Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

Păstori, nu angajați

De Andrea Tornielli

"Mie îmi face rău la inimă când văd un orar în parohii, după aceea nu este ușă deschisă, nu este preot, nu este diacon, nu este laic". Rostind la 29 mai 2016 aceste cuvinte în timpul celebrării Jubileului Diaconilor, papa Francisc nu a contemplat desigur structuri eficientiste în măsură să garanteze servicii "non stop" clientului religios. Nici n-a dorit o nouă generație de păstori modificați genetic, în măsură să renunțe la somn pentru că sunt hiperactivi în oferirea de inițiative pastorale sau liturgice la orice oră din zi și din noapte, "H24" cum se obișnuiește să se spună astăzi. Cu atât mai mult că în Italia, ca în multe alte țări din Occident, vârsta medie a clerului catolic se ridică, există mai puțini preoți și în viitor va fi tot mai greu să se mențină în funcție numărul actual de parohii.

Ceea ce vrea să amintească mai curând episcopul de Roma este faptul că a fi episcopi, parohi, diaconi, nu este o profesie sau o activitate de muncă printre altele, cu orar de muncă stabilit în mod sindical. În schimb este o misiune și o slujire, care se face lui Dumnezeu slujind poporul său. Trăind cufundați în poporul său. Pentru aceasta papa Francisc le amintește păstorilor că trebuie să învețe să se dezlipească de înseși programele lor și de aceea să fie dispuși să întrerupă odihna meritată, un moment plăcut sau o lectură mai mult sau mai puțin spirituală, pentru a-l întâlni pe cel care bate la ușă, pe cel care se prezintă, pe cel care cere ajutor, întărire, sfat. Pentru că tocmai primirea, ieșirea în întâmpinarea altuia, disponibilitatea generoasă la ascultare, slujirea celui care vine chiar și în afara orarului, este ceea ce face specială misiunea unui păstor diferențiind-o de cea a unui angajat oarecare.

Așadar, cine-și imaginează că papa Bergoglio dorește înmulțirea frenetică de inițiative, de activități de auto-ocupație eclezială, în numele unei noi forme de marketing religios, este în afara drumului. Pentru a-l întâlni pe celălalt care este în nevoie spirituală sau materială, pentru a primi și a însoți, nu este de folos a adăuga cine știe ce noi activități sau a se dedica strategiilor de marketing.

În urmă cu câteva zile, vorbind episcopilor italieni, Francisc a spus că preotul "cu uleiul speranței și al mângâierii, devine aproapele fiecăruia, atent să-i împărtășească abandonarea și suferința. Acceptând să nu dispună de sine, nu are o agendă de apărat, ci încredințează în fiecare dimineață Domnului timpul său pentru a se lăsa întâlnit de oameni și a merge în întâmpinarea lor. Astfel, preotul nostru nu este un birocrat sau un funcționar anonim al instituției; nu este un consacrat pentru un rol funcționăresc, nici nu este mișcat de criteriile eficienței".

"Slujitor al vieții, merge cu inima și pasul săracilor; este făcut bogat de frecventarea lor. Este un om al păcii și al reconcilierii, un semn și un instrument al duioșiei lui Dumnezeu, atent să răspândească binele cu aceeași pasiune cu care alții se îngrijesc de interesele lor". Este unul care nu numai că poate fi găsit ușor, dar știe să meargă și în căutarea celui care poate că are nevoie de el.

(După Vatican Insider, 30 mai 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat