Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Regina Coeli (8 mai 2016)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi, în Italia și în alte țări, se celebrează Înălțarea lui Isus la cer, care a avut loc la patruzeci de zile după Paști. Contemplăm misterul lui Isus care iese din spațiul nostru pământesc pentru a intra în plinătatea gloriei lui Dumnezeu, ducând cu sine omenitatea noastră. Adică noi, omenitatea noastră intră pentru prima dată în cer. Evanghelia lui Luca ne arată reacția discipolilor în fața Domnului care "s-a îndepărtat de ei și a fost ridicat la cer" (24,51). Nu a fost în ei durere și rătăcire, ci "adorându-l, s-au întors la Ierusalim cu bucurie mare" (v. 52). Este întoarcerea celui care nu se mai teme de cetatea care l-a refuzat pe Învățătorul, care a văzut trădarea lui Iuda și tăgăduirea lui Petru, a văzut dispersarea discipolilor și violența unei puteri care se simțea amenințată.

Din acea zi pentru apostoli și pentru fiecare discipol al lui Cristos a fost posibil să locuiască la Ierusalim și în toate orașele lumii, chiar și în cele mai chinuite de nedreptate și de violență, pentru că deasupra fiecărui oraș este același cer și fiecare locuitor poate să-și ridice privirea cu speranță. Isus, Dumnezeu, este om adevărat, cu trupul său de om este în cer! Și această este speranța noastră, este ancora noastră, iar noi suntem tari în această speranță dacă privim cerul.

În acest cer locuiesc acel Dumnezeu care s-a revelat așa de apropiat încât a luat chipul unui om, Isus din Nazaret. El rămâne pentru totdeauna Dumnezeu-cu-noi - să ne amintim asta: Emanuel, Dumnezeu cu noi - și nu ne lasă singuri! Putem privi în sus pentru a recunoaște în fața noastră viitorul nostru. În Înălțarea lui Isus, Răstignitul Înviat, este promisiunea participării noastre la plinătatea vieții la Dumnezeu.

Înainte de a se despărți de prietenii săi, Isus, referindu-se la evenimentul morții și învierii sale, le-a spus: "Voi sunteți martori ai acestor lucruri" (v. 48). Adică discipolii, apostolii sunt martori ai morții și învierii lui Cristos, în acea zi, și ai Înălțării lui Cristos. Și de fapt, după ce l-au văzut pe Domnul lor înălțându-se la cer, discipolii s-au întors în oraș ca martori care vestesc tuturor cu bucurie viața nouă care vine de la Răstignitul Înviat, în al cărui nume "să fie predicată convertirea în numele lui spre iertarea păcatelor la toate neamurile" (v. 47). Aceasta este mărturia - făcută nu numai cu cuvinte ci și cu viața zilnică - mărturia care în fiecare duminică ar trebui să iasă din bisericile noastre pentru a intra în timpul săptămânii în case, în birouri, la școală, în locurile de întâlnire și de distracție, în spitale, în închisori, în casele pentru bătrâni, în locurile aglomerate ale imigraților, în periferiile orașului... Această mărturie noi trebuie s-o ducem în fiecare săptămână: Cristos este cu noi; Isus s-a înălțat la cer, este cu noi; Cristos este viu!

Isus ne-a asigurat că în această vestire și în această mărturie vom fi "îmbrăcați cu putere de sus" (v. 49), cu puterea Duhului Sfânt adică. Aici se află secretul acestei misiuni: prezența printre noi a Domnului înviat, care cu darul Duhului continuă să deschidă mintea noastră și inima noastră, pentru a vesti iubirea sa și milostivirea sa și în locurile cele mai refractare din orașele noastre. Duhul Sfânt este adevăratul artizan al mărturiei multiforme pe care Biserica și fiecare botezat o dau în lume. De aceea, nu putem neglija niciodată reculegerea în rugăciune pentru a-l lăuda pe Dumnezeu și a invoca darul Duhului. În această săptămână, care ne duce la sărbătoarea de Rusalii, să rămânem în mod spiritual în Cenacol, împreună cu Fecioara Maria, pentru a-l primi pe Duhul Sfânt. Facem asta și acum, în comuniune cu credincioșii adunați la Sanctuarul din Pompei pentru tradiționala Implorare.

______________________________

După Regina coeli

Iubiți frați și surori,

Astăzi este a 50-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale, voită de Conciliul al II-lea din Vatican. De fapt, părinții conciliari, reflectând asupra Bisericii din lumea contemporană, au înțeles importanța crucială a comunicațiilor, care "pot să construiască punți între persoane, familii, grupuri sociale, popoare. Și asta fie în mediul fizic fie în cel digital" (Mesaj 2016). Adresez tuturor lucrătorilor din comunicație un salut cordial și doresc ca modul nostru de a comunica în Biserică să aibă mereu un stil evanghelic clar, un stil care să unească adevărul și milostivirea.

Vă salut pe voi toți, credincioși din Roma și pelerini din Italia și din diferite țări. Îndeosebi pe credincioșii polonezi din Varșovia, Lowicz și Ostroda; pe membrii Filarmonicii din Viena; grupul irlandez Prietenii Monseniorului O'Flaherty; pe studenții de la colegiul Corderius (Olanda); și Katholische Akademische Verbindung "Capitolina".

Salut participanții la Marșul pentru Viață, pe prietenii Operei Preot Folci și ai Preseminarului Sfântul Pius al X-lea, pe Scout d'Europe din Roma Vest și Roma Sud, și pe numeroșii candidați la mir din Dieceza de Genova. Sunteți gălăgioși, genovezilor!

Astăzi în multe țări se celebrează sărbătoarea mamei; amintim cu recunoștință și afect toate mamele - cele care sunt astăzi în piață, mamele noastre, pe cele care încă sunt printre noi și pe cele care au mers în cer - încredințându-le Mariei, mama lui Isus. Și împreună, pentru toate mamele, să ne rugăm Bucură-te, Marie...

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Francisc

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat