Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Conferință de presă de prezentare a temei celei de-a IX-a Întâlniri Mondiale a Familiilor 2018 (Dublin, Irlanda)

Marți, 24 mai 2016, în Aula Ioan Paul al II-lea a Sălii de Presă a Sfântului Scaun a avut loc conferința de presă de prezentare a temei celei de-a IX-a Întâlniri Mondiale a Familiilor care se va ține de la 22 la 26 august 2018 la Dublin în Irlanda: "Evanghelia familiei, bucurie pentru lume". Au intervenit ES Mons. Vincenzo Paglia, președinte al Consiliului Pontifical pentru Familie și ES Mons. Diarmuid Martin, arhiepiscop de Dublin (Irlanda). Prezentăm în continuare textele:

Intervenția ES Mons. Vincenzo Paglia

A IX-a Întâlnire Mondială a Familiilor se va ține la Dublin de la 22 la 26 august 2018. Este prima mare adunare a familiilor din lume după Sinodul Episcopilor, după care papa Francisc a dat exortația apostolică Amoris laetitia care devine desigur "magna charta" a întregii Întâlniri, atât în pregătirea sa cât și în celebrarea sa.

Exortația apostolică, întoarsă în Bisericile locale pentru a fi primită, îmbrățișată, aprofundată și aplicată în diferitele contexte culturale, va avea la Dublin o etapă semnificativă a acestei receptări. Amoris laetitia nu cere o simplă actualizare a pastorației familiale, ci mult mai mult: un nou mod de a trăi Biserica, un nou mod de a realiza acea iubire care face bucuroasă viața poporului lui Dumnezeu, a familiilor și a societății însăși. În acest sens, Întâlnirea de la Dublin asumă o caracteristică deosebită față de celelalte Întâlniri Mondiale.

În acest moment important pentru viața Bisericii, Întâlnirea se întoarce în Europa. Nu putem neglija acest amănunt. Numai cu câteva săptămâni în urmă papa a dat o nouă zdruncinătură acestui bătrân continent care riscă să se concentreze asupra sieși, resemnat cu propria sterilitate. Papa Francisc i-a îndemnat cu putere pe europeni pentru ca să regăsească vocația lor umanistă, pentru ca să retrăiască pasiunea misionară care a făcut posibil progresul și dezvoltarea, pentru ca să abandoneze tentația de a crea ziduri și să retrăiască aventura extraordinară de a construi punți între culturi și credințe. A celebra familia - care în Europa suferă în manieră deosebit de acută - este o ocazie extraordinară pentru ca toate realitățile - civile, sociale, religioase, politice, economice - să-i redescopere centralitatea și forța de a fi prima sală de antrenament a unei conviețuiri pașnice între cei diferiți. Papa Francisc visează: "o Europă tânără, capabilă să fie încă mamă: o mamă care să aibă viață, pentru că respectă viața și oferă speranțe de viață; o Europă care se îngrijește de copil, care îl ajută ca pe un frate pe cel sărac și pe cel care vine în căutare de primire pentru că nu mai are nimic și cere adăpost; o Europă care ascultă și valorizează persoanele bolnave și bătrâne, pentru ca să nu fie reduse la obiecte neproductive de aruncat; o Europă în care a fi migrant nu este delict; o Europă în care tinerii respiră aerul curat al onestității; o Europă a familiilor" (cf. Papa Francisc, Discurs pentru conferirea Premiului Carol cel Mare, 6 mai 2016).

Irlanda, marcată de un delicat moment de tranziție, și prin această Întâlnire Mondială se poate ajuta pe ea însăși, Europa și lumea, ca să regăsească forța, energia, tensiunea misionară, prin redescoperirea vocației și a misiunii familiei. Titlul Întâlnirii Mondiale, "Evanghelia familiei, bucurie pentru lume", este o invitație de a alege acel "noi" al familiei pentru a răspunde la nevoia de iubire care urcă din fiecare bărbat și fiecare femeie. Așa scrie papa "este vorba de a face să se experimenteze că evanghelia familiei este bucurie care «umple inima și întreaga viață», pentru că în Cristos suntem «eliberați de păcat, de tristețe, de golul interior, de izolare»" (AL 200). "Familiile", îndeosebi "familiile creștine", sunt o veste bună (o "evanghelie") pentru Biserică și pentru lume. De fapt, ele sunt cele care susțin literalmente viața uneia și a celeilalte.

Bisericile creștine, marile religii mondiale, societățile politică și civilă, pot să regăsească în "spiritul familial" acel fir roșu care le permite să facă față acelei dimensiuni individualiste care din păcate implică tot mai mult realitățile religioase și cele civile peste tot în lume.

Iată pentru ce sunt astăzi deosebit de bucuros să anunț următoarea Întâlnire Mondială a Familiilor, împreună cu ES Mons. Diarmuid Martin, arhiepiscop de Dublin, căruia îi mulțumesc din inimă, împreună cu întreaga Biserică irlandeză și cu păstorii săi, pentru disponibilitatea de a primi în dieceza sa un eveniment pe cât de angajant pe atât de entuziasmant, aș îndrăzni să spun aproape decisiv pentru familii și pentru întreaga Biserică, irlandeze, europene, din lumea întreagă.

***

Intervenția ES Mons. Diarmuid Martin

Așa cum afirma arhiepiscopul Paglia, Întâlnirea Mondială a Familiilor care se va ține la Dublin de la 22 la 26 august 2018 face parte în mod intim dintr-un proces eclezial inițiat de papa Francisc aproape imediat după alegerea sa. Este semnificativ că papa Francisc a ales familia ca temă a primului Sinod al Episcopilor din pontificatul său și că a lansat o nouă metodologie pentru Sinod care a cuprins consultarea familiilor. Acest proces este încă în desfășurare.

Este interesant de notat că și sfântul papă Ioan Paul al II-lea a ales ca temă a primului său Sinod (1980) pe cea a Misiunii familiei în lumea contemporană. La recentul Sinod a trebuit să mă consider un veteran, fiind unul dintre puținii care am luat parte, în diferite funcții, la Sinodul din 1980 și la cele din 2014 și 2015.

Alegerea Dublinului pentru a IX-a Întâlnire Mondială a Familiilor a fost anunțată la Philadelphia. Puțin după aceea am fost la Roma pentru Sinodul din 2015 și în timp ce intram în sala sinodală dimineață, papa Francisc mi-a spus: "Amintiți-vă, Dublin începe astăzi".

În gândirea papei Francisc, a IX-a Întâlnire Mondială a Familiilor la Dublin nu este un eveniment izolat. Face parte dintr-un proces de discernământ și încurajare, de însoțire și animare a familiilor. Face parte dintr-un program de reînnoire a atenției pastorale a Bisericii și îngrijire pastorală a familiei și pentru familii. Întâlnirea Mondială din 2018 se va ține la Dublin, dar este un eveniment al întregii Biserici, cu speranța ca el să fie o etapă decisivă pentru aplicarea roadelor procesului sinodal și al Exortației apostolice Amoris laetitia.

Întâlnirea va fi un eveniment semnificativ pentru Biserica din Irlanda și pentru familiile irlandeze. Irlanda - în pofida a ceea ce pot crede mulți - are o cultură puternică a familiei. Este o țară tânără. 21,6% din populație are vârsta de mai puțin de 15 ani și 16,9% are peste 60 de ani, în timp ce în confruntare cu Italia populația cu peste 60 de ani este dublul decât cea sub 15 ani. Irlanda are nivelul de căsătorii mai ridicat decât Italia și un număr de divorțuri cu mult inferior. Indicele de fertilitate în Irlanda este 2, în timp ce în Italia este 1.4, cu mult sub pragul de înlocuire.

Spuse acestea, Irlanda este o țară foarte deschisă și este deschisă la toate presiunile culturii seculare occidentale referitoare la căsătorie și la familie. De aceea tema aleasă pentru Întâlnirea Mondială a Familiilor dorește să sublinieze rolul familiei în cadrul societății și contribuția familiilor la stabilitatea și la sănătatea generală a societății.

Multe familii din Irlanda suferă sub povara unei situații economice precare. Este în curs o criză imobiliară. Programele de cateheză ale Bisericii despre căsătorie și familie au nevoie de o transformare completă, în linie cu ceea ce este schițat în Amoris laetitia.

De aceea pregătirea pentru Întâlnirea din Dublin va fi întemeiată pe un proces de cateheză - bazat pe Exortația apostolică - ce va avea loc în toată Biserica din Irlanda în 2017, cu speranța că acest proces catehetic să fie împărtășit de alte Biserici din lume, îndeosebi în Europa, cu care Irlanda împărtășește multe provocări. Întâlnirea Mondială a Familiilor la Dublin, mai mult decât Întâlnirile precedente, ar trebui să fie în pregătirea sa un eveniment mondial.

Familia nu este numai obiectul atenției Bisericii. Sinodul Episcopilor a subliniat rolul vital al familiilor ca adevărate protagoniste ale reînnoirii și transmiterii credinței la generațiile viitoare. Familiile asumă acest rol prin participarea activă în slujirea Bisericii, mai ales prin autenticitatea vieții lor zilnice, în familie și acasă. Soții mărturisesc duioșia iubirii lui Dumnezeu prin iubirea lor reciprocă și prin îngrijirea și formarea propriilor copii. Întâlnirea Mondială a Familiilor trebuie să fie o ocazie pentru a încuraja și a susține familiile în această misiune.

Nu este ușor a fi un părinte în lumea de astăzi. Exortația apostolică a papei Francisc conține multe elemente care pot să-i inspire și să-i însoțească pe părinți. Amoris laetitia conține numeroase sfaturi foarte frumoase pentru educația copiilor. În fața numeroaselor provocări ale culturii schimbate a căsătoriei și a familiei, Biserica este chemată să însoțească familiile în mod nou pentru a permite familiilor să facă o experiență mai profundă a bucuriei Evangheliei trăite în familie.

În afară de asta este vital ca Biserica și societatea să se angajeze pentru a permite familiilor să experimenteze în manieră mai deplină această bucurie, prin măsuri politice, sociale și economice corespunzătoare în sprijinul familiilor, ajutând să se înlăture poverile pe care ele trebuie să le înfrunte.

Speranța este ca Întâlnirea Mondială a Familiilor la Dublin să fie o sărbătoare a mărturiei iubirii lui Dumnezeu revelate în Isus Cristos. Vocația perechilor creștine, susținute de sacramentul Căsătoriei, este o chemare de a mărturisi această iubire și de a experimenta bucuria care se naște din împărtășirea iubirii lui Isus cu aceia care se află în dificultate.

***

Titlul celei de-a IX-a Întâlniri Mondiale a Familiilor (Dublin 2018)

Evanghelia familiei, bucurie pentru lume.

***

Precedentele ediții ale Întâlnirilor Mondiale ale Familiilor (1994-2015)

Sfântul Ioan Paul al II-lea

I - Roma 1994 (8-9 octombrie)

Anul internațional al familiei

"Familia: inimă a civilizației iubirii"

II - Rio de Janeiro 1997 (4-5 octombrie)

"Familia: dar și angajare, speranță a omenirii"

III - Roma 2000 (11-15 octombrie)

Anul sfânt jubiliar

"Copiii, primăvară a familiei și a societății"

IV - Manila 2003 (22-26 ianuarie)

"Familia creștină: o veste bună pentru al treilea mileniu"

(Sfântul Ioan Paul al II-lea în legătură tv)

Benedict al XVI-lea

V - Valencia 2006 (1-9 iulie)

"Transmiterea credinței în familie"

VI - Ciudad de Mexico 2009 (13-18 ianuarie)

"Familia formatoare la valorile umane și creștine"

(Benedict al XVI-lea în legătură tv)

VII - Milano 2012 (30 mai - 3 iunie)

"Familia, munca și sărbătoarea"

Francisc

VIII - Philadelphia 2015 (22-27 septembrie)

"Iubirea este misiunea noastră. Familia pe deplin vie"

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat