Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Video-mesaj al Sfântului Părinte Francisc pentru a 100-a Zi a Catolicilor Germani la Leipzig (miercuri, 25 mai 2016)

Iubiți frați și surori,

Vă salut din inimă pe voi toți care participați la a 100-a Zi a Catolicilor la Leipzig. Sunt bucuros că v-ți adunat așa de numeroși. Voi vreți să arătați bărbaților și femeilor la Leipzig și în toată Germania că trăiți bucuria evangheliei. Aveți raporturi bune cu creștinii din celelalte confesiuni și dați o mărturie autentică despre Cristos cu angajarea voastră concretă în favoarea celor mai slabi și nevoiași.

"Iată omul!" V-ați adunat sub acest moto. Asta arată în mod foarte frumos ceea ce contează. Nu faptul a face sau succesul exterior contează, ci capacitatea de a ne opri, de a îndrepta privirea, de a fi atenți față de celălalt și de a-i oferi ceea ce-i lipsește cu adevărat.

Fiecare persoană umană dorește comuniunea și pacea. Are nevoie de o conviețuire pașnică. Dar asta poate să crească numai atunci când construim și pacea interioară în inima noastră. Multe persoane trăiesc într-o grabă constantă. Astfel tind să răstoarne tot ceea ce au în jurul lor. Asta are incidență și asupra modului în care se tratează mediul. Este vorba de a-și acorda mai mult timp pentru a recupera armonia senină cu lumea, cu creația, dar și cu Creatorul (cf. Laudato si' 225). Să căutăm în contemplație, în rugăciune să ajungem la o familiaritate tot mai mare cu Dumnezeu. Și încet-încet descoperim că Tatăl ceresc dorește binele nostru, el vrea să ne vadă fericiți, plini de bucurie și senini.

Această familiaritate cu Dumnezeu însuflețește și milostivirea noastră. După cum iubește Tatăl tot așa iubesc copiii. După cum este milostiv el, tot așa și noi suntem chemați să fim milostivi, unii față de alții (cf. Misericordiae vultus, 9). Să ne lăsăm atinși de milostivirea lui Dumnezeu și cu o spovadă bună, pentru a deveni tot mai milostivi precum Tatăl.

"Iată omul!". De atâtea ori întâlnim în societate pe omul maltratat. Vedem cum alții judecă valoarea vieții sale și-l solicită, la bătrânețe și în boală, să moară repede. Vedem cum oamenii sunt compromiși, aruncați încoace și încolo și privați de propria demnitate, pentru că nu au loc de muncă sau sunt refugiați. Îl vedem aici pe Isus suferind și martirizat, care își apleacă privirea asupra răutății și asupra brutalității în toată dimensiunea lor, pe care oamenii le îndură sau fac să le îndure unul altuia în această lume.

Celor care sunt adunați la Leipzig și tuturor credincioșilor din Germania le adresez urarea ca să dea tot mai mult spațiu în viață glasului săracilor și al celor asupriți. Susțineți-vă reciproc în împărtășirea de experiențe și idei cu privire la modul de a duce vestea bună a lui Cristos oamenilor. Să-l implorăm pe Mângâietorul divin, pe Duhul Sfânt, pentru ca să ne dea curajul și forța de a fi martori ai acelei speranțe, care este Dumnezeu pentru întreaga omenire. Și, vă rog, rugați-vă și pentru mine. Vouă tuturor, care contribuiți și participați la această sărbătoare a credinței, a bucuriei și a speranței, din inimă împart binecuvântarea apostolică.

Francisc

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat