Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Pelerini din Galați la Cacica în Anul Milostivirii

A fi pelerin înseamnă a uni urma lăsată de tine cu urmele lăsate de mulți alții înaintea ta, alții care ca și tine au lăsat în urmă grijile fiecărei zile, și-au luat sufletul în palme și au pornit în căutarea Milostivirii Divine încercând să descopere cum ar putea fi Milostivi precum este Tatăl.

Așa am pornit și noi, parte a comunității bisericii romano-catolice "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul" din Galați, în pelerinaj spre Poarta Sfântă de la Cacica în dimineața zilei de 27 mai 2016.

Primul moment al zilei a fost deschis de părintele paroh dr. Cristian Blăjuț prin înmânarea ecusoanelor (personalizate și particularizate) și a cărților ("În veci voi cânta, Doamne, milostivirea ta" de pr. dr. Cristian Blăjuț, OFMConv.) pregătite în acest scop pelerinilor, fapt care ne-a făcut să realizăm că pornim în pelerinaj și nu în excursie.

Am început în biserica noastră cu rugăciunea de binecuvântare a pelerinajului, fiind întăriți astfel pentru cei 700 de km pe care urma să-i parcurgem.

Drumul ne-a fost presărat cu veselie, cu raze de soare, cu lanuri de grâu unduitoare, cu petale înfocate de mac dar și cu recitarea Laudelor din Liturgia Orelor și a sfântului Rozariu, misterele de durere. Fiecare dintre noi încerca să caute darul lui Dumnezeu pentru sine, să identifice în sine minunea milostivirii.

Am ajuns în fața sanctuarului marian, ne-am rugat cu toții și apoi am pătruns prin Sfânta Poartă din bazilica minor cântând Misericordia Domini, in aeternum cantabo, imn cu adânci reverberații în ființa pelerinului îndrăgostit de Dumnezeu. Cuvântul de bun venit ne-a fost adresat cu deosebită căldură de către părintele Mitică Baltag, care ne-a relatat istoria sanctuarului, ne-a prezentat bazilica și ne-a amintit punctele centrale ale Jubileului Milostivirii.

Am parcurs cu smerenie Calea Crucii, calea milostivirii propusă de părintele nostru paroh și ne-am simțit mai aproape de suferința lui Isus, de milostivirea cu care ne-a mântuit. A urmat apoi recitarea Rozariului pelerinului către Maica Milostivirii, când am meditat cum Isus a intrat în casa lui Levi, a lui Petru, a lui Iair și a lui Zaheu, dar mai ales când a intrat, după învierea sa din morți, în casa în care se ascundeau ucenicii, fiecare dintre noi realizând că ar trebui să îl invităm pe Isus mai des în casele și în familiile noastre, pentru a putea să ne deschidem la rândul nostru în fața nevoilor altora.

A urmat Liturghia în cinstea milostivirii lui Dumnezeu, concelebrată de pr. rector Lucaci Daniel-Anton, de pr. dr. Cristian Blăjuț, de pr. Cristian Pal, de pr. Fabian Iacob și de pr. Mitică Baltag. În urma liturgiei cuvântului am primit la omilie de la parintele nostru paroh cuvântul de învățătură legat de jertfa lui Cristos și de înălțarea sa mai presus de orice nume, de dorința psalmică de a ni se arăta milostivirea Domnului și de lecția de viață dată de bunul samaritean, fiind invitați la rândul nostru să căutăm în noi iubirea și sa primim milostivirea pentru a fi milostivi ca Tatăl. Majoritatea celor 60 de pelerini s-au apropiat de sfânta Taină a Împărtășaniei și s-au îmbogățit cu trupul lui Cristos. Apoi pr. Cristian Pal a intonat Litania Bavareză și cu vocea sa minunată ne-a condus și mai aproape de Dumnezeu. Înainte de binecuvântarea de la sfârșitul sfintei Liturghii, părintele rector al sanctuarului ne-a adresat cuvântul său dorindu-ne tuturor un pelerinaj rodnic.

După sfânta Liturghie am participat cu bucurie la recitarea Vesperelor din Liturgia Orelor, încheind astfel prima zi a pelerinajului.

Dimineața zilei de 28 mai 2016 a început cu recitarea Laudelor din Liturgia Orelor în basilica minor. Apoi am participat cu evlavie la Liturghia oficiată în cinstea sfintei Fecioare Maria de pr. dr. Cristian Blăjuț și de pr. Mitică Baltag. Liturgia cuvântului ne-a amintit de rugăciunea reginei Estera, de faptul că "Milostivirea Domnului, dăinuie din neam în neam" și de prima minune a lui Isus, săvârșită la nunta din Cana. La omilie, părintele nostru paroh a pus accent pe necesitatea rugăciunii în viața creștinului, pe deschiderea spre milostivire și spre sporirea atenției la șoapta aproapelui aflat în suferință.

După sfânta Liturghie, ne-am apropiat de icoana miraculoasă încredințându-ne cu credință, nădejde și dragoste Maicii Milostivirii. La ieșirea din bazilică pelerinii au trecut prin Poarta Sfântă cântând și ducând acasă, la Galați ecourile imnului Misericordia Domini, in aeternum cantabo, o inimă mai ușoară, un țel mai înalt, o dorință de schimbare.

Pe drumul spre casă am recitat misterele de slavă ale sfântului Rozariu, am cântat și mai ales am primit binecuvântarea pelerinilor la întoarcere.

La trecerea prin Sfânta Poartă fiecare dintre noi a pășit într-un alt spațiu, un spațiu în care ne-am simțit mai aproape de Dumnezeu și mai departe de lume, de preocupări și de constrângeri. Aceste zile de pelerinaj au mișcat ceva în fiecare dintre noi și ne-au făcut să căutăm în noi dorința de a ne schimba, de a fi mai buni, de a fi Milostivi precum Tatăl!

Mulțumim Domnului pentru harurile primite, preoților din Cacica pentru ospitalitate și cordialitate și părintelui nostru paroh pentru truda de a ne oferi o carte minunată, "În veci voi cânta, Doamne, milostivirea ta", pentru inițiativă și pentru milostivirea de care a dat mereu dovadă!

Violeta Sava

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27-28 mai: Pelerini din Galați la Cacica în Anul Milostivirii


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat