Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: A însoți parcursul de iubire a logodnicilor, este un bine pentru comunitatea creștină (cf. AL 207)

Sâmbătă, 28 mai 2016, la sediul Oficiului pentru Pastorația familiei și a Laicilor s-a desfășurat cursul de pregătire umană pentru logodnici. Au fost prezente 20 de perechi de tineri din mai multe parohii.

Cursul a fost deschis de către PS Petru Gherghel, episcop de Iași, care a subliniat importanța formării umane în vederea încheierii sacramentului căsătoriei.

A urmat pr. Felician Tiba, care a amintit celor prezenți misiunea pe care Dumnezeu ne-a dat-o prin creație, având "chipul și asemănarea sa", de a acționa conform voinței și chemării lui. De aici, celălalt trebuie tratat ca un dar, ca darul unic al lui Dumnezeu pentru mine.

Următoarea oră de curs a revenit doamnei Eugenia Dămătăr care a amintit tinerilor că a porni spre căsătoria sacramentală, de fapt asta cer tinerii logodnici de la Biserică, înseamnă a adera, ați însuși o anumită antropologie, o anumită viziune despre persoana umană, despre masculinitate, despre feminitate, despre familie, care nu este o antropologie luată la întâmplare, nu este antropologia lumii, este ceva mai diferit, foarte bine definit; a te căsători sacramental, înseamnă a te identifica cu proiectul pe care-l are Dumnezeu despre persoană, bărbat, femeie, despre familie.

Nu au lipsit nici noțiunile de paternitate și maternitate responsabilă, temă aprofundată de către doamna Maria Gherghel care le-a vorbit tinerilor despre ce înseamnă a cunoaște fertilitatea împreună și a o asuma în persoana noastră, în viața noastră, pentru a o guverna împreună în Domnul.

A urmat o pauză bine meritată în care am trăit cu toții un moment de comuniune fraternă, împărțind împreună hrana pentru prânz.

Imediat după, doamna Mihaela Gemine, specialist în psihologia familiei, folosindu-se de culori și hârtie, i-a introdus pe tinerii logodnici în lumea fascinantă a psihologiei persoanei, descoperind astfel părți total necunoscute din ei.

Finalul a aparținut familie Bacușcă Ludovic și Agneza, care au răspuns tirului de întrebări pe care tinerii logodnici nu s-au sfiit să le pună, aceștia scoțând în relief prezența harului lui Dumnezeu în familie atunci când spui "da" curăției până la căsătorie, atunci când tinerii soți spun "da" vieții.

Particularitatea cursului de la Iași a fost că, aproape de-a lungul întregii zile, o echipă de la TVR Iași a filmat conținutul a ceea ce s-a întâmplat, urmând să fie dat pe post la o dată ulterioară.

Maria prezentă la nunta din Cana, înțelegând speranțele și limitele umane ale mirilor, a știut să unească adevărul Legii cu forța creativă a Duhului Sfânt și să le spună: "Faceți tot ce vă va spune". Pe parcursul zilei, specialiștii formați în pastorația familiei, care nu sunt alții decât slujitorii de la nuntă, au încercat să-i încurajeze pe tinerii logodnici să nu le fie frică să-l invite mereu pe Isus în familia lor pentru a le transforma prin harul său, limitele umane în "vinul cel bun".

Tinerii prezenți, foarte încântați de altfel de ziua pe care și-au făcut-o cadou iubirii lor, la final și-au exprimat bucuria și satisfacția pentru noblețea inițiativei.

Eugenia Dămătăr

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 mai: Iași: Curs pentru logodnici


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat