Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ladispoli: Prima sfântă Împărtășanie

Hainele albe și curate, trandafirii albi prezentați la altarul Domnului, preoții prezenți la altar, biserica frumos împodobită, oaspeții prezenți la sfânta Liturghie și cântecele înălțătoare au fost câteva din semnele care au arătat tuturor că duminică, 29 mai 2016, comunitatea catolică românească din Ladispoli (Italia) și împrejurimi trăiește momente de adevărată sărbătoare: Prima sfântă Împărtășanie.

După luni intense de pregătire și aprofundare a credinței creștine, a sosit timpul și pentru acești 14 copii din comunitatea noastră (opt băieți și șase fetițe) să-l primească pe Isus pentru prima dată în inimile lor, în sfânta împărtășanie.

După repetiția generală de vineri, 27 mai, acești copilași au avut bucuria de a-și mărturisi pentru prima dată păcatele, în fața preotului în sacramentul Spovezii și de a simți astfel iubirea milostivă și îndurătoare a lui Dumnezeu. În aceiași zi, datorită prezenței pr. Iosif Tiba și a pr. Iulian Robu, a fost și rândul părinților, rudelor și a tuturor celor dornici de iertare să simtă iubirea milostivă a lui Dumnezeu prin sacramentul Spovezii.

Toate fiind pregătite, duminică, 29 mai, la ora 09.30 a început sfânta Liturghie solemnă celebrată de pr. paroh Adrian Chili, la care au concelebrat pr. Ionuț Eremia Imbrișcă și pr. Ciprian Piser. După salutul inițial de la începutul sfintei Liturghii d-na Tatiana a reamintit acestor 14 copilași că timpul de pregătire pentru primirea sfintei Euharistii a ajuns la sfârșit, iar ei ca semn că sunt bine pregătiți au trebuit să răspundă când si-au auzit numele "iată-mă", oferind în același timp la picioarele altarului un trandafir alb, semn al sufletului lor curat și al acceptării de a face acest nou drum cu Isus euharisticul.

Părintele paroh Adrian a dorit să se asigure că acești sunt bine pregătiți și mai ales că vor fi susținuți și încurajați de părinți pe acest nou drum; după acest scurt dialog pr. Adrian le-a cerut însăși copiilor să spună ce anume cer de la Biserică și dacă știu ce vor primi astăzi. Plăcută a fost senzația când întreaga biserică a răsunat la dorința exprimată de aceștia de a primi Euharistia, adică trupul și sângele lui Cristos.

În predica rostită de pr. Ciprian, pe lângă întrebările din catehism legat de sacramentele Spovezii și împărtășaniei, a dorit să sublinieze trei caracteristici legate de Isus euharisicul: Isus hrană, Isus iubire, Isus tărie. Deoarece euharistia ne rupe de propriul individualism și ne conformează cu Cristos, ea ne unește cu ceilalți frați în aceiași Biserică, devenind un singur trup. De aceea euharistia se poate actualiza cel mai bine în iubirea față de ceilalți, și care trebuie să se manifeste în iubirea concretă din familie sau din comunitatea de credință din care face parte.

După mărturisirea de credință și momentul consacrării pâinii și vinului în trupul și sângele lui Cristos a sosit și momentul mult așteptat de acești copilași: primirea sfintei Împărtășanii. Părinții, care odinioară au cerut botezul pentru copii lor, acum i-au prezentat la altar pentru a se hrăni ei înșiși cu pâinea vieții, Isus Euharisticul.

După cuvintele de mulțumire (adresate lui Dumnezeu, părinților, păstorului comunității, catehetelor Antonina și Mihaela și corului) rostite de patru copii din cei sărbătoriți, pr. Chili, păstorul acestei comunități, i-a felicitat pe acești copilași, mulțumindu-le că ne-au făcut să simțim din plin această sărbătoare și să trăim cu toții clipe de neuitat alături de Dumnezeu iubire, prezent între noi în mod viu și adevărat sub speciile euharistice de pâine și de vin.

Implicarea copiilor sărbătoriți în animarea sfintei Liturghii prin citirea lecturilor, a rugăciunii credincioșilor și a prezentării darurilor la altar dar și cântările înălțătoare intonate de corul comunității noastre "Sfânta Cecilia" dirijat de doamna Adriana, ne-au făcut pe noi toți să simțim prezența concretă a lui Isus Cristos în mijlocul nostru, trăind astfel clipe de neuitat și pline de binecuvântare cerească.

Antonina & Mihaela

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 mai: Ladispoli: Prima sfântă Împărtășanie


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat