Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Liturghie și procesiune euharistică de Corpus Domini

Solemnitatea Trupul și Sângele Domnului a fost marcată la Iași duminică, 29 iunie 2016, printr-o Liturghie, prezidată de PS Petru Gherghel, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", începând cu ora 17.00. Alături de Excelența Sa au concelebrat PS Aurel Percă și alți 28 de preoți (de la episcopie, de la parohiile și congregațiile din Iași, precum și de la Institutul Teologic). La această sărbătoare au participat 17 diaconi, seminariștii Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, persoane consacrate, copii, tineri, credincioși catolici și ortodocși, precum și reprezentanți ai oficialităților locale. După Liturghie a urmat procesiune euharistică solemnă pe străzile Iașiului.

În calendarul Bisericii Romano-Catolice, în prima joi după solemnitatea Sfintei Treimi este stabilită solemnitatea Trupul și Sângele Domnului, cunoscută în popor și cu numele de "Joia Verde". În această zi credincioșii cinstesc cu multă venerație prezența lui Cristos în sfânta Euharistie. Din motive pastorale, celebrarea euharistică specifică acestei zile s-a transferat în multe comunități pentru duminica următoare. Acest lucru s-a întâmplat și la Iași.

Ca și în anii trecuți, curtea episcopiei a fost împodobită pentru sărbătoare cu ramuri verzi, care readuc aminte de momentul intrării triumfale a lui Isus în cetatea Ierusalimului și de modul în care poporul l-a aclamat și l-a primit cu bucurie ca pe adevăratul lor rege.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Iacobuț Daniel, profesor și director spiritul la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași. Părintele și-a început predica printr-o referință făcută la un articol citit recent: "Michael Hopkins, astronautul care a dus sfântul sacrament în spațiu". Acesta este un exemplu concret "al importanței sfintei Împărtășanii pentru viața unui creștin. Acest exemplu, puțin neobișnuit, reflectă de fapt credința din totdeauna a Bisericii care vede în sfânta Euharistie inima întregii sale vieți". În continuare părintele a subliniat faptul că noi toți, "episcopi, preoți, călugări și călugărițe, seminariști și copii de la prima sfântă împărtășanie" trebuie să stăm "împreună înaintea Domnului, prezent cu trupul și sângele, sufletul și dumnezeirea în pâinea și vinul consacrat". Acest lucru se datorează prezenței Domnului, care "ne pune împreună și, de asemenea, ne determină să dorim să continuăm și în afara zidurilor bisericii această legătură spirituală". Sfinția sa a continuat prin explicarea celui de-al doilea moment al sărbătorii, și anume procesiunea pe străzile orașului și a celui de-al treilea moment, acela al "îngenuncherii atunci când vom fi binecuvântați cu sfântul sacrament".

Omilia s-a încheiat prin cuvintele papei Francisc, care au fost rostite în cadrul unei vizite la o casă pentru copii cu dezabilități: "Noi suntem aici înaintea rănilor lui Isus, răni care au nevoie să fie ascultate și să fie recunoscute. Aici, Isus este ascuns în acești tineri, în acești copii, în aceste persoane. Pe altar adorăm trupul lui Isus; în ei găsim rănile lui Isus. Isus este ascuns în Euharistie și se ascunde și în aceste răni. Aceste răni trebuie să fie îngrijite de cei care se cheamă pe sine creștini".

Ultima parte a celebrării a fost rezervată procesiunii cu preasfântul sacrament pe străzile orașului. Procesiunea din această zi este menționată pentru prima dată între anii 1274-1279 în Germania (Köln). Din secolul al XIV-lea, tradiția de a purta pe străzi ostia sfântă într-un ostensor s-a răspândit în majoritatea țărilor.

Începând cu ora 18.30, Isus prezent în sfânta Împărtășanie a fost purtat pe străzile orașului Iași, însoțit de cântarea copiilor, a tinerilor, a seminariștilor, a credincioșilor și a fanfarei, care intonau cântecele Azi îi cântă întreg poporul, Noi vrem pe Domnul, Pe Isus Mântuitorul etc. Băieții și fetițele din parohiile din Iași, ce au făcut de curând prima sfântă Împărtășanie, au aruncat frunze și petale înaintea procesiunii cu sfânta taină. Traseul pe care s-a desfășurat procesiunea a fost următorul: str. Colonel Langa, Bd. Ștefan cel Mare, str. Costache Negri, str. Achim Stoia, str. Anastasie Panu cu întoarcere la catedrală pe stradela Trei Ierarhi.

Procesiunea a fost formată din crucea procesională, însoțită de două lumânări, patru drapele, icoane, persoane consacrate, ministranți, copii de la prima sfântă Împărtășanie, diaconii, preoții, baldachinul, oficialitățile, seminariștii, fanfara și mulțimea de credincioși. Monstranța cu sfânta ostie a fost purtată de PS Petru Gherghel.

Înainte de a intra în catedrala "Sfânta Fecioara Maria, Regină", s-a intrat cu preasfântul sacrament în catedrala "Adormirea Maicii Domnului", pentru o scurtă rugăciune.

Procesiunea s-a încheiat prin binecuvântarea cu sfântul sacrament, dată de PS Petru Gherghel tuturor celor prezenți, cărora le-a mulțumit la final pentru participarea la celebrarea euharistică solemnă din această zi.

Andrei Gherghel

* * *

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 mai: Iași: Liturghie și procesiune euharistică de Corpus Domini

* * *

Înregistrarea video a Liturghiei va fi publicată în cursul acestei zile, luni, 30 mai 2016.

Comunicat de presă: Procesiune cu ocazia sărbătorii Trupul și Sângele Domnului (29 mai)

Papa Francisc: Omilia la Solemnitatea Trupul și Sângele Domnului (26 mai 2016)

Reflecție la solemnitatea Preasfântul Trup și Sânge al lui Cristos, Joia Verde - Anul C - 2016

Reflecție la duminica a IX-a de peste an


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat