Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinaj în Mexic, la Guadalupe

În perioada 9-17 decembrie 2016 se va organiza un pelerinaj marian în Mexic având ca obiectiv principal Guadalupe, o suburbie a orașului Mexico City, cu Basilica de Guadalupe, construită in onoarea Sfintei Fecioare cu pielea închisă la culoare, a cărei apariție miraculoasă pe dealul Tepeyeac a condus la convertirea a zeci de mii de amerindieni.

La Lourdes vin circa șapte milioane de pelerini într-un an, iar la Guadalupe vin tot atâți pelerini la 12 decembrie (aniversarea propriu-zisă) de ziua sfântului Juan Diego

Într-adevăr Guadalupe merită apelativul de cel mai venerat loc de pelerinaj marian de pe glob, iar Sfânta Fecioară de Guadalupe apelativul de "Împărăteasa Americii".

Cunoscută ca "Icoana Maicii Domnului de la Guadalupe", venerată și ca protectoare a Americilor, a apărut în mod miraculos pe veșmântul (tilma) unui indian aztec convertit la creștinism - Juan Diego, în anul 1531. Imaginea sfintei Fecioare purtându-l pe Isus în pântecele său a devenit cunoscută și venerată nu doar de către locuitorii Mexicului, ci de întreaga lume creștină.

Unul dintre principalele obiceiuri legate de Icoana Maicii Domnului de la Guadalupe este ca femeile însărcinate sau mamele care abia au născut să vină să se închine și să-și prezinte pruncii Preasfintei Fecioare, oferindu-i protecția celei care l-a primit și l-a purtat pe Fiul lui Dumnezeu în pântecele ei.

Primul pelerinaj al papei Francisc la Sanctuarul Fecioarei de Guadalupe din Ciudad de Mexico a provocat reflecții despre ascultare, încredințare și speranță, când Sfântul Părinte a celebrat Liturghia în ziua de 13 februarie 2016. Când Fecioara de Guadalupe i-a apărut sfântului Juan Diego pe dealul Tepeyac, în decembrie 1531, papa Francisc a reamintit că "în acea dimineață, Dumnezeu a trezit speranța celor mici, a celor suferinzi, a celor strămutați sau respinși, a tuturor celor care simt că nu au un loc demn pe acest pământ". Sfântul Juan Diego a experimentat adevărata milostivire și speranță prin Fecioara de Guadalupe. Deși el adesea se gândea că "nu este persoana potrivită", Maria a insistat în cererea ei și l-a făcut "ambasadorul ei". Datorită smereniei sfântului Juan Diego, miracolul Fecioarei a putut să proclame că "suntem toți necesari, în special cei care în mod normal nu contează pentru că nu sunt «la înălțime»", a afirmat pontiful. "Dorința mea cea mai intimă - a spus papa Francisc - este să mă opresc în fața Sfintei Fecioare Maria de Guadalupe, acel mister care se studiază, se studiază, se studiază și nu există explicații umane". Papa s-a referit la misterul formării imaginii Fecioarei metise. "Chiar și studiul cel mai științific spune: «Dar acesta este un lucru al lui Dumnezeu»".

Nici un expert, nici un pictor nu au putut explica cum a putut să reziste acest portret încă din anul 1531.

Pelerinajul va mai cuprinde și alte sanctuare mariane mexicane din orașele: Teotihuacan, Veracruz, Taxco, Puebla, Coyacan, Xochimilco.

Să ne rugăm și noi ca sfântul Francisc: "Doamne, fă din mine un instrument al păcii tale".

Preț: 1.300 euro. Înscrierea: 200 euro. Reducere 100 euro pentru înscrierile până la 15 iunie.

Preot însoțitor: Gabriel Bucur (0788/339433, gabi@bukur.ro)

Informații și înscrieri: ghid însoțitor, prof. Vicențiu Ciocan, tel. 0233/744194, tel. 0728/848498, e-mail: vicentiuciocan@yahoo.com, www.pelerinaje-mariane.ro

Prof. Vicențiu Ciocan


 

lecturi: 38.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat