiourile din Oradea, Bacău și Iași. Liturghia a fost transmisă în direct de Radio Maria.

La începutul Liturghiei, parohul comunității i-a salutat pe toți și a vorbit despre momentul trăit: "Radio Maria, o rază pentru sufletul tău. Astăzi Biserica locală trăiește un moment special, istoric și cultural, prin faptul că vom sfinți antena Radio Maria... Este un semn al milostivirii divine. O binecuvântare și un dar din partea lui Dumnezeu. O împlinire de mult așteptată după atâtea eforturi depuse. Azi îi mulțumim lui Dumnezeu prin mijlocirea Mariei pentru acest dar: Radio Maria".

"Participăm cu mare bucurie la acest eveniment de sfințire a antenei prin care cuvântul Domnului, sub ocrotirea Preacuratei Fecioare Maria, poate să ajungă în casele noastre. Vă salut pe toți și din partea PS Petru Gherghel care ne însoțește cu rugăciunea, a spus episcopul auxiliar. Ne rugăm la această sfântă Liturghie pentru toți cei care prin efortul lor zilnic fac posibilă ascultarea cuvântului lui Dumnezeu, a invitației la convertire".

La predică Preasfințitul, pornind de la evanghelia zilei, a vorbit despre unitate. "Mă bucur că astăzi sfințim un instrument care poate contribui la unitate... Mulți găsesc în acest radio o rază de speranță pentru sufletul lor... În ziua în care Biserica celebrează 50 de ani de la instituirea Zilei Comunicațiilor Sociale, în această lună mai închinată Preasfintei Fecioare Maria, facem această binecuvântare a antenei, gândindu-mă că de aici pornesc în toate direcțiile... aceste raze de speranță sub privirile Mariei. Un instrument care ne ajută să formăm cu toții o familie care ascultă, pune în practică și răspândește cuvântul lui Dumnezeu".

La finalul sfintei Liturghii, pr. Doru Popovici a vorbit celor prezenți despre Radio Maria și le-a mulțumit tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui proiect: "În urmă cu 20 de ani, în inima unor credincioși din alte țări s-a născut dorința ca acest radio să se audă și în România. În urmă cu zece ani am pornit acest proiect, bazându-ne pe donațiile ascultătorilor din alte țări și din țara noastră. Acum, după aproape doi ani de muncă, acest proiect a ajuns aici la final". A spus că Liturghia a însemnat un moment de recunoștință, a apreciat munca parohului, cântarea de la Liturghie și a vorbit despre viitor. "Se fac pași mari pentru a extinde Radio Maria în Dieceza de Iași, a precizat pr. Doru Popovici. Sperăm că următorul pas va fi obținerea unei frecvențe pentru Târgu Ocna sau Piatra Neamț".

PS Aurel Percă i-a felicitat pe cei care au făcut posibilă deschiderea acestei frecvențe și antene și i-a încurajat să ducă mai departe lucrarea pe care au început-o.

La jumătate de oră după celebrarea Liturghiei o parte dintre cei prezenți la Liturghie s-au deplasat la locul în care se ridică antena, la marginea satului, pe un teren oferit de părintele Carmil Duma din pământul parohiei. Aflați lângă antena înaltă de 51 de metri, susținută de piloni, cei prezenți păreau extrem de mici. După câteva minute de ploaie a urmat rugăciunea de binecuvântare și stropirea cu apă sfințită. Binecuvântarea episcopului a încheiat celebrarea.

"Momentul de azi e unul important, a declarat pr. Iosif Dorcu după Liturghie. Sper ca programele Radio Maria să fie urmărite de cât mai mulți. Mă bucur că Laudele și Vesperele au un ecou pozitiv în rândul ascultătorilor. Lucrez în continuare la înregistrarea acestora".

Antena de la Rotunda face posibil ca Radio Maria să fie recepționat în zona Roman, pe frecvența 1485 KHz AM, adăugându-se frecvenței Radio Maria de la Bacău pe 89,6 MHz FM.

Reamintim că audierea programelor Radio Maria se poate face prin telefon, apelând numărul 031/5040405 (tarifarea este pe minute naționale), prin cablu tv, pentru abonații RCS&RDS care au receptor digi (pe frecvența 12687 MHz), sau prin internet (prin accesarea secțiunii "Ascultă online" de pe coloana din stânga a sitului www.ercis.ro). În studiourile de la Bacău și Iași (începând cu 21 noiembrie 2009) se realizează emisiuni, coordonate de pr. Iosif Dorcu, respectiv Alexandra Cojan. Sunt mai mulți preoți, călugări și laici care au fost solicitați să colaboreze la realizarea de emisiuni.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 mai: Sfințirea antenei Radio Maria de la Rotunda


 

lecturi: 33.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat