Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Magisteriu de caritate pastorală

Cardinalii Wuerl și Nichols citesc "Amoris laetitia"

Nu un simplu program pastoral, conceput rece la masa verde, ci o însoțire și o ascultare sinceră a familiilor și o împărtășire a necesităților lor reale. Acesta este conținutul central al Amoris laetitia a Papei Francisc, care este și sugestia autoritară a unei radicale schimbări a pasului și a perspectivei pastorale. Este ceea ce reiese în diferitele prezentări ale exortației apostolice post-sinodale despre iubirea în familiei, care sunt făcute în aceste zile. Concepte exprimate cu convingere de cardinalul arhiepiscop de Washington, Donald William Wuerl, și de cardinalul arhiepiscop de Westminster, Vincent Gerard Nichols.

Cardinalul american în cursul unei recente conferințe - prezintă National Catholic Reporter - a voit să sublinieze în primul rând valoarea de netăgăduit magisterială a unui document care se inserează în continuitatea învățăturilor ecleziale și care, așa cum se știe, a fost conceput ca rezultat al unui profund discernământ la sfârșitul unei ample consultări a Bisericilor locale și a două sinoade ale episcopilor. În acest sens, Wuerl a prezentat și cum "a fost înțeles pe larg că o misiune specială a sinodului, deci a Bisericii, era aceea de a ajuta pastoral, cu răbdare și iubire, pe cei care se află în situații deosebite sau dificile pentru a-i însoți cu atenție specială, ajutându-i să trăiască experiența dătătoare de viață a lui Cristos și a Bisericii sale cât mai mult posibil".

În această perspectivă, Wuerl percepe ceea ce într-un fel poate să fie definită esența exortației apostolice și denumirea comună a pontificatului. "În Amoris laetitia - afirmă cardinalul - prioritatea carității și a milostivirii în învățătura morală catolică este pusă în slujba misiunii pastorale a Bisericii". Mai mult, în multe aspecte, acesta este și "răspunsul Sfântului Părinte" la prioritatea indicată de Conciliul al II-lea din Vatican pentru ca "teologia morală să lumineze «măreția vocației credincioșilor în Cristos și obligația lor de a aduce rod în caritate pentru viața lumii» (Optatam totius, 16)". De fapt, pentru Pontif "misiunea pastorală a Bisericii, centrată pe exprimarea trăită a milostivirii și a iubirii, se exprimă în patru activități principale: ascultare, însoțire, discernământ, evanghelizare". Desigur, este vorba despre o muncă angajantă. O muncă la care este chemată toată Biserica, nu numai păstorii, care în schimb sunt invitați, subliniază Wuerl, să "formeze" și să "nu înlocuiască" conștiința credincioșilor.

O cheie de lectură pe larg împărtășită și de cardinalul Nichols în scrisoarea pastorală, dedicată întocmai prezentării lui Amoris laetitia, citită duminica trecută în toate parohiile catolice londoneze. "Papa Francisc - a subliniat cardinalul britanic - ne vorbește ca și cum ne-ar îmbrățișa pe toți. El scrie modul în care această iubire găsește loc în viața familială". De aici și reafirmarea atenției pe care Biserica trebuie s-o acorde în însoțirea drumului de pregătire pentru sacramentul căsătoriei. Apoi și valoarea unei educații sexuale "pozitive și prudente". Împreună cu împărtășirea realistă a problemelor drumului de cuplu în lumea de astăzi. Și, dacă nicio familie nu poate vreodată să se considere sosită în acest sens, "în fiecare fază a acestei călătorii Papa ne cere să nu pierdem niciodată din vedere adevăratul nostru obiectiv și să nu-l abandonăm. Este un obiectiv care se exprimă în viziunea unei iubiri conjugale fidele, pe care el o descrie ca un loc unde Dumnezeu locuiește cu adevărat, un adevărat și prețios parcurs de sfințenie în cadrul căruia cuplul are certitudinea "unui spațiu teologal în care se poate experimenta prezența mistică a Domnului înviat" (Amoris laetitia, 317). Așadar, imaginea cea mai potrivită pentru Biserică este aceea, de atâtea ori propusă de Pontif, a "spitalului de campanie". Pentru aceasta, dincolo de orice simplificare ușoară cu privire la accesul la sacramente, Papa Francisc "prezintă din nouă învățătura clară a Bisericii despre căsătorie, dar ne amintește cu tot atâta insistență adevărul milostivirii infinite a lui Dumnezeu față de fiecare dintre noi".

(După L'Osservatore Romano, 5 mai 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat