Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Papa Francisc: Niciunui refugiat să nu-i fie negată primirea

De Luis Badilla și Francesco Gagliano

"Nicio familie nu trebuie să fie privată de o casă, niciunui refugiat nu trebuie să-i fie negată primirea, niciunui rănit să nu-i fie negate îngrijirile, niciun copil să nu fie privat de copilăria sa, niciun bărbat și nicio femeie nu trebuie să fie privați de viitor". Așa afirmă papa Francisc într-un mesaj adresat către World Humanitarian Summit din Istanbul, citit în adunarea plenară de secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin.

"Astăzi lansez o provocare acestui Summit: să ascultăm plânsul victimelor și al celor care suferă. Să le permitem să ne dea o lecție de umanitate. Să schimbăm stilurile noastre de viață, politicile, alegerile economice, comportamentele și atitudinile de superioritate culturală", a adăugat papa.

"Învățând de la victime și de la cei care suferă, vom fi capabili să construim o lume mai umană", a încheiat pontiful în mesajul său.

De la începutul anului 2016 până duminică, 22 mai 2016, după Angelus, de trei ori papa Francisc a făcut referință la "Întâlnirea Umanitară Mondială", care s-a deschis luni, 23 mai 2016, în Turcia (Istanbul). "Mâine - a spus el - va începe la Istanbul, în Turcia, prima Întâlnire Umanitară Mondială, care are ca scop să reflecteze asupra măsurilor ce trebuie adoptate pentru a veni în întâmpinarea situațiilor umanitare dramatice provocate de conflicte, problematici de mediu și sărăcie extremă. Să însoțim cu rugăciunea pe participanții la această întâlnire pentru ca să se angajeze pe deplin ca să realizeze obiectivul umanitar principal: a salva viața fiecărei ființe umane, fără excepție, îndeosebi pe cei nevinovați și pe cei mai lipsiți de apărare. Sfântul Scaun va lua parte la această întâlnire umanitară, și pentru aceasta astăzi este în călătorie pentru a reprezenta Sfântul Scaun secretarul de stat, cardinalul Pietro Parolin".

Diplomaților

Despre întâlnire, papa Francisc a vorbit prima dată în discursul său adresat Corpului diplomatic acreditat pe lângă Sfântul Scaun, la 11 ianuarie, spunând: "Sfântul Scaun dorește ca Prima Întâlnire Umanitară Mondială, convocată în mai de Națiunile Unite, să poată reuși, în actualul cadru trist de conflicte și dezastre, în intenția sa de a pune persoana umană și demnitatea sa în centrul oricărui răspuns umanitar. Este nevoie de o angajare comună care să răstoarne cu hotărâre cultura rebutului și a ofensării vieții umane, pentru ca nimeni să nu se simtă neglijat sau uitat și alte vieți să nu fie sacrificate datorită lipsei de resurse și, mai ales, de voință politică".

La Lesbo

În sfârșit, la 16 aprilie, în discursul său adresat cetățenilor din Lesbo, Grecia, Sfântul Părinte a subliniat aceste convingeri ale sale: "Pentru a fi cu adevărat solidari cu cel care este constrâns să fugă din propria țară, trebuie lucrat pentru a înlătura cauzele acestei realități dramatice: nu e suficient a ne limita să urmărim urgența momentului, ci trebuie dezvoltate politici de amplă respirație, nu unilaterale. Înainte de toate este necesar a construi pacea acolo unde războiul a adus distrugere și moarte și a împiedica să se extindă acest cancer în altă parte. Pentru aceasta trebuie contrastată cu fermitate proliferarea și traficul de arme și rețelele lor adesea oculte; trebuie privați de orice sprijin cei care urmăresc proiecte de ură și de violență. În schimb trebuie promovată fără încetare colaborarea dintre țări, organizații internaționale și instituții umanitare, nu izolând ci susținând pe cel care înfruntă urgența. În această perspectivă reînnoiesc dorința ca să aibă succes Prima Întâlnire Umanitară Mondială care va avea loc la Istanbul luna viitoare".

Faptul că Sfântul Scaun a fost reprezentat la întâlnire de cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin, lucru pe care papa a voit să-l spună personal și public, ieri, demonstrează cât de mare este pentru el importanța și miza acestui summit. De fapt, dintre cele trei referințe făcute în cinci luni apare clar că papa Francisc consideră că la această întâlnire sunt trei chestiuni centrale care trebuie înfruntate cu curaj și clarviziune: a salva vieți umane, a susține pe cel care înfruntă urgențe și a înlătura adevăratele cauze ale conflictelor.

Cifrele și trendurile

Cifrele ființelor umane implicate astăzi în urgențe umanitare sunt năucitoare. În ultimii trei ani au fost, și bună parte încă nerezolvate, peste 400 de conflicte de natură diferită (războaie, terorism, calamități ambientale, lipsa de apă, ciocniri etnico-religioase, presiuni demografice, represiuni statale împotriva minorităților...) care n-au făcut altceva decât să agraveze consecințele preexistente ale sărăciei sutelor de milioane de persoane. Numai urgențele climatice în fiecare an implică cel puțin 100 de milioane de indivizi care fac să urce la 250 de milioane numărul de ființe umane prinse în crize umanitare conform datelor Băncii Mondiale, și între timp crește numărul persoanelor aflate în sărăcie extremă în țările mai fragile și care nu sunt capabile să facă față acestor situații. Urgența principală sunt refugiații și migranții care fug dintr-o țară în alta, dintr-un continent în altul, sau în interiorul unei națiuni fără a trece granițele. În ultimii ani au fost constrânși să fugă peste 60 de milioane de persoane și în ansamblu astăzi numărul lor este mereu în creștere.

Iată ultimele date (2014): raportul anual al Unhcr Global Trends prezintă o puternică escaladare a numărului de persoane constrânse să fugă din casele lor, cu 59,5 milioane de migranți forțați la sfârșitul anului 2014 față de cei 51,2 milioane de un an înainte și față de cei 37,5 milioane din urmă cu zece ani. Creșterea față de 2013 a fost cea mai mare înregistrată vreodată într-un singur an. Accelerarea principală a început în primele luni din anul 2011, când a izbucnit războiul în Siria, devenit principala cauză de migrațiune forțată la nivel mondial. În 2014, în fiecare zi 42.500 de persoane în medie au devenit refugiate, cu cereri de azil sau migranți interni, cifră care corespunde unei creșteri de patru ori în numai patru ani. În toată lumea, o persoană la fiecare 122 este actualmente un refugiat, un migrant intern sau unul care cere azil. Dacă cei 59,5 milioane de migranți forțați din lume ar compune o națiune, ar fi a douăzeci și patra din lume ca număr de locuitori.

Propunerile Uniunii Europene

Ca pregătire pentru această Întâlnire, Uniunea Europeană a publicat un document în care rezumă pozițiile sale despre această chestiune: "Rezultatul întâlnirii ar trebui să confirme principiile fundamentale comune: valorile demnității, integrității și solidarității; principiile umanitare; respectarea obligațiilor prevăzute de dreptul umanitar internațional; angajarea de a menține activitățile umanitare distincte de interesele politice".

Dreptul de a fi ajutat

În al doilea rând, Uniunea Europeană cere ca să fie garantat mereu dreptul persoanelor aflate în stare de necesitate de a accede la ajutoarele umanitare. Îndeosebi este vorba de a facilita accesul lucrătorilor umanitari la persoanele lovite, premisă fundamentală pentru a distribui ajutoarele. De aceea UE insistă în a spune: guvernele ar trebui să se angajeze să garanteze un mediu sigur pentru acțiunea umanitară. În afară de asta ar trebui să dispună de un cadru juridic și politic adecvat pentru a ușura accesul ajutoarelor umanitare.

Urgențe și vulnerabilități

În al treilea rând, pentru UE este necesar să se introducă o nouă chestiune fundamentală în acțiunea umanitară: a pune protejarea persoanelor în centrul răspunsului umanitar, deoarece crizele umanitare adesea fac populațiile lovite vulnerabile la exploatare și la maltratări. Cu alte cuvinte, pentru UE, lipsa de respectare sau insuficienta respectare a principiilor umanitare și a dreptului umanitar internațional agravează nesiguranța, discriminările, abuzurile și amenințările la adresa vieții. Cei mai vulnerabili sunt adesea copiii, femeile și tinerele, bătrânii și neputincioșii.

(După Vatican Insider, 23 mai 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat