Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Turcia, acele raporturi încurajatoare dintre catolici și islamici

De Cristina Uguccioni

"Mă ocup de dialogul islamo-creștin de peste douăzeci de ani și adesea, un pic provocator, spun că acest dialog nu există, dacă-l înțelegem ca raport între «universuri religioase». Cu atât mai mult aici în Turcia unde islamul este foarte complex și variat și creștinismul, redus la luminiță, este deosebit de fragmentat: există catolici de patru rituri, protestanți, anglicani, ortodocși. În ansamblu creștinii sunt mai puțin de 0,1% din populație. În schimb spun mereu că există raporturi între persoane de credință creștină și islamică și pot fi bune și rodnice". Cu aceste cuvinte deschide conversația părintele Claudio Monge, piemontez, 48 de ani, dominican: de 13 ani trăiește la Istanbul după ce a obținut masterul în limba și cultura turco-otomană și doctoratul în teologia religiilor la Universitatea din Strasbourg. Este paroh al bisericii dedicate sfinților Petru și Paul și responsabil al Centrului de Studii DoSt-i (Dominicans Study Istanbul, acronim care înseamnă "prietenie" în turcește), ambele situate în cartierul Galata, unde dominicanii sunt prezenți din 1233. Parohia este frecventată de catolici locali (puțini) la care se adaugă muncitori străini, turiști în trecere și un grup de tineri africani care studiază la universitate cu burse de studiu.

Raporturile zilnice

"În Turcia, și este o problema nu de puțină relevanță, Biserica catolică nu are recunoaștere juridică, prin urmare nu au nici ordinele călugărești", continuă părintele Claudio. "Este o situație care impune dificultăți și limitări obiective, totuși, în acest cadru care nu e ușor, nu lipsesc semnale încurajatoare de bună conviețuire cu musulmanii. Istanbul este o megalopolă cosmopolită locuită de milioane de persoane care provin din multe țări: deci diversitatea nu trezește ostilități sau neîncrederi ca în alte zone ale Turciei. În cea mai mare parte a cazurilor trăim vieți paralele, dar fie enoriașii mei fie tinerii africani au construit câteva prietenii frumoase cu persoane de credință islamică. Cartierele citadine sunt ca niște sate mici, se cunosc cam toți și raporturile, deși superficiale, sunt în general impregnate de cordialitate, grație și caracterului ospitalier al poporului turc. Dau un mic exemplu: primul lucru pe care-l face bărbierul musulman când intru în frizeria sa este să-mi ofere o ceașcă de ceai și să se dispună să spună câteva vorbe".

Biserica și marea bibliotecă

În fiecare sâmbătă biserica este deschisă în timpul după-amiezii și tinerii africani organizează o vizită ghidată pentru turiști, majoritatea turci musulmani: vizitatorii se dovedesc interesați și respectuoși, arată admirație față de operele de pictură (prezență neobișnuită pentru ei într-un loc de cult) și manifestă mare curiozitate față de tot ceea ce este prezent în biserică - de la lumânări la tabernacol - punând multe întrebări. "Eu și cei doi confrați ai mei suntem mulțumiți de acest lucru - spune părintele Monge - pentru că am creat această inițiativă tocmai pentru a oferi o ocazie de întâlnire și a încuraja cunoașterea reciprocă, mai ales cu privire la conținuturile de credință".

Și apoi este Centrul de Studii cu biblioteca, cea mai bogată din toată Turcia în materie de creștinism: 35.000 de volume care tratează de la istoria Bisericii la teologie, de la dialogul interreligios la filozofie, îndeosebi medievală și tomistă. "Mulți profesori universitari musulmani, cu care am raporturi frecvente și prietenești, trimit aici pe studenții și cercetătorii lor", povestește părintele Claudio. "Misiunea mea este să-i urmăresc și să-i însoțesc în studiu. Centrul permite apoi să se creeze legături semnificative: știința și pasiunea pentru știință ne unesc, favorizând cunoașterea și stima reciprocă și, uneori, și prietenii profunde. Opera de evanghelizare se exprimă nu numai cu vestirea explicită ci cu o prezență care însoțește culturile și persoanele".

Dialogul interreligios

Dialogului interreligios părintele Claudio îi dedică o angajare deosebită: "În fiecare an sunt organizate întâlniri și raporturile cu profesorii musulmani implicați sunt sincere și, în general, deschise: discutăm cu mare onestitate intelectuală. Din păcate, de câtva timp, Turcia este străbătută de o puternică opoziție între partidul AKP al președintelui Recep Tayyip Erdogan și mișcarea Hizmet, foarte angajată mai ales pe frontul educației și informației. Această tensiune de natură politică se reverberează și asupra dialogului interreligios, provocând intoleranțe reciproce între intelectualii musulmani apropiați de AKP și cei apropiați de Hizmet. Noi dominicanii vrem să fim echidistanți și să nu fim implicați în chestiuni care au puțin de-a face cu religia, astfel trebuie să găsim noi interlocutori cu care să continuăm angajarea în favoarea unui dialog rodnic".

Speranțele profesoarei musulmane

Printre profesorii musulmani implicați recent este Nagihan Halilo?lu, 40 de ani, profesoară de literatură și multiculturalism la Institutul Alianței Civilizațiilor Națiunilor Unite din Istanbul, care povestește: "Încă din timpurile școlii am avut prieteni creștini de care eram legată. În cursul anilor am instaurat după aceea raporturi de prietenie cu alți creștini, întâlniți mai ales în străinătate: sunt mereu fericită să discut cu ei despre chestiuni de credință și despre cum influențează ea deciziile noastre zilnice. Cu părintele Claudio conversațiile sunt foarte deschise și sincere: sper să se înmulțească ocaziile de confruntare și să se poată demara proiecte comune. Aș vrea să-l prezint studenților mei pentru ca să-și poată da seama despre ceea ce fac creștinii aici în domeniul academic și social. Sunt convinsă că persoanele religioase ar trebui să fie, prin definiție, ambasadoare de pace. Consider esențial ca musulmanii și creștinii să se angajeze pentru a înțelege împreună cu să înainteze în pace și, lucru și mai important, cum să transmită acest mesaj persoanelor care nu cred".

(După Vatican Insider, 27 mai 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat