Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mulțumiri adresate creștinilor irakieni din partea unui lider șiit

De Joseph Mahmoud

"Fraților noștri creștini" trebuie să le mulțumim pentru că sunt un element de pace și de conviețuire pentru Irak, pentru că "deși au suferit mult" n-au răspuns niciodată cu violență la atacuri, ci au continuat să promoveze "unitatea" unei țări care "trebuie să fie a tuturor și pentru toți". Este ceea ce a subliniat la agenția AsiaNews liderul religios șiit Ali Al-Yacoubi, intervenind la "Rugăciunea de pace pentru Irak, Siria și întreaga regiune medio-orientală", care s-a ținut ieri după-amiază la Bagdad. Într-o perioadă istorică ce este caracterizată de barbariile grupurilor jihadiste, de crize politice și atacuri împotriva comunităților și credincioșilor (și creștini), reprezentantul mișcării șiite Endowment (Awkaf) a amintit că "Irakul este pentru creștin, pentru yazidi, pentru musulman și pentru fiecare cetățean în căutare de pace".

"Doresc să mulțumesc [Bisericii caldee și patriarhului] pentru invitație și adresez tuturor celor prezenți urările pentru această sărbătoare", a spus liderul religios șiit. "Profit de ocazie - a continuat el - pentru a confirma fraternitatea noastră întregului popor irakian, preocupările pentru siguranța sa împotriva oricărui gest sau act de terorism". "Să-l rugăm pe Dumnezeu - a încheiat el - să ocrotească Irakul, să dea pacea și să unească inimile noastre în iubirea față de această patrie iubită".

Acceptând apelul patriarhului caldeu mar Louis Raphael Sako, ieri după-amiază diferite personalități religioase irakiene, diplomați și simpli cetățeni au participat la inițiativa de rugăciune care s-a ținut în biserica dedicată Reginei Rozariului, la Bagdad. O întâlnire care a voit să celebreze Anul jubiliar al Milostivirii, sfârșitul lunii mai dedicată Sfintei Fecioare Maria și apropiatul început al Ramadanului, perioada islamică de post și rugăciune.

Participanții au recitat imnuri, psalmi și rugăciuni comune, conduse de corul din Bagdad. Printre personalitățile care au aderat la inițiativă Sheikh Yousif Al-Nasery, secretar general al Consiliului Shurei, Sayyed Ibrahim al-Jaber, reprezentant al mișcării care-l promovează pe liderul șiit Moqtada al-Sadr, diplomați și membri ai societății civile irakiene. Fostul prim ministru și actualul președinte Iyad Allawi a trimis o telegramă de aplauze și de sprijin pentru manifestare; o întâlnire voită cu putere de Biserica caldee, la care n-a putut participa reprezentantul sunnit Abdul-Latif Al-Humaim, datorită unor activități de ultimă oră.

Toți cei prezenți au insistat asupra importanței temelor precum reconcilierea, pacea, egalitatea și promovarea coexistenței armonioase, elementele pe care trebuie întemeiată construirea unui Irak modern, multi-confesional, laic, deschis tuturor. Printre mulțimea de credincioși reuniți în rugăciune se distingeau și personalități ecleziastice din Bagdad, reprezentanți sabei și yazidi, ambasadori și membri ai parlamentului. La sfârșitul ceremoniei, liderii religioși au depus o candelă la picioarele statuii Fecioarei, cu speranța ca să poată "lumina" mințile teroriștilor și promova o cultură de "toleranță și iubire".

În intervenția sa patriarhul caldeu a amintit că Anul jubiliar al Milostivirii și Ramadanul sunt "o oportunitate pentru a corecta percepțiile reciproce" și pentru "a alege calea care conduce la pace, la reconciliere" și la un "climat de încredere". În afară de asta, Mar Sako i-a îndemnat pe cei prezenți să-și unească eforturile pentru a răspândi "cultura toleranței", a întări "valorile de apartenență" la națiune și "a izola orice formă de extremism".

În sfârșit, Preafericirea Sa i-a invitat pe toți cei prezenți să-și schimbe un schimb de pace și să-și strângă mâna.

(După agenția AsiaNews, 31 mai 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat