Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cel puțin 20.000 de catolici se roagă la Sheshan pentru Biserica din China

De Victoria Ma

Mii de catolici au venit în pelerinaj la sanctuarul Stăpânei Noastre din Sheshan, în ziua sărbătorii Mariei ajutorul creștinilor. Dar conform unei liste din Dieceza de Shanghai, cel puțin 20.000 de pelerini au venit la Sheshan în toată luna mai. Alți catolici în China se roagă pentru Biserică în comunitățile lor locale.

Ziua de 24 mai a devenit o dată crucială de când Benedict al XVI-lea, în Scrisoarea sa adresată catolicilor chinezi (din 2007) a lansat Ziua Mondială de rugăciune pentru Biserica din China. Cu această ocazie, Pontiful de atunci a cerut credincioșilor chinezi să se roage pentru a întări unitatea lor, împreună cu succesorul lui Petru; pentru a-i iubi și a se ruga pentru persecutori; pentru a primi de la Bisericile din toată lumea "fraternă solidaritate și grijă", împreună cu "perseverență" în mărturia lor.

Probabil de teama unei adunări unitare prea vaste, de-a lungul anilor, multă poliție a controlat sanctuarul și guvernul a permis numai diecezei de Shanghai pelerinajul la 24 mai. Anul trecut catolicii din metropolă au cerut ca desfășurarea de forțe ale poliției să fie redusă.

Din lista diecezei apare că de la 30 aprilie la 29 mai sunt înregistrate pelerinaje din Ningbo și Taiyuan, cu grupuri conduse de preoți compuse din câteva zeci până la 2.000 de participanți.

Anul acesta mulți catolici au organizat și grupuri via web pentru a se ruga pentru China. Și tocmai în web circulă câteva fotografii ale bazilicii din Sheshan făcute din avion, comentate de multe chat.

Grupurile oferă rugăciuni pentru ocrotirea Bisericii din China și pentru vindecarea bolnavilor. Un comentariu spune: "viața noastră este ca un pelerinaj și va întâlni dificultăți. Când mă simt abătut, o rog pe Sfânta Fecioară Maria și îi ofer ei suferințele mele și cer ajutorul său".

Un catolic pe nume Fang se roagă pentru ca Biserica din China să fie unită cu Cristos și un altul se roagă ca Biserica din China să poată trăi în comuniune cu Biserica universală. Un altul, un laic, se roagă pentru sănătate și pentru pace între papa și toți preoții Bisericii.

Un studentă se roagă pentru vocații în Biserică și pentru ca ea să poată intra într-o vestită universitate anul viitor.

Dieceza de Shanghai a organizat un pelerinaj solemn la 11 mai, la care au participat credincioșii, surorile, preoții, seminariștii. Dar nu era prezent niciun episcop. Unicul episcop prezent în dieceză, după moartea Monseniorului Aloysius Jin Luxian (oficial) și a Monseniorului Fan Zhongliang (subteran), este Monseniorul Tadeu Ma Daqin, din 2012 în arest la domiciliu.

Pelerinajul la sanctuar, situat pe vârful unei coline, se desfășoară cu opriri la cele trei capele dedicate Preasfintei Inimi, Fecioarei și sfântului Iosif.

Pr. Lu Qinglin, decan al zonei Punan, a condus prima parte a rugăciunii, încurajându-i pe credincioși să ceară ajutorul Mamei binecuvântate și rugându-l pe sfântul Iosif pentru ca să ocrotească Biserica din China, în special Dieceza de Shanghai.

Apoi procesiunea a fost condusă de pr. Song Jianli, decan al zonei Pudong. Liturghia în bazilică a fost prezidată de pr. Wu Jianlin, decan al orașului Shanghai. Au concelebrat cel puțin 50 de preoți, între care unii străini. Intenția de rugăciune era să ceară Fecioarei ocrotirea Diecezei de Shanghai și a Bisericii din China și întărirea unității și a comuniunii cu Biserica universală.

În omilia ținută de pr. Wang Zhengping, decan al zonei Chongming, s-a subliniat că ofranda adusă lui Dumnezeu înseamnă a ne oferi pe noi înșine Bisericii în mod total, devenind instrumente de pace pentru lume și slujind unitatea Bisericii.

Pr. Wu i-a condus apoi pe credincioși în citirea rugăciunii către Sfânta Fecioară Maria de Sheshan compusă de Benedict al XVI-lea, cerând Fecioarei ocrotirea Bisericii din Shanghai, din China și din Asia.

La Angelus din 22 mai, papa Francisc a amintit tuturor credincioșilor de Ziua mondială de rugăciune și a îndemnat să se ceară Mariei "să dăruiască fiilor săi din China capacitatea de a discerne în orice situație semnele prezenței iubitoare a lui Dumnezeu, care mereu primește și iartă". De asemenea a exprimat dorința ca, "în acest An Jubiliar, catolicii chinezi, împreună că aceia care urmează alte nobile tradiții religioase, să devină semn concret de caritate și reconciliere. În acest mod ei vor promova o cultură autentică a întâlnirii și armonia întregii societăți".

(După agenția AsiaNews, 24 mai 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat