Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIA?A DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiență acordată participanților la Capitulul General al Micii Opere a Providenței Divine (sfântul Alois Orione), 27 mai 2016

Iubiți frați și surori,

Sunt bucuros să vă întâlnesc cu ocazia capitulului vostru general. Vă salut cordial, începând de la nouă superior general, căruia îi mulțumesc pentru cuvintele sale și căruia îi formulez urări de spor la muncă, împreună cu consilierii.

Toți suntem în urmarea lui Isus. Întreaga Biserică este chemată să meargă cu Isus pe drumurile lumii, pentru a întâlni omenirea de astăzi care are nevoie - cum scria Don Orione - de "pâinea trupului și de balsamul divin al credinței" (Scrisori II, 463). Pentru a întrupa în ziua de azi a istoriei aceste cuvinte ale întemeietorului vostru și a trăi esențialitatea învățăturii sale, voi ați pus în centrul reflecțiilor de la capitulul general identitatea voastră, rezumată de Don Orione în acel calificativ de "slujitori ai lui Cristos și ai săracilor". Calea maestră este de a ține mereu unite aceste două dimensiuni ale vieții noastre personale și apostolice. Ați fost chemați și consacrați de Dumnezeu pentru a rămâne cu Isus (cf. Mc 3,14) și pentru a-l sluji în cei săraci și în cei excluși din societate. În ei, voi atingeți și slujiți carnea lui Cristos și creșteți în unirea cu el, veghind mereu ca să nu devină ideologie credința și caritatea să nu se reducă la filantropie, iar Biserica să nu ajungă să fie un "ONG".

Faptul de a fi slujitori ai lui Cristos califică tot ceea ce sunteți și ceea ce faceți, garantează eficacitatea voastră apostolică, face rodnică slujirea voastră. Don Orione vă recomanda să "căutați și să îngrijiți plăgile poporului, să le îngrijiți infirmitățile, să-i ieșiți în întâmpinare în moral și în material: în acest mod acțiunea voastră va fi nu numai eficace, ci profund creștină și mântuitoare" (Scrieri 61, 114). Vă încurajez să urmați aceste indicații; ele sunt deosebit de adevărate! De fapt, făcând astfel, voi nu numai că-l veți imita pe Isus Bunul Samaritean, ci veți oferi oamenilor bucuria de a-l întâlni pe Isus și mântuirea pe care el o aduce tuturor. De fapt, "cei care se lasă mântuiți de el sunt eliberați de păcat, de tristețe, de golul interior, de izolare. Cu Isus Cristos mereu se naște și se renaște bucuria" (Exortația apostolică Evangelii gaudium, 1).

Vestirea evangheliei, în special în zilele noastre, cere multă iubire față de Domnul, unită cu un deosebit spirit întreprinzător. Am aflat că, fiind încă viu întemeietorul, în anumite locuri vă numeau "preoții care aleargă", pentru că vă vedeau mereu în mișcare, în mijlocul oamenilor, cu pasul rapid al celui care are grijă. "Amor est in via", amintea sfântul Bernard, iubirea este mereu pe drum, iubirea este mereu în mișcare. Cu Don Orione, vă îndemn și eu să nu rămâneți închiși în locurile voastre, ci să mergeți "afară". Este atâta nevoie de preoți și călugări care să nu se oprească numai în instituțiile de caritate - necesare și ele - ci care să știe să meargă dincolo de granițele lor, pentru a duce în orice loc, chiar și cel mai îndepărtat, parfumul carității lui Cristos. Nu pierdeți niciodată din vedere nici Biserica nici comunitatea voastră călugărească, dimpotrivă, inima trebuie să fie acolo în "cenacolul" vostru, dar apoi trebuie ieșit pentru a duce milostivirea lui Dumnezeu la toți, fără deosebire.

Slujirea voastră adusă Bisericii va fi cu atât mai eficace cu cât vă veți strădui mai mult să aveți grijă de adeziunea voastră personală la Cristos și de formarea voastră spirituală. Mărturisind frumusețea consacrării, viața bună de călugări "slujitori ai lui Cristos și ai săracilor", veți fi mereu exemplu pentru tineri. Viața generează viață, călugărul sfânt și mulțumit trezește noi vocații.

Încredințez congregația voastră ocrotirii materne a Fecioarei Maria, venerată de voi ca "Mamă a Providenței Divine". Vă cer, vă rog, să vă rugați pentru mine și pentru slujirea mea adusă Bisericii, pentru că și eu sunt pe drum. Împart binecuvântarea apostolică asupra voastră, asupra confraților voștri, în special cei bătrâni și bolnavi, și asupra celor care împărtășesc carisma institutului vostru.

Francisc

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat