Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Dacă papa Francisc dezminte că vrea să renunțe la pontificat

De Andrea Tornielli

"Destăinuirea", cum a numit-o, făcută duminică, 29 mai 2016, de papa Francisc tinerilor de la Schola Occurrentes, este clară și incontestabilă. Acestea sunt cuvintele sale ca răspuns la întrebarea dacă de când este papă s-a gândit vreodată să se lase din cauza responsabilității enorme: "Nu m-am gândit niciodată să mă las din cauza responsabilității. Însă vă fac o destăinuire. Nici nu m-am gândit că mă vor alege. A fost o surpriză, dar din acel moment Dumnezeu mi-a dat o pace care durează până astăzi. Acesta este harul pe care-l primesc. Pe de altă parte, prin natură sunt un pic inconștient, deci continui". Sunt cuvinte care într-un fel pun capăt speculațiilor despre o posibilă renunțare la împlinirea celor optzeci de ani, în decembrie.

În ultimul secol toți pontifii s-au gândit la renunțare

Posibilitatea renunțării a fost luată în considerare de toți papii din ultimii o sută de ani, începând de la Pius al XI-lea. Până la Paul al VI-lea a rămas izolată în vreo destăinuire sau gând încredințat duhovnicului sau colaboratorilor mai apropiați. Cu papa Montini, după introducerea limitei de vârstă pentru episcopi la 75 de ani și căderea posibilității de intra în conclav pentru cardinalii de peste optzeci de ani, chestiunea s-a pus din nou. Desigur, pontiful din Brescia s-a gândit la renunțare la împlinirea celor optzeci de ani, dar a fost abătut de la hotărâre. Cu Ioan Paul al II-lea problema s-a pus din cauza bolii invalidante care-l limita tot mai mult, boala Parkinson. Până când Ioan Paul al II-lea a anunțat că nu se va lăsa, nu va "coborî de pe cruce", lăsându-i lui Dumnezeu responsabilitatea de a-l scoate din funcție. Succesorul său Joseph Ratzinger, care a cunoscut foarte îndeaproape situația Curiei Romane în ultimii ani ai pontificatului lui Wojtyła, cei ai bolii, probabil s-a gândit la posibilitatea de a renunța încă din momentul în care a acceptat pontificatul la vârsta de 78 de ani.

Curajul lui Ratzinger

Faptul că Benedict al XVI-lea n-a voit să repete ceea ce s-a întâmplat cu predecesorul său a fost clar pentru toți în noiembrie 2010, cu publicarea cărții-interviu îngrijită de Peter Seewald "Lumina lumii", în care Ratzinger afirma: "Când un papă ajunge la conștiința clară că nu mai este în măsură fizic, mental și spiritual să desfășoare funcția încredințată lui, atunci are dreptul și în unele circumstanțe și obligația de a-și da demisia". În februarie 2013, cu decizia sa răsunătoare, a dat împlinire acestei convingeri. Niciodată în două milenii de istorie a Bisericii un papă n-a lăsat catedra pentru că se simțea nepotrivit fizic să susțină povara pontificatului. Gest curajos, care a ridicat multe perplexități chiar și printre cardinalii considerați mai "ratzingarieni". E suficient să ne gândim la reacția arhiepiscopului de Sidney de atunci, cardinalul George Pell, care într-un interviu televizat a vorbit despre starea de incertitudine creată de această nouă situație: "Ar putea exista persoane care fiind în dezacord cu un viitor papă ar putea să creeze o campanie împotriva lui pentru a-l induce la demisie".

Francisc: "Benedict al XVI-lea este un exemplu, un mare"

La câteva luni de la alegere, succesorul lui Benedict al XVI-lea a vorbit despre acel gest. Francisc, în dialogul cu jurnaliștii în zborul de întoarcere de la Rio de Janeiro în iulie, a spus despre predecesor: "Și atunci când el și-a dat demisia, a fost pentru mine un exemplu... un mare! Un mare face asta. Un om al lui Dumnezeu și un om al rugăciunii". În primăvara 2014, întorcându-se din călătoria în Țara Sfântă, papa Francisc a fost mai explicit cu privire la asta, răspunzând la întrebarea unui jurnalist referitoare la ipotetica demisie: "Eu voi face ceea ce Domnul va voi, încercând să facă voința sa. Benedict al XVI-lea nu mai avea forțele, și în mod cinstit, ca om de credință și umil cum este, a luat această decizie. În urmă cu șaptezeci de ani episcopii emeriți nu existau. Ce se va întâmpla cu papii emeriți? Trebuie să privim la Benedict al XVI-lea ca la o instituție, a deschis o poartă, aceea a papilor emeriți. Poarta este deschisă. Vor fi alții sau nu? Numai Dumnezeu știe. Eu cred că un episcop de Roma dacă simte că forțele sale slăbesc trebuie să-și pună aceleași întrebări pe care și le-a pus Benedict".

Poarta deschisă de Ratzinger "este instituțională, nu excepțională"

În august, același an, la sfârșitul călătoriei în Coreea, Francisc a răspuns la o nouă întrebare despre aceeași temă. "Mă întorc la această idee, care probabil nu-i place vreunui teolog - eu nu sunt teolog -: cred că papa emerit nu este o excepție, dar după atâtea secole, acesta este primul emerit... Astăzi episcopii emeriți sunt o instituție. Eu cred că «papa emerit» este deja o instituție. De ce? Pentru că viața noastră se lungește și la o anumită vârstă nu există capacitatea de a conduce bine, pentru că trupul obosește, sănătatea poate că e bună dar nu există capacitatea de a duce înainte toate problemele unei conduceri ca aceea a Bisericii... Repet: poate că vreun teolog îmi va spune că acest lucru nu e corect, dar eu așa gândesc. Secolele vor spune dacă este așa sau nu, vom vedea. Dumneavoastră îmi veți putea spune: «Și dacă Dumneavoastră veți simți, într-o zi, că nu mai puteți merge înainte?». Aș face același lucru, aș face același lucru! Mă voi ruga mult, dar aș face același lucru. A deschis o ușă care este instituțională, nu excepțională".

Fără limită de vârstă

Acel "aș face la fel" a permis multora să facă ipoteze și previziuni, ca și cum Papa Francisc ar vorbi despre o decizie într-un fel luată. Pentru a corobora aceste speculații, uneori interesate și accentuate din partea celor care doresc ca Bergoglio să lase pontificatul, a contribuit o glumă contemporană a aceluiași Francisc în timpul interviului dat la Televisa, în martie 2015. "Am senzația că pontificatul meu va fi scurt - a spus papa Bergoglio -. Patru sau cinci ani. Nu știu, sau doi sau trei. Beh, deja au trecut doi. Este ca o senzație un pic vagă. Vă spun, poate să nu fie așa. Se întâmplă același lucru cu psihologia celui care joacă și atunci crede că va pierde pentru a nu fi dezamăgit după aceea. Și dacă învinge, este bucuros. Nu știu despre ce este vorba, dar am senzația că Domnul m-a pus aici pentru un lucru scurt... Dar este o senzație. Pentru aceasta las mereu deschisă posibilitatea".

În același interviu dat televiziuni mexicane pontiful a răspuns și la întrebare cu privire la o posibilitate la o papalitate pe termen, cu expirare la optzeci de ani. "Și asta, s-ar putea. Însă asta mie nu-mi place mult, a stabili o vârstă. Deoarece cred că papalitatea este ceva de ultimă instanță. Este un har special. Pentru unii teologi papalitatea este un sacrament, germanii sunt foarte creativi cu toate aceste lucruri. Eu asta n-o cred. Înseamnă că există ceva special. A spune: acesta are 80 de ani, creează o senzație de sfârșit, de un pontificat care n-ar face bine, previzibil". "Eu - a continuat Francisc - nu sunt de ideea de a pune o limită de vârstă, ci, e adevărat, sunt de ideea a ceea ce a făcut Benedict".

Bergoglio: "Niciodată nu m-am gândit să mă las"

Așadar, așa cum a făcut deja aluzie de mai multe ori, "poarta deschisă" de Papa Ratzinger rămâne ca o posibilitate în fundal, în caz de boală invalidantă, de dificultăți fizice sau spirituale și psihologice așa încât să împiedice să se continue. Însă nicio limită de vârstă, nicio renunțare programată și nicio decizie luată. "Nu m-am gândit niciodată să mă las" și din momentul alegerii "Dumnezeu mi-a dat o pace care durează până astăzi".

(După Vatican Insider, 30 mai 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat